Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.Ρόδου και ΚΥ ΤΗΣ 05/09/2011.

Η Ε.Ι.Ν.Ρόδου και Κ.Υ θέλει για μία ακόμη φορά να καταδικάσει την προχειρότητα με την οποία το Yπουργείο Yγείας νομοθετεί. Θα σταθούμε θετικά στα σημεία του νομοσχεδίου σκούπα που αφορούν:

1) την ένταξη των κέντρων αποθεραπείας φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης στο Ε.Σ.Υ. όμως με σοβαρές επιφυλάξεις για την ικανή λειτουργία τους λόγω της ελλιπούς στελέχωσής τους, και της ποιότητας του εξοπλισμού τους, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι οι διαθέσιμοι πόροι θα είναι ελάχιστοι.

2) την χορήγηση άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ από τον Π.Ι.Σ και τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους.

Όμως δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε την εμμονή του Υπουργού να νομοθετήσει το ιδιωτικό ιατρείο των πανεπιστημιακών γιατρών. Η εμμονή σε κάθε νομοσχέδιο να υπάρχει ένα άρθρο για το θέμα αυτό που στο τέλος αναγκαστικά αποσύρεται λόγω των σοβαρών αντιδράσεων, προκαλεί όλους τους έντιμους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. που προσφέρουν και την ψυχή τους για την όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και αυτοί που επιλέγουν την εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι και ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς τελικά φαίνεται ότι ο πανεπιστημιακός τίτλος ανταλλάσσεται με οικονομικά οφέλη. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι το εργασιακό καθεστώς είναι το ίδιο για όλους στον Δημόσιο Τομέα.
Όσον αφορά την λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με συμβάσεις 850 ευρώ χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μετακύλιση τεράστιου φόρτου εργασίας, στους συμβεβλημένους γιατρούς, απαξιώνει την άσκηση ιατρικής στην χώρα μαςκαι δημιουργεί συνθήκες εξομοίωσης απολαβών ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κατακόρυφη μείωση των αποδοχών και στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. Ούτε νοείται φυσικά λύση η δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τουςμια φορά την εβδομάδα στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.
Επίσης επιτρέπουν στους συντονιστές διευθυντές να μένουν ως τα 69 (!!!) χρόνια ηλικίας. Ενώ στο κείμενο του προσχεδίου γράφεται ότι αυτό αφορά -εθελοντικά- όλους τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. (άρθρο 24), στην αιτιολογική έκθεση ομολογείται ότι φτιάχτηκε ειδικά για τους συντονιστές διευθυντές. Το μόνο που απομένει είναι να μας πουν για ποιους συγκεκριμένα γίνεται ο νόμος.
Η Ε.Ι.Ν. Ρόδου και Κ.Υ. επειδή εκτιμά ότι τέτοιου είδους νομοθετήματα , αποδυναμώνουν τις όποιες κοινωνικές δομές της Δημόσιας Υγείας έχουν απομείνει και οδηγούν τους γιατρούς σε επαγγελματική και επιστημονική περιθωριοποίηση, συμμετέχει στην 48ωρη απεργία της Πέμπτης 8 και Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου 2011.











Δεν υπάρχουν σχόλια: