Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Δωρεάν φάρμακα τέλος από 1η Σεπτεμβρίου!


Μέσα σε μια θυελλώδη συνεδρίαση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αποφάσισε την παύση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξαιτίας των χρεών. Εξαίρεση οι Σύλλογοι της Αττικής, του Πειραιά και της Αχαΐας.  Την παραίτηση του υπέβαλλε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
 

Πολύωρη και θυελλώδης ήταν η Γενική Συνέλευση του  Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κατά την οποία αποφασίστηκε, μετά από πολλές διαφωνίες και μέσα σε ένταση, η πανελλαδική άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ από 1ης Σεπτεμβρίου.
 
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου έφθασε στο σημείο να θέσει θέμα παραίτησης, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τον κλάδο απέναντι στην κυβέρνηση και την κοινωνία, λόγω του χάους που δημιουργήθηκε στη Γενική Συνέλευση και της αδυναμίας λήψης απόφασης.
 
Η πρόταση του κ. Αμπατζόγλου στρεφόταν σε έναρξη των κινητοποιήσεων από 1ηςΣεπτεμβρίου αν έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, δεν πληρωθούν τα υπόλοιπα χρήματα του Μαΐου. Αν αποπληρωθούν αλλά δεν έχουν καταβληθεί τα ποσά για τις συνταγές του Ιουνίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, η άρση της πίστωσης να ξεκινήσει στις 14 του μηνός.
 
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι Φαρμακοποιοί που διατηρούσαν επιφυλάξεις για τις δυνατότητες του ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει, έστω και σε αυτές τις ημερομηνίες, τα χρήματα που τους οφείλει και ανέδειξαν τη σημασία της εξομάλυνσης της ροής των πληρωμών προς όλους τους παρόχους.
Ιδιαίτερα σκληρή στάση διατηρούν εξ αρχής , άλλωστε, οι Σύλλογοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που δεν φαίνεται να πείθονται από τις τμηματικές και καθυστερημένες πληρωμές και ζητούν την αποπληρωμή όλων των χρεών, δηλαδή και των περασμένων ετών.
 
Ωστόσο ο Σύλλογος της Αθήνας μαζί με αυτούς του Πειραιά και της Αχαΐας διαφοροποιούνται και δε συμμετέχουν ακόμη στην κινητοποίηση ενώ αναμένεται να συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες για να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις.  
 
Περίπου 19 είναι οι περιοχές στις οποίες οι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν προχωρήσει ή πρόκειται να προχωρήσουν στην άρση της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.
Την εν λόγω λίστα απαρτίζουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι σε Κρήτη (Λασίθι, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά), Εύβοια, Αργολίδα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κορινθία, Μαγνησία, Γρεβενά, Φλώρινα, Κυκλάδες, Θεσπρωτία και Ροδόπη, ενώ από Δευτέρα προστίθεται και η Ημαθία, ενώ από 1ης Σεπτεμβρίου παγώνει την πίστωση στον ΕΟΠΠΥ και οι Σύλλογοι της Αττικής, της Καστοριάς και της Κεφαλονιάς-Ιθάκης.
 
Όσοι έχουν ήδη σταματήσει να δίνουν φάρμακα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα  συνεχίσουν και στις αρχές του Σεπτέμβρη θα προστεθούν οι υπόλοιποι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: