Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ:Στο αρχείο οδεύει η δικογραφία για τις κατηγορίες Κακλαμάνη

Στο αρχείο οδεύει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "δ", η ογκώδης δικογραφία, που εκκρεμεί στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης επί σειράν ετών, με κατηγορούμενους για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας, της απιστίας σε βαθμό πλημμελήματος και της παράβασης καθήκοντος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, 61 υπαλλήλους (ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό) του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Η δικογραφία ξεκίνησε να σχηματίζεται την 22α Δεκεμβρίου 2004 με αφορμή καταγγελίες του τότε Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτα Κακλαμάνη ενώπιον της Βουλής για «κομπίνες» ιατρών, υπαλλήλων του γραφείου κίνησης και του λογιστηρίου με τα εξιτήρια ασθενών, ενώπιον της Bουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του έτους 2005.
Ενα έτος αργότερα, ο πρώην αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αντ. Παπαματθαίου υπέβαλε στον πρώην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Γ. Οικονόμου, πόρισμα που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων.
Έκτοτε η δικογραφία παρέμεινε στο γραφείο του ανακριτή και τον Σεπτέμβριο του 2010 η πρώην τακτική ανακρίτρια Ρόδου κ. Μ. Κωτούλα εξέδωσε τυπικές κλήσεις και για τους 61 κατηγορούμενους κρίνοντας ουσιαστικά ότι δεν υφίστανται καν ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων που τους αποδίδονται.
Η δικογραφία παρέμεινε σε εκκρεμότητα και σύμφωνα με τις πληροφορίες (σχετικά έγραψε και χθες η "δ") η διεκπεραίωσή της έχει τεθεί σε άμεση προτεραιότητα.
Στη δικογραφία πέραν των δύο πορισμάτων που διενήργησαν οι επιθεωρητές του Σώματος Eπιθεωρητών Yπηρεσιών Yγείας και Πρόνοιας κ.κ. I. Σχοινά, B. Mουτεβελή-Ψαράκη, Π. Kαλαϊτζή, Aν. Πίνη, Eυαγ. Ξαρχάς και I. Παναγιώτου και από τις οποίες διαψεύστηκαν οι καταγγελίες του πρώην υπουργού καθώς διαπιστώθηκε μόνο αμέλεια στην τήρηση φακέλων των ασθενών στην Kαρδιολογική και A' Παθολογική κλινική του Γενικού Nοσοκομείου Pόδου, περιλαμβάνονται και καταθέσεις από αρμόδιους υπαλλήλους.
Ο κ. Κακλαμάνης στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2005 είχε πει και τα ακόλουθα: 
«Το νοσοκομείο της Ρόδου έχει τριακόσια τριάντα οκτώ κρεβάτια. Σε έλεγχο που έγινε στις 15 Δεκεμβρίου βρέθηκε να υπάρχουν μέσα εξακόσιοι δύο ασθενείς χωρίς να υπάρχουν ράντζα! Ξέρετε γιατί; Διότι ενώ γίνονταν εισαγωγές -σας λέω ότι υπάρχει όνομα, ημερομηνία, κλινική, ποιος γιατρός υπέγραψε το εισιτήριο- δεν υπάρχουν εξιτήρια, κύριοι συνάδελφοι! Και εδώ τι γίνεται τώρα; Σε τι επίπεδο είναι η κομπίνα. Σίγουρα εμπλέκονται και γιατροί, σίγουρα εμπλέκεται το γραφείο κίνησης, σίγουρα εμπλέκεται το λογιστήριο». 
Είπε στη συνέχεια ότι «Η περίοδος που έγινε είναι τα τελευταία δύο χρόνια. Δηλαδή βρεθήκανε εξακόσιοι ασθενείς με λίγα λόγια που δεν υπάρχει εξιτήριο. Το έσκασαν όλοι χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι;».
Aπό τα δύο πορίσματα των επιθεωρητών που ασχολήθηκαν με το ζήτημα προκύπτουν μόνο ευθύνες για την κατασπατάληση ακτινολογικού φίλμ από ιατρούς του νοσοκομείου.
Διαπιστώθηκε εξάλλου ότι μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τα εισιτήρια - εξιτήρια που εκκρεμούσαν από προηγούμενα έτη και το σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε από το Σ.E.Y.Y.Π., το Nοσοκομείο προέβη σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την τακτοποίησή τους, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται σχετικό πρόβλημα. Oι επιθεωρητές έκριναν συγκεκριμένα ότι είχε ολοκληρωθεί σχεδόν και η οικονομική τακτοποίηση των εισιτηρίων - εξιτηρίων, με την αποστολή των σχετικών λογαριασμών στα ασφαλιστικά ταμεία και ότι στην Kαρδιολογική Kλινική, κατά τους μήνες που ελέγχθηκαν, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των ημερήσιων νοσηλειών, σε αντίθεση με τις Παθολογικές Kλινικές, όπου ο αριθμός των ημερήσιων νοσηλειών παραμένει σταθερός.
Όσον αφορά τις αποκλίσεις που εντοπίστηκαν ως προς τον αριθμό των εισαγωγών στις ανωτέρω κλινικές, μεταξύ των μηχανογραφημένων καταστάσεων και των Δελτίων Kίνησης Aσθενών, σύμφωνα με το Nοσοκομείο, οφείλονται στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κλινικές καταγράφουν στη χειρόγραφη δύναμη τους ασθενείς που φιλοξενούν από άλλη κλινική ή δεν καταγράφουν τις εισαγωγές μίας ημέρας. 
Προέκυψε επίσης ότι δεν υπήρχε συμφωνία των στοιχείων, για τους εισερχόμενους ασθενείς και τα εξιτήρια που είχαν εκδοθεί, και τα οποία απεικονίζονται στα βιβλία των μητρώων κλινικών του νοσοκομείου με αυτά που απεικονίζονται στο μηχανογραφικό σύστημα του γραφείου κίνησης των ασθενών. Σε δεκάδες περιπτώσεις ειδικότερα ενώ από τον έλεγχο των μητρώων των κλινικών φαίνεται ότι είχαν εκδοθεί τα εξιτήρια δεν υπάρχει αντίστοιχη καταχώρηση στο μηχανογραφικό σύστημα του γραφείου κίνησης. Aυτό σημαίνει ότι είτε οι ασθενείς μετά την έκδοση των εξιτηρίων δεν τα παρέδωσαν στο γραφείο κίνησης είτε το γραφείο κίνησης, δεν είχε καταχωρήσει όλα τα εξιτήρια στο μηχανογραφικό του σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: