Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ:Συσκέψεις επί συσκέψεων για το Νοσοκομείο Ρόδου!


Aλυτο παραμένει ακόμη το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που ταλανίζει το νοσοκομείο της Ρόδου.
Το πρόβλημα αυτό ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Μιχάλης Κόκκινος, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων κ. Λούση Καλαμάτα, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Καθ' όλη τη διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον υφυπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη.
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι εναλλακτικές και προσφορότερες λύσεις για την άμεση πρόσληψη προσωπικού (νοσηλευτικό, διοικητικό κλπ) στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ρόδου, με έσχατη αν χρειαστεί επιλογή, αυτή που ακολουθήθηκε στα προηγούμενα χρόνια, μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Γαληνός» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η συρρίκνωση του Νοσοκομείου της Ρόδου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ή ανεκτή, και ότι πέρα από τις προσωρινές λύσεις που πρέπει να δοθούν άμεσα με προγραμματικές συμβάσεις, αυτό που προέχει είναι η συνεχής πίεση και διεκδίκηση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ρόδου, έστω υπό τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα γίνει γνωστός ο τρόπος, που τελικά θα προκριθεί για την πρόσληψη ή επαναπρόσληψη των συμβασιούχων στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου που τόνισε πως ο στόχος όλων θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό.
«Να διευκρινίσω για μια φορά ακόμη πως είχα αφήσει τα γένια για άλλους λόγους, τότε. Δεν πρέπει να μας ξεφύγει ο στόχος της κάλυψης του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την 2η ΥΠΕ για το θέμα αυτό. Ένα από τα πιθανά σενάρια που εξετάζουμε είναι η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Το δεύτερο είναι η παράταση της σύμβασης που είχε συναφθεί. Η έσχατη λύση είναι οι προσλήψεις προσωπικού μέσω της εταιρείας ΓΑΛΗΝΟΣ», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.
«Ημέρα με την ημέρα όμως η κατάσταση στο νοσοκομείο επιδεινώνεται. Είμαστε λίγοι και εξουθενωμένοι», απάντησε στον κ. Μαχαιρίδη, η κ. Καλαμάτα.
Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων τόνισε πως δεν είναι δυνατό, να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου του καλοκαίρι με την πρόσληψη 15 εποχικών.
«Δεν θα πρέπει να απαξιώνουμε το νοσοκομείο μας. Δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας γιατί δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι από τα καλύτερα. Δεν πιστεύω ότι οι 20 νοσηλευτές που έφυγαν δημιούργησαν το πρόβλημα», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
«Δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε το νοσοκομείο μας ως Κέντρο Υγείας. Σε ό,τι αφορά τις μόνιμες λύσεις, στις οποίες αναφέρεστε, πρέπει να πω ότι έχουν σταματήσει εξαιτίας των προβλημάτων της χώρας, οι προσλήψεις στο δημόσιο. Επειδή αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα θα πάμε στην εφαρμογή πρότασης , που θα αντιμετωπίσει για λίγο την κατάσταση. Έχουμε αγωνία γιατί το νοσηλευτικό μας ίδρυμα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο αυτό, μετά τις 20 Ιανουαρίου. Δεν είναι δυνατό να μην γίνονται τακτικά χειρουργεία. Αυτοί που αισθάνονται την τρομακτική πίεση είναι οι γιατροί. Δεν θα δεχθούμε άλλο και τη συρρίκνωση των κλινικών», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Κινούς.
«Αν συνεχιστούν οι συμβάσεις των νοσηλευτών θα πάμε στην υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης. Αν επιλέξουμε προσλήψεις μέσω της «Γαληνός» να ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών», τόνισε στην τοποθέτησή του, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Στη σύσκεψη εξετάσαμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δεν καταλήξαμε όμως σε κάτι συγκεκριμένο, καθώς υπάρχουν και ζητήματα νομικά που θα πρέπει να εξεταστούν», δήλωσε στη «δ» μετά τη σύσκεψη ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μιχάλης Κόκκινος.
Διαλυτικές καταστάσεις και στο Κέντρο Υγείας Πάτμου!
Με κινητοποιήσεις απειλούν το δημοτικό συμβούλιο και κάτοικοι της Πάτμου εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας του ακριτικού νησιού.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι τα προβλήματα με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας του νησιού αντί να μειώνονται, πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να σταλεί χθες «τελεσίγραφο» στο Υπουργείο Υγείας με το οποίο απαιτούνται τα εξής:
-Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου να υπηρετούν σε μόνιμη βάση τουλάχιστον τρεις αγροτικοί ιατροί.
-Να υπηρετούν απαραιτήτως ένας ιατρός γενικής ιατρικής κι ένας παθολόγος, είτε με διορισμό είτε με απόσπαση ή μετάθεση.
Κανένας από τους παραπάνω ιατρούς δεν θα απουσιάζει με άδεια, εάν προηγουμένως δεν αντικαθίσταται από άλλον ανάλογης ειδικότητας.
-H άμεση τοποθέτηση, με διορισμό απόσπαση ή μετάθεση παρασκευάστριας για αιματολογικές εξετάσεις, αφού οι κάτοικοι του νησιού αναγκάζονται ακόμη και για μία απλή εξέταση αίματος να μετακινούνται σε γειτονικά νησιά ή στον Πειραιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομική επιβάρυνση και χάσιμο χρόνου.
-Κάθε δίμηνο ή το αργότερο τρίμηνο να μεταβαίνει παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας για τουλάχιστον μία εβδομάδα, για να παρακολουθεί τα παιδιά του νησιού.
- H αγορά και διάθεση καινούριου ασθενοφόρου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και η άμεση παύση λειτουργίας του ήδη υπάρχοντος, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για το πλήρωμα και τους ασθενείς.
-Έγκαιρη και χωρίς καθυστέρηση προμήθεια από το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου αναλώσιμων υλικών.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα για τη στοιχειώδη λειτουργία του Κέντρου Υγείας μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012, τότε από τις 16 Ιανουαρίου 2012 θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις (κλείσιμο Κέντρου Υγείας, Δήμου Πάτμου, Δημόσιων Υπηρεσιών και Σχολών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: