Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Συνέντευξη του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ Real fm και τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.


Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Φ REAL FM ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ



Δημοσιογράφος: Πάμε να καλημερίσουμε τώρα τον Υπουργό Υγείας τον κύριο Ανδρέα Λοβέρδο, κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Υπουργός: Καλημέρα καλή χρονιά

Δημοσιογράφος:  Επίσης καλή χρονιά, θέλω να ξεκινήσω την συζήτηση μας από την χθεσινή συζήτηση του Πρωθυπουργού του κ. Παπαδήμου με τους δημοσιογράφους, διαβάζω σήμερα στο σύνολο των εφημερίδων, να έχω μπροστά μου τα ΝΕΑ, ας πούμε, τώρα για παράδειγμα, «βρείτε τα για τους μισθούς διαφορετικά η κυβέρνηση θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου», είπε ο κ. Παπαδήμος απευθυνόμενος προς τους κοινωνικούς εταίρους. Θέλω το σχόλιο σας για αυτόν τον εκβιασμό, τον πολιτικό εκβιασμό που ασκεί ο Πρωθυπουργός

Υπουργός: Κοιτάξτε υπάρχει μια απ’ ό, τι ξέρω επικοινωνία της κυβέρνησης συνολικά της κυβέρνησης δεν είναι σκόπιμο και σοβαρό να στοχοποιείται  το Υπουργείο Εργασίας, συνολικά της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπολοίπους. Από αυτή την συζήτηση έχουν προκύψει, ως φαίνεται, ορισμένες σκέψεις, ορισμένες προτάσεις και μία συζήτηση, ας πούμε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο, κ. Χατζηνικολάου, κάτι το οποίο γνωρίζω και έχει συζητηθεί. Έχω, λοιπόν, και προσλαμβάνουσες παραστάσεις.  Ένα θέμα μείωσης του κόστους εργασίας που σχετίζεται με την μείωση των εισφορών, κάτι που και η κυβέρνηση δέχεται και δεν υπάρχει και λογικός άνθρωπος που να μην το δεχτεί. Από την μείωση των εισφορών, τώρα, δεν ξέρω πως θα την κάνουν, αλλά εν πάση περιπτώσει από την  μείωση των εισφορών προκύπτουν κάποια έσοδα λιγότερα για το δημόσιο, εάν μεν αυτά τα έσοδα που προκύπτουν λιγότερα προέρχονται από ειδικούς φορείς τους οποίους επιχορηγεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος με τις εισφορές τους, καλώς. Εάν, όμως, πρόκειται για μείωση εισφορών που έχει να κάνει με το ΙΚΑ, αυτό σημαίνει μείωση εισφορών, μείωση εισοδημάτων για τον Εθνικού Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας και ταυτοχρόνως και για τον ΟΑΕΔ που δίνει τα λεφτά στους ανέργους. Αυτό το ποσό που θα στερηθούμε από την μείωση των εισφορών που θα το βρούμε; Να, λοιπόν, ένας ανοιχτός διάλογος για ένα θέμα το οποίο εγώ γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Το γενικότερο τώρα…



Δημοσιογράφος:  Ένα λεπτό, κ. Υπουργέ, το γενικό θέμα είναι το εξής: ότι την ίδια στιγμή που στο δημόσιο τομέα έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα, την ίδια στιγμή που τα μεγάλα ψάρια εξακολουθούν τα σκίζουν τα δίκτυα της εφορείας, η φοροδιαφυγή μαίνεται, σήμερα διαβάζω για το παραεμπόριο ας πούμε και τα ποσά είναι απίστευτα, την ίδια αυτή στιγμή πάλι στο στόχαστρο μπαίνουν οι μικροί, πάλι συζητάμε για τον κατώτατο μισθό, πάλι συζητάμε για τον 13ο και τον 14ο μισθό του ιδιωτικού υπαλλήλου, μα τι να κερδίσουμε από αυτά; Από την μύγα δεν βγάζεις ξύγκι.

Υπουργός: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, κ. Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος: Όχι, εγώ μιλάω για αυτό το ένα και μοναδικό. Ότι πάλι για άλλη μία φορά στο στόχαστρο μπαίνει ο μικρός,  και με τρόπο που εγώ δεν καταλαβαίνω πώς θα φέρει την οικονομική ανάκαμψη, μόνο ύφεση μπορεί να φέρει. Το να πιέζουμε την αγοραστική δύναμη των μικρών και των μεσαίων.

Υπουργός: Έχω μία παρατήρηση να κάνω, όχι για λόγους υπολογιστικής επάρκειας, αλλά για λόγους ουσίας. Όταν πρόκειται για το μεν για το ένα εκ των θεμάτων που θέτετε, για τις δαπάνες στο δημόσιο τομέα και την φορολογία, τα έσοδα του δημόσιου τομέα δηλαδή, εκεί δεν μπορεί παρά να έχετε δίκιο. Δεν μπορώ να σας πω κάτι. Παρότι έχουμε μία αυξημένη ροή εσόδων τον Δεκέμβριο, έχουμε μία αδυναμία από τον Απρίλιο του 2010, να δω εάν αυτό συνεχίζεται, να κάνουμε μία φορολογική πολιτική που θα βάλει την οικονομία εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που δεν πληρώνουν φόρους κανονικά. Όταν αυτό το πράγμα σου λείπει και εκεί αυτά, αν έχω καταλάβει καλά, είναι 300 με 400 εκατ. που λείπουν από αυτή την πολιτική που δεν επέτυχε, επαναλαμβάνω, το 2010 και περιμένουμε να δούμε οι καλοκαιρινές ρυθμίσεις που ψηφίσαμε αν θα πετύχουν, έχουμε μία υστέρηση εσόδων, έχουμε ανθρώπους που δεν μπαίνουν στην κοινή οικονομία και έχουμε ευρύτατη συναίσθηση αδικίας και έχετε δίκιο. Το δεύτερο θέμα που θέτετε είναι άλλο και δεν είναι άλλο τυπικά, είναι άλλο ουσιαστικά. Σχετίζεται με την αγορά εργασίας, σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα της αγοράς εργασίας, σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας εν τέλει. Είμαστε ανταγωνιστικοί; Δεν είμαστε, πρέπει να γίνουμε. Είναι το μισθολογικό κόστος ένα εκ των θεμάτων που θα έκανε ανταγωνιστικότερη την οικονομία μας;  Εγώ λέω είναι. Εφόσον  λέω είναι, τι αυτό σημαίνει; Σημαίνει ότι όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να διαπνέεται από ένα αίσθημα δικαιοσύνης σωστό, αλλά ταυτοχρόνως, όμως, κάποια παρέμβαση και εδώ πρέπει να γίνει. Είναι αυτή η παρέμβαση ο δέκατος τρίτος και δέκατος τέταρτος μισθός η περικοπή του; Εγώ όταν ήμουν Υπουργός εργασίας είχα πεί όχι δεν είναι, αλλά η μείωση του μισθολογικού κόστους.



Δημοσιογράφος: Πάντως σίγουρα δεν είναι ο κατώτατος μισθός.
Υπουργός: Και ο κατώτατος μισθός είναι ένα θέμα, το οποίο εν πάση περιπτώσει δεν δίνει και πολλά περιθώρια, αλλά δεύτερον ο 13οςκαι ο 14ος μισθός έχει και αλυσιδωτή συνέπεια στην ύφεση, άρα εμείς πάντως στο Υπουργείο Εργασίας ήμασταν αρνητικοί. Όχι απλώς επιφυλακτικοί, αλλά αυτό αφορούσε το 2010, τώρα δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες για την συζήτηση. Τι καταλαβαίνω εγώ από τον κ. Πρωθυπουργό και νομίζω ότι έχει δίκιο εν προκειμένω. Όλά αυτά τα θέματα κατά βάση…

Δημοσιογράφος: Έχει δίκιο να λέει βρείτε τα γιατί αλλιώς θα φέρω πράξη νομοθετικού περιεχομένου; Δηλαδή, ή συμφωνείτε, ή πάμε σε διάταγμα. Σε αποφασίζουμε και διατάσσομεν;

Υπουργός: Ο κ. Παπαδήμος δεν μιλάει έτσι.

Δημοσιογράφος: Ε, δεν ακούγεται πολύ δημοκρατικός αυτός ο εκβιασμός.

Υπουργός: Η συνομιλία που έχω με τον άνθρωπο, δεν τον γνωριζα, δεν είναι αυταρχικός ούτε μιλάει έτσι, εκτιμώ δεν ήμουν μπροστά, αλλά εκτιμώ…

Δημοσιογράφος: Ξέρετε εδώ δεν μιλούμε για την ευγένια του ανδρός, μιλούμε για την ουσία των λεγομένων του.

Υπουργός:  Μα προφανώς.

Δημοσιογράφος: Είναι δημοσιευμένα σήμερα παντού, πρώτο θέμα στα «Νέα».

Υπουργός:  Eγώ εκτιμώ, δεν ήμουν μπροστά, αλλά εκτιμώ ότι η παραίνεση του είχε τον εξής χαρακτήρα.  Και από το Σύνταγμα, αλλά και από την πρακτική δεκαετιών, τα θέματα αυτά τα ρυθμίζουν οι κοινωνικοί εταίροι με συλλογικές συμβάσεις. Οι συλλογικές συμβάσεις δεν σημαίνουν ότι απαγορεύεται να γίνει και νομοθετική παρέμβαση, αλλά αυτή η νομοθετική παρέμβαση είναι οριακή, υπήρξε σπάνια στην μεταπολιτευτική ιστορία. Όλες οι κυβερνήσεις την απέφυγαν και εν πάσει περιπτώση δεν είναι καλό να γίνεται.  Ωστόσο, εδώ πέρα υπάρχει η ανάγκη οι εταίροι να συμφωνήσουν, ας πούμε τα θέματα της ωρίμανσης φαίνεται να μπορεί να υπάρχει συμφωνία. Θυμάμαι το 2010 ότι η τελική συμφωνία των εταίρων και σε μία πολύ συγκρατημένη συλλογική σύμβαση είχε πείσει και τον επίτροπο Ren και όλα είχαν πάει καλά. Θεωρώ ότι η παραίνεση του Πρωθυπουργού είναι για να μην υπάρξει ακαταστασία και μία τελείως, ας πούμε, αν θέλετε,  παρέμβαση που ξεφεύγει από τις μεταπολιτευτικές συνήθειες μας του κράτους. Ας υπάρξει συμφωνία των εταίρων, έτσι το καταλαβαίνω κ.  Χατζηνικολάλου, το εξωραΐζω μάλλον λίγο, αλλά έτσι το καταλαβαίνω.



Δημοσιογράφος: Tώρα πείτε μου σας παρακαλώ έχετε την αίσθηση ότι υπάρχει ένα θέμα πολιτικής νομιμοποίησης σε σχέση με όσα αποφασίζονται αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση Παπαδήμου; Θέλω να πω εδώ, η κυβέρνηση αυτή στηρίζεται σε μία Βουλή, η οποία εξελέγη με το «λεφτά υπάρχουν», εξελέγη πριν από 2 χρόνια σε άλλο κλίμα σε άλλη ατμόσφαιρα, με άλλα δεδομένα, μήπως θα έπρεπε να οδηγηθούμε στις κάλπες ανοίγοντας τον εθνικό διάλογο για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα; Και μήπως, μήπως είναι η ώρα να σκεφτούμε μήπως χρειαζόμαστε διαπραγμάτευση με τους έξω και όχι με τους μέσα; Διότι μέχρι τώρα συναντώ πολύ καλούς και αποφασιστικούς διαπραγματευτές, όταν διαπραγματεύονται με τους Έλληνες, με τον μεσαίο και με τον φτωχό, και δεν βλέπω εξίσου σκληρή διαπραγμάτευση εκτός αν μας την κρατάνε κρυφή , όταν διαπραγματεύονται με την τρόικα, με τους έξω. Αντίθετα εκεί βλέπω ότι μας οδηγούν και στο Βρετανικό δίκαιο τώρα.

Υπουργός: Εκτιμώ ότι στιγμές όπως η άρνηση μας να περικοπεί ο 13ος και 14ος μισθός είναι μία από τις καλές στιγμές της υπαρκτής διαπραγμάτευσης, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι η κυβέρνηση και συζητάει…

Δημοσιογράφος: Nαι, έχει επιτευχθεί αυτό; Γιατί φαίνεται να μην επιτυγχάνεται.

Υπουργός: Πάντως μέχρις στιγμής, ας πούμε, έχει επιτευχθεί , άρα κάτι γίνεται και εγώ δεν θέλω να μεγαλοστομώ, ούτε να κάνω τον μάγκα εκτός σκηνής. Η ψευτοπαλικαριά η ελληνική όταν δεν υπάρχει ο αντίπαλος μπροστά. Εκτιμώ, όμως, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις - Παπαδήμου και Παπανδρέου -  έχουν κάνει προσπάθεια, στον τομέα της κατάθεσης συμφωνιών που τελικώς έχουν και στοιχεία της στέρησης της δικής μας, στο εσωτερικό τους και όχι μόνο της στέρησης των άλλων, παρότι οι άλλοι είναι δανειστές. Τώρα τι θα γίνει εδώ, εδώ κ. Χατζηνικολάου, σε αυτό το ερώτημα σας εντοπίζω το μεγάλο πολιτικό θέμα των εβδομάδων που έχουμε, ενόψει του οποίου είμαι και πάρα πολύ συγκρατημένος και σε ό, τι αφορά και τα κομματικά του ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα που βλέπω να έρχεται, το κατάλαβα προ των εορτών τότε με την περικοπή, με τον εξορθολογισμό, την αλλαγή των χρημάτων που δίνουν οι επικουρικές συντάξεις. Οι επικουρικές συντάξεις, αφήστε με  να σχολιάσω λίγο το παράδειγμα, θα μπω στην ουσία του τόσο σοβαρού προβλήματος που τίθεται σήμερα στην Ελλάδα. Οι επικουρικές συντάξεις είχαν αποφασισθεί και είχε αποφασισθεί από το καλοκαίρι του 2010 από μένα και όχι από τον κ. Κουτρουμάνη, τον οποίον κακώς χτυπούν, από μένα εγώ είμαι ο υπεύθυνος, είχε αποφασισθεί  ο εξορθολογισμός η περικοπή τους στα Ταμεία εκείνα τα οποία δεν αντέχουν. Έγιναν οι αναλογιστικές μελέτες που είχαμε υποσχεθεί και μετά από τις αναλογιστικές μελέτες, έπρεπε όπως και στο μεσοπρόθεσμο έχει συμφωνηθεί, να περιορίσουμε σε ένα εύλογο ποσοστό  τα Ταμεία εκείνα τα οποία δεν αντέχουν να δίνουν τις συντάξεις που δίνουν, και σε λίγο δεν θα δίνουν. Αυτό εμφανίστηκε ως ένα νέο πρόβλημα απέναντι στο οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να συμφωνήσει, ή ο ΛΑΟΣ, δεν θέλουν να συμφωνήσουν. Από  αυτό το ένα το μεγάλο το σοβαρό πάμε σε όλα. Σε λίγες ημέρες έρχεται η τρόικα εδώ. Θα κάνουμε απολογισμό του 2011 και θα κάνουμε και την καταγραφή των όρων της νέας συμφωνίας. Εκεί, κ. Χατζηνικολάου, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν καταρχάς οι ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα, θα επαναληφθούν και θα υπάρξει και η επικαιροποίηση τους, όπως γίνεται κάθε 3 μήνες. Εδώ το θέμα είναι, τι θα κάνουν τα κόμματα; Βγαίνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και λένε ήδη ότι: «Α, εγώ εκείνο αυτό το άλλο το παράλο», χωρίς να υπάρχει κυβερνητική θέση, αλλά με βάση τον γενικότερο δημόσιο διάλογο, «Αν γίνει αυτό εγώ δεν το ψηφίζω αν γίνει εκείνο εγώ δεν το ψηφίζω». Βγαίνει ένα κόμμα όπως λέει η Νέα Δημοκρατία και σου λέει ότι: «Εγώ αυτό θα ήθελα να το κάνω μετά τις εκλογές, βγαίνει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και λέει τα όσα λέει. Αναρωτιέμαι στο τέλος αυτής της ιστορίας τι θα γίνει;  Σε λίγες εβδομάδες δηλαδή, η ελληνική Βουλή ενόψει του ερωτήματος αυτού που θέτετε εσείς περί αλλαγής των όρων του 2009, παρότι πριν από λίγες βδομάδες η κυβέρνηση αυτή πήρε 255 ψήφους εμπιστοσύνης στην Βουλή και άρα έχει νομιμοποιηθεί. Πώς είναι δυνατόν να αρχίζουμε και να συζητάμε ότι θα αφήσουμε την χώρα στα κρύα του λουτρού; Δηλαδή τι θα κάνουμε; Δεν θα ψηφίσουμε την νέα σύμβαση; Δεν θα πάρουμε τα χρήματα τον Φεβρουάριο; Ποιος θα σηκώσει στις πλάτες του αυτήν την πολιτική ευθύνη; Η Νέα Δημοκρατία; Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που λένε όχι; Ποιος θα το πάρει επάνω του;

Δημοσιογράφος: Εδώ, όμως, είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι μιλάμε για μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού δηλαδή δανειακή σύμβαση και PSI, και τώρα βγαίνουν διάφορα φασούλια τώρα ξαφνικά μέσα από το…

Υπουργός: Να το κάνουμε καθαρό, η σύμβαση είναι αυτή ακριβώς, ένα κείμενο είναι, ποιο κείμενο; Το κείμενο που λέει, ότι θα πάρουμε κάποια χρήματα βάση μιας συμφωνίας και η συμφωνία είναι η κάρτα. Αν αυτή την συμφωνία θέλουμε να την ψηφίσουμε μετά τις εκλογές τότε γιατί κάναμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και δεν κάναμε εκλογές πριν από 2 μήνες;

Δημοσιογράφος: Επομένως η κυβέρνηση Παπαδήμου θεωρείτε λογικό εσείς να δεσμεύσει την χώρα μέχρι το 2015 για την οικονομική πολιτική που θα ασκηθεί, τότε γιατί να κάνουμε εκλογές μετά;

Υπουργός: Επειδή έχετε δίκιο σε ό, τι αφορά την απόσταση ανάμεσα στο 2009 και το σήμερα, τα κόμματα που συνέπραξαν, ώστε να γίνει η κυβέρνηση αυτή έχουν πει ότι σε λίγες εβδομάδες, την άνοιξη δηλαδή θα έχουμε εκλογές. Θα έχουμε εκλογές για να αναλάβει ο ελληνικός λαός, ο κάθε πολίτης την ευθύνη του απέναντι στις επιλογές του, υπό το φως των νέων συνθηκών.

Δημοσιογράφος:  Το θέμα αγαπητέ μου κύριε Λοβέρδο είναι τι να τις κάνουμε τις εκλογές αν όλα για την επόμενη τριετία τετραετία έχουν αποφασισθεί τώρα; Τι νόημα θα έχει η ψήφος μας αν θα είναι ο άλφα υπάλληλος, ή ο βήτα που θα υλοποιήσει; Αυτό είναι το θέμα μας;
Υπουργός: Όχι μην μου μιλάτε έτσι, δηλαδή είναι με  ένταση το ερώτημα σας, αλλά απευθύνεται σε λάθος άνθρωπο , για μένα αυτά ήταν καθαρά, για μένα ήταν όλα αυτά πεντακάθαρα και για την Νέα Δημοκρατία και για το ΠΑΣΟΚ και για τον Ορθόδοξο Συναγερμό, αυτά ήταν πεντακάθαρα, αυτές οι επιφυλάξεις για ενδεχόμενες ριζικές ριζοσπαστικές αλλαγές, ήταν επιφυλάξεις του ευρύτερου πολιτικού διαλόγου που τα λόγια του τα παίρνει ο άνεμος, δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα όλες αυτές οι επιφυλάξεις που ακούστηκαν. Η χώρα έχει ένα δρόμο, εκείνο που λείπει από την χώρα και το λέω με φανατισμό αυτό εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι μία σταθερή αναπτυξιακή πρακτική, που απουσιάζει από την κυβέρνηση Παπαδήμου όπως απουσίαζε και από την κυβέρνηση Παπανδρέου.  Αυτό,  είναι το μεγάλο μας έλλειμμα, το οποίο δεν δημιουργεί αντίδοντα στην ύφεση, αλλά οι υποχρεώσεις μας για διαρθρωτικές αλλαγές και για μαζέματα δημοσιονομικά που φέραν ύφεση, αφού δεν υπήρχε το αντίδοντο της αναπτυξιακής πολιτικής, αυτές είναι υποχρεώσεις σταθερές.

Δημοσιογράφος: Πάντως εγώ βλέπω ότι οδηγούμεθα από εκβιασμό σε εκβιασμό, με εκβιασμό οδηγηθήκαμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τώρα με εκβιασμό οδηγούμεθα, θα φτάσουμε τελικά όπως πάει,  εκβιαζόμενοι από τώρα να προκαθορίσουμε την οικονομική πολιτική μέχρι το 2030, που λήγουν τα ομόλογα για τα οποία μιλούμε.

Υπουργός: ΄Όχι, όχι γιατί αν φέτος παραχθούν ως τον Ιούνιο τα πρώτα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από πολλά χρόνια και αν στο τέλος της χρονιάς υπάρχει ένα κλίμα, ότι η Ελλάδα επανακάμπτει, όλα από το 2013 θα πάρουν ανάποδη φορά για να καταλήξουν μετά το 2015, 2016 σε κάτι καλύτερο για τον έλληνα πολίτη στην οικονομία του, την οικογένεια του, την χώρα μας. Αλλά, κ. Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος : Για το Βρετανικό δίκαιο δεν μου είπατε.

Υπουργός: Δεν σας άκουσα;

Δημοσιογράφος: Για το Βρετανικό Δίκαιο δεν μου είπατε; Φαίνεται ότι οδηγούμεθα με το PSI τα νέα Ομόλογα που θα εκδοθούν θα υπάγονται στο Βρετανικό δίκαιο και το Βρετανικό δίκαιο χαρακτηρίζεται από τους νομικούς ανά τον κόσμο το δίκαιο του δανειστή.

Υπουργός: Εμείς έχουμε ζητήσει και έχω ακούσει και τον Πρωθυπουργό να το λέει να ισχύσει το δίκαιο το δικό μας. Δεν ξέρω, κ. Χατζηνικολάου, να εξαιρείσαι πιθανότητας αυτού, σας μιλώ έντιμα, δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί. Συνεπώς, δεν μπορώ απαντήσω, θα κάνω λάθος σε ό, τι κι αν πω.

Δημοσιογράφος: Η δική σας θέση ποια είναι;

Υπουργός: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, να ισχύσει το Ελληνικό Δίκαιο προφανώς. Αυτό το έχουμε υποστηρίξει όλοι και ο κ. Βενιζέλος, επανειλημμένως. Λοιπόν, έχει αποδειχθεί πάντως και θέλω να επιμείνω σε αυτό ότι έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια, τα δυόμισι χρόνια που είμαστε σε αυτήν την δυσκολία, την τραγική δυσκολία, ότι όλη αυτή η φλυαρία περί επαναδιαπραγμάτευσης και του ελληνικού πώς να πω δυναμισμού κλ.π. Έχει αποδεχθεί ότι έχει οδηγήσει σε τρεις απανωτές ήττες.  Και υπάρχουν 2  ήττες που είναι γνωστές σε όλους που αναδιπλώθηκε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ κάτι πήγε να πει και υπάρχει και μια κρυφή ήττα τον Απρίλιο του 2011, για την οποία ήμουν απολύτως ενήμερος εξαιτίας της οποίας είχα κάνει και δημόσια αναφορά τότε που άλλοι καταλάβαιναν άλλοι δεν καταλάβαιναν. Τρεις ήττες δηλαδή σερί, που λένε, εντέλει πως πολλά πράγματα από αυτά τα οποία η χώρα χρειάζεται να κάνει, δεν μπορεί να τα συμφωνήσει  και μετά να τα επαναδιαπραγματεύεσαι, πολλά από τα πράγματα που η Ελλάδα πρέπει να κάνει είναι πράγματα που πρέπει να κάνει με την τρόικα χωρίς την τρόικα έβρεχε, χιόνιζε, καλό καιρό έκανε.  Έπρεπε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ να τα κάνουμε όλα αυτά, δεν τα κάναμε τώρα εμφανίζονται ως συνέπειες των συμφωνιών με τους δανειστές και άρα ότι η Ελλάδα χάνει κυριαρχία κλ.π. Εκτιμώ, κ. Χατζηνικολάου, ότι η φλυαρία περί επαναδιαπραγμάτευσης είναι μια άστοχη φλυαρία, δεν οδήγησε πουθενά.

Δημοσιογράφος: Ναι πάντως χθες ο κ. Σαχινίδης εδώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το Βρετανικό Δίκαιο είναι πάνω  στο τραπέζι, είναι όρος της άλλης πλευράς και επομένως…

Υπουργός: Άρα, λέει το αντίθετο.

Δημοσιογράφος: Και επομένως, επομένως το είπε ο κ. Σαχινίδης χθες εδώ σε εμένα το είπε. Σε εμένα. Σας το μεταφέρω.

Υπουργός:  Δεν σας είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το αντίθετο όμως;

Δημοσιογράφος: Μου είπε ότι γίνετε διαπραγμάτευση.

Υπουργός: Εμείς λέμε να ισχύει το Ελληνικό, αυτό δεν λέει;

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι… δεν το ξεκαθάρισε.

Υπουργός: Δεν σας το’ πε;

Δημοσιογράφος: Όχι.  Μου είπε αντιθέτως ότι και άλλες φορές έχουν υπάρξει ομόλογα τα οποία υπάγονταν σε άλλα δίκαια και όχι στο Ελληνικό.

Υπουργός: Εχώ ακούσει τον κ. Παπαδήμο και τον κ. Βενιζέλο να λένε και να λέμε, ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει τη θέση εφαρμογής επί διαφωνιών.

Δημοσιογράφος: Τώρα σας άκουσα λίγο πριν, κ.  Υπουργέ, να λέτε ότι σας προβληματίζει η κατάσταση, η κατάσταση της χώρας εννοώ  τα επόμενα βήματα και σε σχέση με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, τι εννοείτε; Πιστεύετε ότι πρέπει να πάει πιο πίσω η εκλογή νέας ηγεσίας;
Υπουργός: Οχι, έχω πει ότι πρέπει να γίνουν το Φεβρουάριο και με διαδικασίες μικρές, αδάπανες και όχι πολλές ημέρες, και όχι πάντως με περιοδείες, ομιλίες ανοιχτές και όσα κάναμε στο παρελθόν.

Δημοσιογράφος: Τι διαδικασία; Απευθείας εκλογής από τα μέλη;

Υπουργός: Ναι, απευθείας. Τα έχω πει αυτά, έχουν γίνει γνωστά, νομίζω η επανάληψη δεν βοηθάει...

Δημοσιογράφος: Οχι, εγώ, εξακολουθώ και διαβάζω όμως στις εφημερίδες ότι συζητούν για μίνι συνέδρια... Διάφορα... ακούω.

Υπουργός:  Ναι, ακούγονται διάφορα...  Η προσαρμογή τελικά, κ. Χατζηνικολάου, σε κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, ως φαίνεται γίνεται σταδιακά, αφού υπερβαίνονται αντιρρήσεις, εύλογες πολλές φορές, και μη εύλογες ορισμένες  άλλες φορές, για κάτι άλλο διαφορετικό που δεν είχε γίνει τα τελευταία εφτά χρόνια. Ωστόσο, είμαι υποχρεωμένος, για να κάνουμε έντιμες πολιτικές παρεμβάσεις και όχι συμφεροντολογικές, να πω τα εξής: Η δυσκολία που έχουμε στο ΠΑΣΟΚ είναι η δυσκολία όλων, οτιδήποτε κι αν προτείνουν, είναι ότι έχουμε ανάγκη αλλαγής ηγεσίας, ενώ η χώρα έχει προτεραιότητες πάρα πολύ σοβαρές και κρίσιμες. Έρχονται τα στελέχη της τρόικα. Πρέπει να δούμε τι έγινε το 2011. Πως έκλεισε το 2011. Να αρχίσει η συμφωνία για τη νέα σύμβαση για την οποία σας είπα τις δυσκολίες που δημιουργούν βουλευτές και κόμματα. Αφού γίνει αυτό και αφού αυτό ψηφιστεί από τη Βουλή, από ποιους άραγε; Οι δυσκολίες που προείπα - μπαίνουμε στη διαδικασία να πάρουμε τα χρήματα, απ’ αυτά να δώσουμε στις Τράπεζες, φαντάζομαι και με την υπόσχεση και αυτές να ρίξουν κάποια χρήματα στην αγορά, να πάρει χρήματα το PSI, η ιδιωτική συμμετοχή δηλαδή, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, τι γίνεται με εκείνους τους λίγους, τους λιγότερους, που δεν θέλουν, ομολογιούχους δηλαδή, να μπουν στη συμφωνία, να δούμε πως αυτό συναρτάται με το τι θα πουν και οι άλλοι, αυτού που έχουν «παίξει» εναντίον της χώρας κ.λπ., να κλείσει όλο αυτό προς τα τέλη του Φεβρουαρίου - Μάρτιο, και αφού όλα αυτά έχουν πάει καλά, να κάνουμε βουλευτικές εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει και τα εσωκομματικά του. Μου φαίνεται, κ. Χατζηνικολάου, ένα τρίμηνο πραγματικά καυτό. Ένα τρίμηνο που ο καθένας πρέπει να μετρήσει τη σοβαρότητά του. Ενόψει αυτού σας λέω ότι θεωρώ πολύ λογικό να πέφτουν οι τόνοι στα εσωκομματικά. Εγώ τουλάχιστον τους έχω ρίξει τελείως. Δεν μιλάω καθόλου. Η συναίσθηση αυτών των δυσκολιών και η χλιαρή από την άλλη εσωκομματικά και η αργοπορία,  περνάνε οι εβδομάδες, οι μήνες.... λέει ο ένας, λέει ο άλλος.... όλο αυτό μου δημιουργεί ένα κλίμα που υποχρεώνει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που καταλαβαίνει που είναι η χώρα σε αποχή. Να τραβηχτεί δηλαδή πιο πέρα. Να μιλάει για τη χώρα και όχι για τα κομματικά. Θα μου πεις, αυτό σημαίνει να αναβληθούν οι διαδικασίες; Όχι. Αυτό σημαίνει όλα να τα κάνουμε αλλά με σοβαρότητα. Ταχύτατα και αδάπανα. Εάν αυτό δε το καταφέρνουμε τότε δεν ξέρω, κ. Χατζηνικολάου, κριτήριο θα είναι το Σαββατοκύριακο που έρχεται.
Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε αυτό ότι είναι κριτήριο το Σαββατοκύριακο;

Υπουργός: Γιατί την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου θα εισηγηθεί την τελική του σκέψη. Σημειώνω ότι στο προηγούμενο πολιτικό συμβούλιο η εισήγηση του δεν φαινόταν να πέρναγε, θα εισηγηθεί τα τελικά τα όσα διαμόρφωσε ο κ. Παπανδρέου την Παρασκευή, αυτό είναι πολύ καλό και πολύ δημοκρατικό, θα ξέρουμε λοιπόν πηγαίνοντας στο Εθνικό Συμβούλιο τι εισηγείται ο Πρόεδρος και το πολιτικό συμβούλιο και το Σαββατοκύριακο πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί. Εγώ σας το λέω, κ. Χατζηνικολάου, επί αναταραχών.

Δημοσιογράφος: Πρέπει να φύγουν  οι υποψήφιοι αρχηγοί από την κυβέρνηση;

Υπουργός: Κοιτάξτε να δείτε αν οι διαδικασίες γίνουν όπως σας τις λέω…

Δημοσιογράφος: Ναι…

Υπουργός: …γιατί δεν ξέρω αν θα γίνουν έτσι, αυτό είναι μία σκέψη, που εκφράζουν πολλοί, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι η τελική απόφαση θα το δούμε. Εάν γίνουν έτσι δεν νομίζω ότι πρέπει να φύγουν. Εάν ας πούμε δεν επιλεγούν αυτά και επιλεγεί μία άλλη διαδικασία όπως προτάθηκε στο πολιτικό συμβούλιο, δηλαδή εκλογής από ένα ειδικό όργανο τώρα και μετά όλα τα άλλα να πάνε Ιούλιο,  τότε δεν τίθεται και το ερώτημα, έτσι δεν είναι;

Δημοσιογράφος: Μάλιστα

Υπουργός: Άρα, δεν μπορώ να παίρνω θέση, χωρίς να ξέρω τι ακριβώς έχει αποφασισθεί για τη διαδικασία. Συμβουλεύω, τον εαυτό μου εννοώ, και έτσι θα πράξω το Σαββατοκύριακο, χαμηλές φωνές. Να μην βγει από το Εθνικό Συμβούλιο η εντύπωση ότι στην άκρη του γκρεμού κάτι τύποι ενώ η χώρα είναι έτοιμη να πέσει αυτοί χορεύουν, λένε άλλα, συζητάνε περί άλλων θεμάτων.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ, καλημέρα, κ. Υπουργέ

Υπουργός: Κι εγώ καλή σας μέρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: