Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στη συνάντηση Λοβέρδου-τρόικας


Tα 900 εκατ. ευρώ πρέπει να εξοικονομήσει το υπουργείο Υγείας το 2012, όπως τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

«Μιλάμε για το τέλος του μνημονίου και την αρχή νέας συμφωνίας, οι προτεραιότητες της οποίας αφορούν κατά 80% τη φαρμακευτική δαπάνη και κατά 20% η θεσμική λειτουργία των δομών της Υγείας» τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκεσε πάνω από μία ώρα.

«Ούτε ένα ευρώ πάνω από τα 3,2 δισ. ευρώ για φάρμακα δεν πρόκειται να δοθεί» υπογράμμισε ο υπουργός, κάτι το οποίο θα επαναλάβει και την Τρίτη στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών.

Κατά τον ίδιο, στόχος είναι από το σύνολο των φαρμάκων που θα δίνονται σε ασθενείς, το 50% να είναι αντίγραφα.

Για να υλοποιηθεί ο στόχος περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης θα ληφθούν μέτρα, όπως:

  • Θα αποβάλλεται για ένα χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ όποιος γιατρός υπερβαίνει τη συνταγογράφηση
  • Θα είναι υποχρεωτική η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων
  • Όλα τα φαρμακεία της χώρας θα καταγράφουν το όνομα του γιατρού και τι
Ο κ. Λοβέρδος πρότεινε στην τρόικα να υπάρχει ένα υπουργείο για όλες τις υπηρεσίες Υγείας (κλάδοι Υγείας υπό τον ΕΟΠΥΥ και λοιπές δομές), λέγοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική λειτουργία του Οργανισμού, ο οποίος, όπως είπε, στο τέλος Φεβρουαρίου θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία για τον πολίτη.

Ενημέρωσε επίσης, για τις δαπάνες των νοσοκομείων, οι οποίες εμφανίζουν σημαντική μείωση: το 2009 ήταν 1,251 δισ. ευρώ, το 2010 ήταν 1,087 δισ. ευρώ και πέρυσι έφτασαν στα 830 εκατομμύρια.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Λοβέρδος και για τα έσοδα των νοσοκομείων, καθώς έφτασαν τα 267 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια του στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: