Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ανατροπή: Επίδομα τοκετού και σε άγαμες μητέρες!


Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Συνηγόρου του πολίτη σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος τοκετού το οποίο εξαιρούσε μέχρι σήμερα τις άγαμες μητέρες έστω κι αν ήταν έμμεσα ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.
 

Αλλάζουν τα δεδομένα στη χορήγηση επιδόματος τοκετού μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο έφθασε καταγγελία ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αρνήθηκε το επίδομα τοκετού σε
άγαμη ανήλικη κόρη, ασφαλισμένη όμως ως μέλος οικογένειας.
 
Το ...αναχρονιστικό ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απέρριψε το αίτημα του πατέρα όπως και την ένσταση του, με την αιτιολογία ότι η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού προβλέπεται μόνο για συζύγους και όχι για τα παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που ασφαλίζονται στο ίδρυμα ως μέλη οικογένειας.
 
Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι το βοήθημα τοκετού παρέχεται αντί μαιευτικής περίθαλψης που αποτελεί είδος ιατρικής περίθαλψης, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι όσοι ασφαλίζονται ως μέλη οικογένειας χωρίς εξαίρεση. 
 
"Η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού μόνο στη σύζυγο ασφαλισμένου ή συνταξιούχου και η μη χορήγηση σε ανήλικη άγαμη κόρη που ασφαλίζεται ως μέλος της οικογένειας, δεν συνάδει με τον κοινωνικό χαρακτήρα του βοηθήματος. Επιπλέον δεν διαφαίνεται κάποιος προφανής λόγος που να δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείριση συζύγου και της κόρης, καθώς βαρύνουν εξίσου τον άμεσα ασφαλισμένο και η κόρη δεν έχει άλλη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων τοκετού" σημειώνεται στην έκθεση του Συνηγόρου και συμπληρώνεται: "Ο συγκεκριμένος περιορισμός αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής της ψήφισης του νόμου, κατά την οποία τα παιδιά γεννιόνταν από έγγαμες ενήλικες μητέρες".
 
Ο φορέας μετά από αυτό πρότεινε να τροποποιηθεί η διάταξη, ώστε το βοήθημα τοκετού να χορηγείται και σε άγαμες ανήλικες κόρες ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 
 
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δέχτηκε τα επιχειρήματα του και υπέβαλε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας πρόταση τροποποίησης της επίμαχης διάταξης. 
 
Στο μεταξύ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ως δικαιούχοι μαιευτικής περίθαλψης ορίζονται εν γένει οι ασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατέρων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που ασφαλίζονται ως μέλη οικογένειας.
Έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 2012 που τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός, θα λαμβάνουν πλέον βοήθημα τοκετού και οι άγαμες κόρες ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις περιπτώσεις που προβλέπεται η χορήγησή του

Δεν υπάρχουν σχόλια: