Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό σημείωμα από τη χτεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής


Κατά την ακρόαση φορέων στη χτεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχαν κληθεί η ΟΕΝΓΕ, ο ΠΙΣ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η ΠΟΕΔΗΝ, οι πανεπιστημιακοί, η Συνομοσπονδία ΑΜΕΑ και η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ.
Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρίσταντο ο υπουργός κ. Λοβέρδος καθώς και οι υφυπουργοί κ. Τιμοσίδης και Μπόλαρης.
Η κριτική απ΄ όλους τους φορείς υπήρξε έντονη και πολλές φορές σε υψηλούς τόνους, ένταση την οποία πυροδότησε με την ομιλία του ο παριστάμενος υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος.
Η τοποθέτηση του υπογράφοντος βασίστηκε σε παρουσίαση σημείων του κειμένου που βρίσκεται αναρτημένοστο Ygeianet, δεδομένης της στενότητας χρόνου που δίδεται στους εκπροσώπους φορέων (5 λεπτά). Αργότερα, στην απάντηση ερωτήσεων που υπέβαλλαν οι βουλευτές, έγινε δυνατό να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις για τη θέση της ΟΕΝΓΕ σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, της εισόδου ασφαλιστικών εταιρειών στα Νοσοκομεία, των πανεπιστημιακών, της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ κλπ.
Ο υπουργός Υγείας σε εκτεταμένη τοποθέτησή του προανήγγειλε ότι:
1.- Εντός του Οκτωβρίου ανοίγει το θέμα των ιατρικών ειδικοτήτων με βάση του κείμενο του ΚΕΣΥ που «διέρρευσε» τον Μάιο στο ΒΗΜΑ.
2.- Ανοίγει θέμα εφημεριών, για τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι μελετάται το ζήτημα εφημερίας τομέα.
3.-Υποστήριξε με πάθος τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών, προφανώς για να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία αντιδρά.
4.- Έκανε αήθη επίθεση στους γιατρούς του ΕΣΥ, για τους οποίους είπε πως προσελήφθησαν με πελατειακά κριτήρια και σχέσεις.
Ο υπογράφων όταν ανέβηκε στο βήμα για να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών ζήτησε από τον κ. Λοβέρδο να επιβεβαιώσει ότι όντως είπε πως συλλήβδην οι προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ είναι προϊόν πελατειακών σχέσεων, πράγμα που ο υπουργός παραδέχτηκε.
Επακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο, διότι στην απαίτηση να ανακαλέσει αμέσως και ενώπιον της Βουλής ο κ. Λοβέρδος αρνούνταν πεισματικά, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί. (Μόλις έχουμε στα χέρια μας τα πρακτικά της Βουλής ή το σχετικό οπτικο-ακουστικό υλικό θα τα αναρτήσουμε).
 
Συνεπώς:
Οι Ενώσεις Γιατρών και η ΟΕΝΓΕ πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, διότι ο κίνδυνος ν΄ ανοίξουν άμεσα θέματα εφημεριών τομέα και εξετάσεων είναι υπαρκτός.
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας
Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: