Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

YGEIANETΟι μεγάλοι όμιλοι Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης έχουν στήσει σε κάθε συνοικισμό διαγνωστικό κέντρο, εκτελώντας εκατομμύρια εξετάσεων και απορροφώντας τεράστια κονδύλια από τις δαπάνες υγείας με τησιωπηλή συνενοχή της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Τώρα, ενώ η τριάδα Λοβέρδος- Κουτρουμάνης- Βουδούρης επιβάλλει τα 6,48 ευρώ ανώτατη αμοιβή στην ιατρική επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ, δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν στους ομίλους υγείας φραγμό, με μαθηματικό επακόλουθο να καταβροχθίσουν μέχρι το Πάσχα όλον τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και να καταρρεύσει το σύμπαν.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η πολυπλόκαμη σχέση κυβερνητικών στελεχών με τους ομίλους αυτούς. Πχ η κ. Τζένη Κρεμαστινού, καθηγήτρια της ΕΣΔΥ, Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύζυγος του βουλευτή και Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είναι ταυτόχρονα συνεργάτης (πιθανόν και μέτοχος) του μεγαλύτερου ομίλου διαγνωστικών κέντρων της χώρας.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με όσα καταθέτει η ΠΟΣΙΠΥ (κλικ εδώ), είμαστε: 
  • Η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό μαγνητικών τομογράφων κατ αναλογία πληθυσμού μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
  • Η πέμπτη χώρα στους αξονικούς τομογράφους μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.
  • Είμαστε κατά κεφαλήν οι πρώτοι στον κόσμο στην χρήση των μαγνητικών τομογραφιών με 98,1 ανά 1000 κατοίκους με μέσο όρο του ΟΟΣΑ 47,7 ανά 1000 κατοίκους. Πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 1.000.000 μαγνητικές τομογραφίες σύμφωνα με την έκθεση, έναντι 450,000 που έπρεπε να πραγματοποιηθούν.
  • Είμαστε κατά κεφαλήν, οι πρώτοι στον κόσμο με 320,9 αξονικές τομογραφίες ανά 1000 κατοίκους, όταν δεύτερη η Αμερική έχει 227,8, τρίτο το Βέλγιο 182,6 και ο «υπανάπτυκτος» Καναδάς μόνο 103,5.
  • Πρακτικά, ένας στους τρεις Έλληνες έκανε αξονική τομογραφία καιπραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.200.000 τέτοιες εξετάσεις στη χώρα μας!!!

Και η ΠΟΣΙΠΥ καταλήγει με την παρατήρηση: To κακό στην περίπτωση αυτή είναι ότι σε πέντε χρόνια θα απορροφήσουμε από τις εξετάσεις αυτές περισσότερη ακτινοβολία από τους Ιάπωνες της Fucosima. Το καλό είναι ότι μπορεί ν΄ αρχίσουμε να φωσφορίζουμε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: