Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τα κριτήρια για τις λίστες της εφεδρείας


Με έναν συνδυασμό κοινωνικών και επαγγελματικών κριτηρίων θα αξιολογείται το πλεονάζον προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου και θα κατατάσσεται στους πίνακες "εργασιακής εφεδρείας" που θα συντάσσει το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που απέστειλε χτες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εργασιακή εφεδρεία, στην οποία θα ενταχθούν στις αρχές Οκτωβρίου περίπου 4.200 υπάλληλοι από 151 δημόσιους οργανισμούς. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία ακόμα 20.000 υπάλληλοι από το σύνολο των δημόσιων φορέων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα στη μοριοδότηση δίνεται στις ειδικές γνώσεις, στην προϋπηρεσία καθώς και στην οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων.
Σε κάθε περίπτωση προηγούνται όλων των κατηγοριών πλεονάζοντος προσωπικού ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν κατά σειρά προτεραιότητας:

  • τα άτομα με αναπηρία 50% και άνω
  • όσοι υπάλληλοι έχουν σύζυγο ή την επιμέλεια τέκνων με αναπηρία τουλάχιστον 67%
  • ένας από τους δύο συζύγους που έχουν χαρακτηριστεί πλεονάζον προσωπικό.
Ο φορέας που αποφασίζει το πλεονάζον προσωπικό θα αποστείλει πίνακα των "εφέδρων" υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ, όπου θα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά μέχρι και έναν μήνα μετά τον ορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού. Στον πίνακα θα αναφέρονται τα στοιχεία ταυτότητας, η ημερομηνία πρόσληψης στον φορέα και σε ποιον κλάδο και ειδικότητα απασχολούνταν ο υπάλληλος.
Ο πίνακας θα συνοδεύεται με έντυπο που θα καταγράφει τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων. Ο σχετικός πίνακας θα κοινοποιηθεί και στους "έφεδρους" υπαλλήλους, οι οποίοι μέσα σε 20 ημέρες θα πρέπει να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αντίγραφα πτυχίων, προϋπηρεσίας, οικογενειακής κατάστασης) από τη βαθμολόγηση των οποίων θα προκύψει η κατάταξή τους στους τελικούς πίνακες.
Τα κριτήρια για τις λίστες της εφεδρείας
Η κατάρτιση του πίνακα κατάταξης του προσωπικού που έχει τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, θα γίνει από ειδική τριμελή Κεντρική Επιτροπή που θα συγκροτήσει το ΑΣΕΠ από μέλη του ή πρώην μέλη του. Η διαδικασία παραλαβής και ελέγχου των δικαιολογητικών θα γίνει από τις υπηρεσίες του ΑΣΕΠ. Μετά τη βαθμολόγηση του προσωπικού οι πίνακες κατάταξης θα συγκροτηθούν ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα βάσει της τελικής βαθμολογίας των υπαλλήλων. Οσοι "έφεδροι" δεν καταθέσουν δικαιολογητικά, ή τα στείλουν στο ΑΣΕΠ εκπρόθεσμα, δεν θα μοριοδοτηθούν και δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε καμία διαδικασία απασχόλησης.
Οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης συντάσσονται ανά κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα και φορέα και υπογράφονται από τον πρόεδρο και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Οι "έφεδροι" υπάλληλοι κατατάσσονται σε φθίνουσα σειρά ανάλογα με τα μόρια που λαμβάνουν και στον πίνακα αναγράφεται αναλυτικά η βαθμολογία που πήραν.
Οι προσωρινοί πίνακες αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Ενστάσεις για τη σειρά κατάταξης μπορούν να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι, πληρώνοντας το αντίστοιχο παράβολο στο ΑΣΕΠ, σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών από την ανάρτηση του πίνακα στο Διαδίκτυο.
Ο "ΠΙΛΟΤΟΣ"
Το μοντέλο του "κυλιόμενου πίνακα" που ισχύει για τους διορισμούς του νοσηλευτικού προσωπικού στο Δημόσιο θα ακολουθηθεί και για το πλεονάζον προσωπικό. Κάθε χρόνο τους μήνες Μάρτιο και Σεπτέμβριο θα ενοποιούνται οι οριστικοί πίνακες ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα. Το ΑΣΕΠ μετά τη δημοσίευση του ενοποιημένου πίνακα θα εκδίδει πρόσκληση επικαιροποίησης των προσόντων ή των ιδιοτήτων του πλεονάζοντος προσωπικού. Εάν ένας έφεδρος αποκτήσει ένα επιπλέον πτυχίο, θα μπορεί να το δηλώσει και να καταταχθεί σε υψηλότερη θέση στον πίνακα αξιολόγησης.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
Το σχέδιο για τις προσλήψεις και τις μετατάξεις
Σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και θα καταταγούν στους πίνακες του ΑΣΕΠ θα αμείβονται με το 60% του βασικού τους μισθού για έναν χρόνο.
Θα μπορούν να μεταταγούν σε θέσεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% επί του συνολικού αριθμού των προσλήψεων που προκύπτει από την αναλογία "1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις", η οποία θα ισχύσει από το 2012. Εάν φέτος πραγματοποιηθούν 50.000 αποχωρήσεις, το 2012 θα μπορούν να γίνουν 10.000 προσλήψεις και μετατάξεις.
Εξ αυτών οι 1.000 θα γίνουν από το πλεονάζον προσωπικό. Γι' αυτόν τον λόγο το ΑΣΕΠ θα εκδώσει προκήρυξη μόνιμων θέσεων, όπου οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες θα καταθέσουν δηλώσεις προτιμήσεων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ένας έφεδρος μπορεί να βρίσκεται ψηλά στον πίνακα κατάταξης αλλά να μη μεταταχθεί γιατί δεν θα έχει προκηρυχθεί αντίστοιχη θέση με τα προσόντα του.
Επίσης, σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των συμβασιούχων θα μπορούν να απασχοληθούν κατά προτεραιότητα έφεδροι. Εάν το 2012 προσληφθούν 22.000 συμβασιούχοι, οι 6.600 θα είναι από το πλεονάζον προσωπικό. Οι φορείς που θα ζητούν εποχικό προσωπικό θα κοινοποιούν τις προκηρύξεις στο ΑΣΕΠ, στις οποίες θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη του 30% ανά ειδικότητα. Οι ενδιαφερόμενοι έφεδροι θα υποβάλλουν αιτήσεις προς τους φορείς για να επιλεγούν.
Κατά προτεραιότητα οι "έφεδροι" υπάλληλοι που το επιθυμούν θα επιλέγονται για θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. Οι υπάλληλοι που θα απασχοληθούν ως συμβασιούχοι ή μερικώς απασχολούμενοι δεν θα διαγράφονται από τους πίνακες. Μετά τη λήξη της σύμβασης θα μπορούν να επανενταχθούν και να θέσουν υποψηφιότητα ξανά για θέσεις εποχικής απασχόλησης.
Εμπλοκές και δισταγμοί
Απροθυμία στην καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού
Την απροθυμία της πλειονότητας των 151 φορέων να καταγράψει το 10% του προσωπικού τους ως πλεονάζον το συντομότερο δυνατό, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και επισημαίνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πιέζουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από τις 26 Σεπτεμβρίου. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο και για "λευκή απεργία" μερικών διοικήσεων φορέων για την καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών -σύμφωνα με πληροφορίες- η πλειοψηφία των 40 διευθύνοντων συμβούλων και προέδρων συμβούλων φορέων, που καλείται να θέσει το 10% του προσωπικού τους σε εφεδρεία, ανέφερε σε κυβερνητικά στελέχη ότι οι οργανισμοί τους είναι κερδοφόροι, ενώ κάποιοι ζήτησαν και νέο προσωπικό για να φέρουν σε πέρας το έργο τους!
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ασκούν έντονες πιέσεις στις διοικήσεις των φορέων, αφού γνωρίζουν ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στους εκπροσώπους της τρόικας που καταφτάνουν στην Αθήνα τη Δευτέρα και να παρουσιάσει τα στοιχεία για τους πρώτους 4.200 υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία.
Η ένταξη των 151 ΔΕΚΟ στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση των εργαζομένων σε αρκετούς φορείς. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΓΟΣΕ προχώρησαν χθες σε συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων του οργανισμού στην οδό Καρόλου, ενώ αντίστοιχα οι εργαζόμενοι στην "Εγνατία Οδό ΑΕ" προχώρησαν χθες σε κατάληψη των γραφείων της εταιρείας στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή εφεδρεία.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: