Λιγότερο προσωπικό, κρεβάτια αλλά και γενικότερα δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά προτείνεται σε έρευνα ειδικών επιστημόνων.
Την ώρα που το υπουργείο Υγείας χέρι χέρι με την τρόικα προτείνουν τις λεγόμενες συγχωνεύσεις των νοσοκομείων αλλά και τον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων, εντύπωση προκαλεί έρευνα για την εκτίμηση της αποδοτικότητας των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων αλλά και τους τρόπους βελτίωσης του βαθμού αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων που πραγματοποίησε το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (δημοσιεύεται στα αρχεία της Ελληνικής Ιατρικής) που βλέπει αποδοτικά τα δημόσια νοσοκομεία αλλά με κάθε είδους …κουρέματα.
Ειδικότερα για τη μέτρηση της αποδοτικότητας επιλέχθηκε ένα δείγμα 25 γενικών δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες ως προς την πληρότητα, τη ζήτηση και το εύρος των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειονότητα των δημόσιων νοσοκομείων (64%) του δείγματος είναι αποδοτικά. Για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των μη αποδοτικών νοσοκομείων απαιτείται μείωση του αριθμού των κλινών κατά 4,5%, του αριθμού του προσωπικού κατά 4,6% και του συνόλου των δαπανών κατά 4,5% ή αύξηση του αριθμού των νοσηλευθέντων ασθενών κατά 5,2%, των κλινοημερών κατά 5,5%, του αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 6,2%, των εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία κατά 4,1% και των χειρουργικών επεμβάσεων κατά 3,4%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου