Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Τα πραγματικά γεγονότα


Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα ….


Δεν ξέρω τι απόφαση θα βγάλει σήμερα η σύσκεψη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και πόσο αποτελεσματική θα είναι.
Αυτό δεν αναιρεί την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και κύρια στο Χειρουργικό Τομέα που γνωρίζω καλύτερα.
Μια σύντομη και περιεκτική ματιά στις λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση, πιστεύω ότι θα ανοίξει μερικά μάτια και μερικά αυτιά που συνεχίζουν να μην βλέπουν και να μην ακούν.
Είναι δεδομένο ότι από 1/1/2012 έχουν διακοπεί οι τακτικές εισαγωγές και τα τακτικά χειρουργεία. Αυτό μέχρι και 20/1/2012 λόγω αδυναμίας στελέχωσης των κλινικών και των χειρουργείων. Εδώ μπορούν να γίνουν μερικές παρατηρήσεις γιατί όλο το βάρος της περικοπής το επωμίσθηκε μερικό τμήμα του χειρουργικού τομέα, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί όταν πρέπει και όπου πρέπει.
Η μέχρι σήμερα απραξία και η αδυναμία εξεύρεσης σταθερών και μόνιμων λύσεων έχει αναπόφευκτα οδηγήσει σε αποδυνάμωση και απραξία το χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου με επακόλουθα την αύξηση της ήδη υπάρχουσας λίστας ασθενών, την κατακόρυφη αύξηση της πίεσης ασθενών και συγγενών, την αδυναμία διεκπεραίωσης ακόμη και χειρουργικών επεμβάσεων για νεοπλασματικές νόσους και άλλων δυνητικά επικίνδυνων παθήσεων, εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Ας μην βιαστεί κανείς να μιλήσει για τον ξαφνικό πόνο μας και το ενδιαφέρον μας για τα χειρουργεία, με υπονοούμενα για παράκαμψη λίστας και τα παρελκόμενα. Ας τολμήσουμε κάποια στιγμή να δούμε τα πράγματα με το πραγματικό σημερινό νόημα και την περιβάλλουσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία που επικρατούν. Κατά 35-40% έχει αυξηθεί η προσέλευση ασθενών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα που αντί να ενδυναμώνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και απαξίας της ανθρώπινης ζωής, συνεχίζει το μνημονιακό και απάνθρωπο κατήφορο της απαξίωσης και της υποβάθμισης. Με κορώνες περί οικονομίας και εξοικονόμησης πόρων. Με διαγγέλματα εξυγίανσης και πάταξης της διαφθοράς μέσα στα νοσοκομεία. Δεν διαφωνώ ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν, αλλά διαφωνώ με τον τρόπο που γίνονται. Δεν είναι οικονομία να μην αγοράζεις αναλώσιμα και ιατρικές συσκευές. Δεν είναι οικονομία να αναγκάζεσαι να χρησιμοποιείς δύο και τρία γάντια αντί για ένα γιατί αυτά που έχεις είναι χαμηλότατης ποιότητας και αντοχής. Δεν εξοικονομείς κάνοντας συμβάσεις με φάρμακα γενόσημα – φασόν και να μην υπάρχει στην πραγματικότητα η εταιρεία που ανέλαβε το διαγωνισμό.
Δεν είναι οικονομία και σωστή διαχείριση προσωπικού, όταν λειτουργείς με συμβατικό και ορισμένου χρόνου νοσηλευτικό προσωπικό και σε ένα πανελλήνιο διαγωνισμό 5000 ατόμων το νοσοκομείο της Ρόδου να απορροφά 5-8 άτομα όταν είναι βέβαιο ότι θα έχει 100 αποχωρήσεις και λήξεις συμβάσεων μέσα στο 2011. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα του μνημονίου και της οικονομίας κλίμακας, να διαλύεται το χειρουργείο για στελεχωθούν οι υπόλοιπες κλινικές. Δεν είναι δυνατόν να επικαλείται κανείς άγνοια όταν το πρόβλημα είναι διαρκές και μόνιμο και πάντα στις πρώτες σελίδες των ΜΜΕ.
Δεν είναι δυνατόν αυτή η 2η ΥΠΕ να διαχειρίζεται τις τύχες κα τη ζωή μας γιατί επανειλημμένα αποδείχτηκε ανεπαρκής και αναξιόπιστη. Με πειραματιστές και εν ολίγοις άσχετους με το αντικείμενο της υγείας που εξασκούν πολιτική επιρροής αντί για στοχευμένη και ορθολογική πολιτική υγείας.
Δεν είναι μακριά η ημέρα, πολύ σύντομη μάλιστα, που αν δεν λυθεί το πρόβλημα μέσα στη εβδομάδα τελειώνει, που περισσότερες θα είναι οι πτήσεις των μέσων του ΕΚΑΒ παρά των τακτικών εμπορικών πτήσεων, για τη διακομιδή ασθενών για αντιμετώπιση σε άλλα νοσοκομεία. Μια εικόνα που θα απογυμνώσει τελείως από όποια επιχειρήματα όλους εκείνους που επιμένουν ότι το νοσκομείο της Ρόδου είναι πλήρες και υπερστελεχωμένο. Δεν είναι δραματοποιημένες και υπερβολικές καταστάσεις. Είναι εικόνα της σημερινής πραγματικότητας που αρχίζει σιγά σιγά να σχηματοποιείται και να αποκτά εφιαλτική μορφή. Με μόνη διαφορά ότι το βλέμμα της και ο προσανατολισμός της είναι στραμμένα εκεί που πρέπει. Που αν είχε και δάκτυλα σίγουρα θα έδειχνε με καθαρότητα και τον τόπο και τους υπεύθυνους.
Σας υποσχέθηκα τη λίστα αναμονής ασθενών για χειρουργική επέμβαση στο Γ.Ν. Ρόδου. Αυτό το νοσοκομείο που δεν μπορούν οι αρμόδιοι να κατανοήσουν και τη σημασία του και τη προσφορά του. Αυτό το νοσοκομείο που βρίσκεται μόλις μερικά βήματα πριν την πλήρη απαξίωση και την ενδεχόμενη και επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίησή του.



Περιμένω με αγωνία την απάντηση όλων εκείνων που δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν, που παραπλανήθηκαν ή παραπλάνησαν. Όλων εκείνων που προσπάθησαν και όλων εκείνων που έκαναν πως προσπάθησαν.
Με προσμονή
Δρ. Γιώργος Τριάντος
Χειρουργός – Διευθυντής Ε.Σ.Υ.   Γ.Ν. Ρόδου
Εκλεγμένος εκπρόσωπος ιατρών στην ΟΕΝΓΕ και το Δ.Σ. του Γ.Ν. Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: