«Δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα για το νοσοκομείο μας»
18/01/2012
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το Νοσοκομείο της Ρόδου σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής όπου ασχολήθηκε εκτενώς με τα προβλήματα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της και βουλευτή Δωδεκανήσου Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού και παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης οι βουλευτές Δωδεκανήσου Νίκος Ζωίδης,Γιώργος Κασσάρας Μίκα Ιατρίδη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς και η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση της ΥΠΕ υποστήριξαν ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας τονίζοντας ότι θα μπορούσε να επιλυθεί με την ανακατανομή του νοσηλευτικού του προσωπικού και ότι είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλα Νοσοκομεία της χώρας μας.Αντίθετα οι κ.κ. Ζωίδης και Κασσάρας υποστήριξαν ότι υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία του Νοσοκομείου μας από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού ζητώντας την άμεση στελέχωση του.
Μόνιμες λύσεις για την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου ζήτησαν οι κ.κ. Μαχαιρίδης και Κουσουρνάς που άσκησαν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Πάντως κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στο στόχαστρο του κυκλώνα βρέθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου Μιχάλης Κόκκινος ο οποίος μπορεί να δέχτηκε τα εύσημα για την οικονομική διαχείριση του Νοσοκομείου εντούτοις τον επέκριναν ότι δεν μπόρεσε την περίοδο της θητείας του να βάλει τα δύο πόδια του προσωπικού στο ίδιο παπούτσι. Η παραίτηση που κατέθεσε ο κ. Κόκκινος από την θέση του διοικητή του Νοσοκομείου μας την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες μας θα γίνει σήμερα αποδεκτή από τον κ. Λοβέρδο ,ωστόσο ο νέος διοικητής που θα τοποθετηθεί οσονούπω εκτιμάται ότι μέχρι να εγκλιματιστεί θα έχει λήξει η θητεία του.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας από σήμερα νέος διοικητής στο Νοσοκομείο της Ρόδου αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Παπανικόλας.
Την δυσαρέσκεια του για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων εξέφρασε με δηλώσεις του στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο κ. Ζωίδης λέγοντας τα εξής «Στην συνεδρίαση τα φόρτωσαν όλα στον κ. Κόκκινο και εγώ τους είπα ότι πίστευα ότι παραβρίσκομαι σε μια Επιτροπή που σκοπό έχει να επιλύσει τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας και όχι σε ένα υγειονομικό δικαστήριο.Χωρίς να αμφισβητώ τον επιμερισμό των ευθυνών θεωρώ ότι μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας έχει η διοίκηση της 2η ΥΠΕ»
ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Επέμειναν στις θέσεις τους διοίκηση και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Ρόδου που δεν παραβρέθηκαν τελικά στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και απέστειλαν υπόμνημα στον πρόεδρο της βουλευτή Δωδεκανήσου Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό.
Στο πολυσέλιδο υπόμνημα τους που υπογράφεται από τον διοικητή του Νοσοκομείου Μιχάλη Κόκκινο ,τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας Γιάννης Δασκαλάκης τις διευθύντριες της νοσηλευτική υπηρεσίας Ελένη Φραγκοπούλου και της διοικητής υπηρεσίας Κατερίνα Φουσιάνη και τους πρόεδρους του Συλλόγου Εργαζομένων Λούση Καλαμάτα και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βασίλη Κινούς περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα το μάχιμο νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχεται στα 131 άτομα , η πληρότητα των κλινικών και των τομέων κατά το 2011 κυμάνθηκε από 56% έως 62% ενώ η αναμονή των ασθενών για το χειρουργείο φτάνει τους 5 έως 10 μήνες που οφείλεται στην έλλειψη του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού.
Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατατέθηκε αναφέρονται τα εξής:
« Ο τελικός αριθμός μάχιμου νοσηλευτικού προσωπικού που απομένει για να καλύπτει σε 24ωρη βάση (τρεις βάρδιες), όλο το έτος (σαν μοναδικό Νοσοκομείο στο νησί λειτουργούμε και εφημερεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους) και με πενθήμερη εβδομάδα εργασίας είναι 131.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του esy.net, κατά το έτος 2011 η πληρότητα των κλινικών και τομέων κυμάνθηκε από 56% έως 62% (και όχι 40% έως 55% που αναφέρετε σε συνέντευξή σας της 15/01/12 σε τοπική εφημερίδα της Ρόδου επικαλούμενος επίσημα στοιχεία προϊσταμένων μας αρχών).
Σας γνωρίζουμε λοιπόν ότι η πληρότητα των κλινικών π.χ. του Χειρουργικού Τομέα, οφείλεται καθαρά και μόνο στην έλλειψη ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
Συγκεκριμένα, ενώ διαθέτουμε (8) αίθουσες χειρουργείου, μέχρι πέρσι λειτουργούσαν μόνο οι (3) και στην καλύτερη περίπτωση (4) λόγω ελλείψεως του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην διατίθενται οι αίθουσες και οι ημέρες Χειρουργείου (που θα μπορούσαν να διατεθούν αν υπήρχαν οι απαραίτητοι νοσηλευτές) στους γιατρούς οι οποίοι και πολλά περιστατικά έχουν να χειρουργήσουν και διαθέσιμα κρεβάτια έχουν, αλλά δεν έχουν νοσηλευτές (ούτε στο χειρουργείο ούτε στις κλινικές τους).
Σύμφωνα μάλιστα με την κατάσταση που επισυνάπτεται, κατά το έτος 2011, αν και λειτουργούσαμε τρεις (3) ή και τέσσερις (4) αίθουσες χειρουργείου και το Νοσοκομείο μας είχε ενισχυμένη στελέχωση με συμβασιούχο προσωπικό παρ’ όλα αυτά υπήρχε αυτή η καθυστέρηση, η αναμονή δηλαδή των ασθενών για χειρουργείο από (5) έως (10) μήνες!
Άρα η μη υψηλή πληρότητα στον Χειρουργικό Τομέα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Έτσι δημιουργείται ένας ατέρμονος φαύλος κύκλος, διότι ακολούθως η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου ισχυρίζεται ότι δεν μας δίνει νοσηλευτικό προσωπικό τάχα λόγω της μη υψηλής πληρότητας κ.ο.κ., οπότε το πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού συνεχώς διαιωνίζεται – επιδεινώνεται διότι εν τω μεταξύ υπάρχουν συνεχώς νέες συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις, η δε πληρότητά μας συνεχώς χαμηλώνει γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο (λιγότερα χειρουργεία, λιγότερα νοσηλευόμενα περιστατικά).
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου (του οποίου η πληρότητα κατά το έτος 2011 έχει κυμανθεί από 56% έως 62% παρά τα προβλήματα στελέχωσής του) αυτό που ζητά επί σειρά ετών είναι η στελέχωσή του σε νοσηλευτικό – παραϊατρικό – επιστημονικό - διοικητικό προσωπικό και κακώς επικαλούνται, όσοι επικαλούνται ίσως σκοπίμως, τον συσχετισμό της στελέχωσής μας σε ιατρικό προσωπικό με τα στοιχεία πληρότητάς μας, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό πρόβλημα που είναι η έλλειψη νοσηλευτικού – παραϊατρικού – επιστημονικού - διοικητικού και λοιπού προσωπικού».
Επίσης στο υπόμνημα αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο Νοσοκομείο της Ρόδου λόγω της έλλειψης παραϊατρικού προσωπικού.
- «Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο ανέστειλε την λειτουργία του και τα παρασκευάσματα πλέον αποστέλλονται στην Αθήνα (η μοναδική υπηρετούσα παρασκευάστρια μετακινήθηκε για να διατηρηθεί η 24ωρη λειτουργία της Αιμοδοσίας μας)
- Η λειτουργία του Σταθμού Αιμοδοσίας μας κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή, ενώ στο τέλος του μήνα (μετά την αποχώρηση του τελευταίου επικουρικού συμβασιούχου) δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Νοσοκομείου μας σε 24ωρη βάση. Ήδη στο προσωπικό της Αιμοδοσίας οφείλονται (62) εβδομαδιαίες αναπαύσεις (repo)
- Το Μικροβιολογικό ανέστειλε την λειτουργία των τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (δεν εξυπηρετούνται δηλαδή οι εξωτερικοί ασθενείς), δεν καλύπτει πλέον τις εξετάσεις των τροφίμων των Προνοιακών Ιδρυμάτων της Ρόδου, δεν εκτελεί εξετάσεις των Κέντρων Υγείας αρμοδιότητας του Νοσοκομείου μας. Ήδη στο προσωπικό του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου οφείλονται μέχρι στιγμής (15) εβδομαδιαίες αναπαύσεις (repo)
Επίσης λόγω ελλείψεως τεχνολόγων και χειριστών στο τμήμα Υπολογιστικής Τομογραφίας δεν υπάρχει νυχτερινή βάρδια.
- Το Ακτινολογικό Εργαστήριο (Ακτινογραφίες, Μαστογραφίες, Αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αγγειογραφίες, ) θα πρέπει στο τέλος του μήνα που αποχωρούν οι δύο επικουρικοί συμβασιούχοι να περιορίσει τις δραστηριότητές του εις βάρος των νοσηλευομένων και των εξωτερικών ασθενών. Ήδη στο προσωπικό του Ακτινολογικού Εργαστηρίου οφείλονται (186) εβδομαδιαίες αναπαύσεις (repo)».
Καταλήγοντας διοίκηση και εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι το τμήμα επειγόντων περιστατικών εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 52.000 προσερχόμενους ασθενείς που λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.
« Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ως μοναδικό Κρατικό Νοσοκομείο της Δωδεκανήσου εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς περιόδους ανάπαυλας και εξυπηρετώντας ετησίως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κατά μέσο όρο 52.000 προσερχόμενους ασθενείς.
Ο ανωτέρω (προαναφερόμενος) αριθμός, όπως και ο αριθμός των προσερχομένων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία εξωτερικών ασθενών, λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, κατά την οποία ο πληθυσμός της Δωδεκανήσου πολλαπλασιάζεται. Ειδικά μάλιστα για αυτή την περίοδο, η 2η Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κατένειμε μόνο (15) θέσεις εποχικού προσωπικού, με την αιτιολογία ότι πρέπει να δώσει και στα άλλα Νοσοκομεία αρμοδιότητάς της, τα οποία όμως διαχρονικά έχει φροντίσει να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό, εν αντιθέσει με το δικό μας Νοσοκομείο.
Κύριε Πρόεδρε, εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα και λόγω της ιδιότητάς σας ως Καθηγητή Καρδιολογίας που υπηρέτησε σε Δημόσιο Νοσοκομείο, ότι τα Νοσοκομεία, παρά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που σας παραθέσαμε ανωτέρω και τα οποία καταδεικνύουν την σημερινή αδιέξοδη κατάσταση του Νοσοκομείου μας, δεν είναι μόνο αριθμοί. Πρωτίστως αφορούν ανθρώπινες ζωές».
18/01/2012
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το Νοσοκομείο της Ρόδου σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής όπου ασχολήθηκε εκτενώς με τα προβλήματα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της και βουλευτή Δωδεκανήσου Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού και παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης οι βουλευτές Δωδεκανήσου Νίκος Ζωίδης,Γιώργος Κασσάρας Μίκα Ιατρίδη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς και η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση της ΥΠΕ υποστήριξαν ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας τονίζοντας ότι θα μπορούσε να επιλυθεί με την ανακατανομή του νοσηλευτικού του προσωπικού και ότι είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλα Νοσοκομεία της χώρας μας.Αντίθετα οι κ.κ. Ζωίδης και Κασσάρας υποστήριξαν ότι υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία του Νοσοκομείου μας από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού ζητώντας την άμεση στελέχωση του.
Μόνιμες λύσεις για την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου ζήτησαν οι κ.κ. Μαχαιρίδης και Κουσουρνάς που άσκησαν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Πάντως κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στο στόχαστρο του κυκλώνα βρέθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου Μιχάλης Κόκκινος ο οποίος μπορεί να δέχτηκε τα εύσημα για την οικονομική διαχείριση του Νοσοκομείου εντούτοις τον επέκριναν ότι δεν μπόρεσε την περίοδο της θητείας του να βάλει τα δύο πόδια του προσωπικού στο ίδιο παπούτσι. Η παραίτηση που κατέθεσε ο κ. Κόκκινος από την θέση του διοικητή του Νοσοκομείου μας την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες μας θα γίνει σήμερα αποδεκτή από τον κ. Λοβέρδο ,ωστόσο ο νέος διοικητής που θα τοποθετηθεί οσονούπω εκτιμάται ότι μέχρι να εγκλιματιστεί θα έχει λήξει η θητεία του.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας από σήμερα νέος διοικητής στο Νοσοκομείο της Ρόδου αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Παπανικόλας.
Την δυσαρέσκεια του για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων εξέφρασε με δηλώσεις του στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο κ. Ζωίδης λέγοντας τα εξής «Στην συνεδρίαση τα φόρτωσαν όλα στον κ. Κόκκινο και εγώ τους είπα ότι πίστευα ότι παραβρίσκομαι σε μια Επιτροπή που σκοπό έχει να επιλύσει τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας και όχι σε ένα υγειονομικό δικαστήριο.Χωρίς να αμφισβητώ τον επιμερισμό των ευθυνών θεωρώ ότι μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας έχει η διοίκηση της 2η ΥΠΕ»
ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Επέμειναν στις θέσεις τους διοίκηση και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Ρόδου που δεν παραβρέθηκαν τελικά στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και απέστειλαν υπόμνημα στον πρόεδρο της βουλευτή Δωδεκανήσου Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό.
Στο πολυσέλιδο υπόμνημα τους που υπογράφεται από τον διοικητή του Νοσοκομείου Μιχάλη Κόκκινο ,τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας Γιάννης Δασκαλάκης τις διευθύντριες της νοσηλευτική υπηρεσίας Ελένη Φραγκοπούλου και της διοικητής υπηρεσίας Κατερίνα Φουσιάνη και τους πρόεδρους του Συλλόγου Εργαζομένων Λούση Καλαμάτα και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βασίλη Κινούς περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα το μάχιμο νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχεται στα 131 άτομα , η πληρότητα των κλινικών και των τομέων κατά το 2011 κυμάνθηκε από 56% έως 62% ενώ η αναμονή των ασθενών για το χειρουργείο φτάνει τους 5 έως 10 μήνες που οφείλεται στην έλλειψη του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού.
Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατατέθηκε αναφέρονται τα εξής:
« Ο τελικός αριθμός μάχιμου νοσηλευτικού προσωπικού που απομένει για να καλύπτει σε 24ωρη βάση (τρεις βάρδιες), όλο το έτος (σαν μοναδικό Νοσοκομείο στο νησί λειτουργούμε και εφημερεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους) και με πενθήμερη εβδομάδα εργασίας είναι 131.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του esy.net, κατά το έτος 2011 η πληρότητα των κλινικών και τομέων κυμάνθηκε από 56% έως 62% (και όχι 40% έως 55% που αναφέρετε σε συνέντευξή σας της 15/01/12 σε τοπική εφημερίδα της Ρόδου επικαλούμενος επίσημα στοιχεία προϊσταμένων μας αρχών).
Σας γνωρίζουμε λοιπόν ότι η πληρότητα των κλινικών π.χ. του Χειρουργικού Τομέα, οφείλεται καθαρά και μόνο στην έλλειψη ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
Συγκεκριμένα, ενώ διαθέτουμε (8) αίθουσες χειρουργείου, μέχρι πέρσι λειτουργούσαν μόνο οι (3) και στην καλύτερη περίπτωση (4) λόγω ελλείψεως του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην διατίθενται οι αίθουσες και οι ημέρες Χειρουργείου (που θα μπορούσαν να διατεθούν αν υπήρχαν οι απαραίτητοι νοσηλευτές) στους γιατρούς οι οποίοι και πολλά περιστατικά έχουν να χειρουργήσουν και διαθέσιμα κρεβάτια έχουν, αλλά δεν έχουν νοσηλευτές (ούτε στο χειρουργείο ούτε στις κλινικές τους).
Σύμφωνα μάλιστα με την κατάσταση που επισυνάπτεται, κατά το έτος 2011, αν και λειτουργούσαμε τρεις (3) ή και τέσσερις (4) αίθουσες χειρουργείου και το Νοσοκομείο μας είχε ενισχυμένη στελέχωση με συμβασιούχο προσωπικό παρ’ όλα αυτά υπήρχε αυτή η καθυστέρηση, η αναμονή δηλαδή των ασθενών για χειρουργείο από (5) έως (10) μήνες!
Άρα η μη υψηλή πληρότητα στον Χειρουργικό Τομέα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Έτσι δημιουργείται ένας ατέρμονος φαύλος κύκλος, διότι ακολούθως η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου ισχυρίζεται ότι δεν μας δίνει νοσηλευτικό προσωπικό τάχα λόγω της μη υψηλής πληρότητας κ.ο.κ., οπότε το πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού συνεχώς διαιωνίζεται – επιδεινώνεται διότι εν τω μεταξύ υπάρχουν συνεχώς νέες συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις, η δε πληρότητά μας συνεχώς χαμηλώνει γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο (λιγότερα χειρουργεία, λιγότερα νοσηλευόμενα περιστατικά).
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου (του οποίου η πληρότητα κατά το έτος 2011 έχει κυμανθεί από 56% έως 62% παρά τα προβλήματα στελέχωσής του) αυτό που ζητά επί σειρά ετών είναι η στελέχωσή του σε νοσηλευτικό – παραϊατρικό – επιστημονικό - διοικητικό προσωπικό και κακώς επικαλούνται, όσοι επικαλούνται ίσως σκοπίμως, τον συσχετισμό της στελέχωσής μας σε ιατρικό προσωπικό με τα στοιχεία πληρότητάς μας, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό πρόβλημα που είναι η έλλειψη νοσηλευτικού – παραϊατρικού – επιστημονικού - διοικητικού και λοιπού προσωπικού».
Επίσης στο υπόμνημα αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο Νοσοκομείο της Ρόδου λόγω της έλλειψης παραϊατρικού προσωπικού.
- «Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο ανέστειλε την λειτουργία του και τα παρασκευάσματα πλέον αποστέλλονται στην Αθήνα (η μοναδική υπηρετούσα παρασκευάστρια μετακινήθηκε για να διατηρηθεί η 24ωρη λειτουργία της Αιμοδοσίας μας)
- Η λειτουργία του Σταθμού Αιμοδοσίας μας κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή, ενώ στο τέλος του μήνα (μετά την αποχώρηση του τελευταίου επικουρικού συμβασιούχου) δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Νοσοκομείου μας σε 24ωρη βάση. Ήδη στο προσωπικό της Αιμοδοσίας οφείλονται (62) εβδομαδιαίες αναπαύσεις (repo)
- Το Μικροβιολογικό ανέστειλε την λειτουργία των τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (δεν εξυπηρετούνται δηλαδή οι εξωτερικοί ασθενείς), δεν καλύπτει πλέον τις εξετάσεις των τροφίμων των Προνοιακών Ιδρυμάτων της Ρόδου, δεν εκτελεί εξετάσεις των Κέντρων Υγείας αρμοδιότητας του Νοσοκομείου μας. Ήδη στο προσωπικό του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου οφείλονται μέχρι στιγμής (15) εβδομαδιαίες αναπαύσεις (repo)
Επίσης λόγω ελλείψεως τεχνολόγων και χειριστών στο τμήμα Υπολογιστικής Τομογραφίας δεν υπάρχει νυχτερινή βάρδια.
- Το Ακτινολογικό Εργαστήριο (Ακτινογραφίες, Μαστογραφίες, Αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αγγειογραφίες, ) θα πρέπει στο τέλος του μήνα που αποχωρούν οι δύο επικουρικοί συμβασιούχοι να περιορίσει τις δραστηριότητές του εις βάρος των νοσηλευομένων και των εξωτερικών ασθενών. Ήδη στο προσωπικό του Ακτινολογικού Εργαστηρίου οφείλονται (186) εβδομαδιαίες αναπαύσεις (repo)».
Καταλήγοντας διοίκηση και εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι το τμήμα επειγόντων περιστατικών εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 52.000 προσερχόμενους ασθενείς που λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.
« Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ως μοναδικό Κρατικό Νοσοκομείο της Δωδεκανήσου εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς περιόδους ανάπαυλας και εξυπηρετώντας ετησίως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κατά μέσο όρο 52.000 προσερχόμενους ασθενείς.
Ο ανωτέρω (προαναφερόμενος) αριθμός, όπως και ο αριθμός των προσερχομένων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία εξωτερικών ασθενών, λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, κατά την οποία ο πληθυσμός της Δωδεκανήσου πολλαπλασιάζεται. Ειδικά μάλιστα για αυτή την περίοδο, η 2η Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κατένειμε μόνο (15) θέσεις εποχικού προσωπικού, με την αιτιολογία ότι πρέπει να δώσει και στα άλλα Νοσοκομεία αρμοδιότητάς της, τα οποία όμως διαχρονικά έχει φροντίσει να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό, εν αντιθέσει με το δικό μας Νοσοκομείο.
Κύριε Πρόεδρε, εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα και λόγω της ιδιότητάς σας ως Καθηγητή Καρδιολογίας που υπηρέτησε σε Δημόσιο Νοσοκομείο, ότι τα Νοσοκομεία, παρά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που σας παραθέσαμε ανωτέρω και τα οποία καταδεικνύουν την σημερινή αδιέξοδη κατάσταση του Νοσοκομείου μας, δεν είναι μόνο αριθμοί. Πρωτίστως αφορούν ανθρώπινες ζωές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου