Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Πρακτικά συνέντευξης Τύπου υφυπουργού ΥΚΑ, κ. Μάρκου Μπόλαρη.


Γραφείο Τύπου
210 - 52.05.290-1
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ για την παρουσία. Είναι γνωστό ότι υπάρχει μία εστίαση από πλευράς του Υπουργείου στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής του επανασχεδιασμού της κοινωνικής πολιτικής και βέβαια σύνταξης ενός ενιαίου μητρώου των δικαιούχων επιδομάτων σε όλη τη χώρα.
Στην προσπάθεια αυτή ελέγχουμε τα υφιστάμενα σήμερα ασύνδετα μεταξύ τους αρχεία τα οποία υπάρχουν σε Υπουργεία, φορείς και πρώην Νομαρχίες.
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και σημαντικά που δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας και στοιχεία από μια κατ’ εξοχήν χαρακτηριστική περίπτωση θα πρέπει να σας δώσουμε σήμερα.
Αναφέρομαι στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης, στην οποία το μηνιαίο κόστος πληρωμών το έτος 2009 για τα επιδόματα τα προνοιακά ήταν 6.064.000,00 €. Η επόμενη χρονιά το 2010 το ποσό αυτό, το μηνιαίο κόστος ανήλθε σε 6.928.000,00 €, 900.000,00 € επιπλέον κάθε μήνα.
Στο 8μηνο του 2011 το μηναίο κόστος καταβολής των επιδομάτων έχει φτάσει στα 7.710.000,00 € ανά μήνα. Αυτό σημαίνει ότι μόνον για την περιοχή της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης το κόστος των πληρωμών το 2009 ήταν 72.772.000,00 €, το 2010 αυτό έφτασε τα 83.136.000,00 € και με βάση τις μηνιαίες πληρωμές από το πρώτο 8μηνο αναμένεται ότι για το 2011 φτάνει τα 92.500.000,00 €.
Από την πρώτη ανάγνωση  των συγκεντρωτικών στοιχείων διαπιστώνουμε ότι μόνο το 2010 ο κατάλογος  στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης ανήλθε κατά 1.157 στον τομέα ενίσχυσης ατόμων με ανάγκες βαριάς αναπηρίας. Εικόνα την οποία θα είχαμε, αν συμμετείχαμε στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Έχει ενημερωθεί ο Υπουργός, ο Ανδρέας Λοβέρδος, με δική του εντολή έχω επικοινωνήσει με τον Υπουργό Εργασίας, τον Γιώργο Κουτρουμάνη και σήμερα στέλνουμε τα στοιχεία στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας προκειμένου να ελεγχθούν όλοι όσοι μπήκαν στον κατάλογο ως δικαιούχοι επιδομάτων το 2010, χρονιά προεκλογική υπενθυμίζω και συνεχίζουν να μπαίνουν το 2011 μέχρι και σήμερα.
Υπάρχουν αυξήσεις και σε άλλες κατηγορίες επιδομάτων, όπως στα επιδόματα κίνησης, όπου η αύξηση είναι 11% σε σχέση με το 2009, στα αιματολογικά όπου η αύξηση είναι κατά 7,5% και βέβαια στον τομέα όπως σας είπα της βαριάς αναπηρίας, όπου έχουμε την έκρηξη των 1.157 ατόμων.
Αυτά είναι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι για όλη την Ελλάδα ή μόνο για Θεσσαλονίκη;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Μόνο για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Σας είπα εισαγωγικά ότι κάνουμε προσπάθεια να δούμε και βλέπουμε μέσα από στοιχεία τα οποία υπάρχουν στο πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, έχουμε ξεκινήσει έναν έλεγχο για να δούμε πώς εξελίχθηκε και πώς εξελίσσεται η υπόθεση των επιδομάτων των προνοιακών από την διαχείριση των πρώην Νομαρχιών.
Τα στοιχεία των πρώην Νομαρχιών με βάση τον «Καλλικράτη» περνούν στους Δήμους. Κάποιοι Δήμοι τα  έχουν παραλάβει, κάποιοι Δήμοι δεν τα παραλαμβάνουν. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο πράγμα, το οποίο κάνει πολύ δυσκολότερο το έργο σ’ αυτή την υπόθεση.
Επειδή η υπόθεση εδώ με 1 εκατομμύριο αύξηση ανά μήνα είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει η ελληνική κοινωνία, οι πολίτες να γνωρίζουν τι συμβαίνει και πώς χάνουμε λεφτά από τομείς όπως αυτής της κοινωνικής πρόνοιας, που αντί να στοχευτούν και να φτάσουν εκεί που πρέπει κατευθύνονται σε άλλες οδούς.
Δεν ισχυρίζομαι ότι και οι 1.157 που έχουν προστεθεί στον κατάλογο είναι  προβληματικές περιπτώσεις όσον αφορά την διαχείριση, είναι όμως απολύτως σαφές ότι η αύξηση η οποία εμφανίζεται είναι αύξηση απρόσμενη, αδικαιολόγητη τέτοια που θα δικαιολογούνταν μόνον εάν ήμασταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Γι’ αυτό αναφέρθηκα προηγουμένως στο Βιετνάμ.
Αν θέλετε ερωτήσεις, στη διάθεσή σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε πόσο καιρό θα ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Η συνεννόηση που έχουμε κάνει με τον κ. Κουτρουμάνη είναι πώς δίνεται εντολή σήμερα στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στο τμήμα της Θεσσαλονίκης να καλέσει όλους όσους έχουν προστεθεί στον κατάλογο για να ελέγξουμε την αλήθεια, ή μη της εγγραφής τους, τη βασιμότητα, την ύπαρξη κριτηρίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Ζάκυνθο τι έχει γίνει;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Στη Ζάκυνθο, όπως σας είπα, έχει πάρει εντολή ο κ. Κατσικόπουλος για να πάει κλιμάκιο στη Ζάκυνθο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας εσείς μας είχατε πει ότι είχε φύγει το κλιμάκιο;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όχι – όχι, εγώ δεν έβγαλα ανακοίνωση με συγχωρείτε. Ήσασταν εδώ όλοι και είπα, ότι ο κ. Κατσικόπουλος, περιμέναμε να περάσει από την Επιτροπή της Βουλής, τη μέρα που σας το είπα ο κ. Κατσικόπουλος ήταν στην Επιτροπή της Βουλής και περιμένει αυτή τη στιγμή το ΦΕΚ για να στείλει το κλιμάκιο.  Είναι θέμα ημερών να πάει κλιμάκιο στη Ζάκυνθο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εξετάσεις στο Αττικό Νοσοκομείο;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Να σας πω λίγο. Οι εξετάσεις που γίνονται στο «ΑΤΤΙΚΟ» νοσοκομείο είναι με πρωτοβουλία του ΣΕΥΥΠ, το οποίο έχει δική του εντολή. Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να φέρουμε 700 ανθρώπους από τη Ζάκυνθο στην Αθήνα, αλλά να στείλουμε κλιμάκιο να τους εξετάσει στη Ζάκυνθο και αυτό θα είναι πρωτοβουλία του Υπουργείου. Κι είναι άλλη η δουλειά την οποία κάνει το ΣΕΥΥΠ κι άλλη δουλειά την οποίαν θα κάνουμε εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Είμαι βέβαιος ότι οι διαδικασίες από το καινούριο το νεοσύστατο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας θα είναι γρήγορες. Οι ρυθμοί εξαρτώνται από την ταχύτητα της συνεδρίασης των Επιτροπών.
Η συνεννόηση που έχουμε κάνει ο Υπουργός ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον κ. Κουτρουμάνη, είναι σε αυτή την κατεύθυνση, συνεχείς συνεδριάσεις των Επιτροπών για να ελέγξουμε τη βασιμότητα της κατάστασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΚΕΠΑ όπως είπατε έχει πάρει εντολή να επανελέγξει τους επιπλέον αναπήρους. Αυτό φαντάζομαι σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να γίνει, έτσι δεν είναι; Δηλαδή θα πρέπει ξεχωριστά πια να δείτε την κάθε Νομαρχία. Και θα ξεκινάτε από το πιο προφανές;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Να σας πω, είμαστε υποχρεωμένοι εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει ένταση στο πρόβλημα να εστιάσουμε. Γιατί αν ξεκινήσουμε από νομούς όπου η αύξηση είναι φυσιολογική και αναμενόμενη, δεν κάνουμε τίποτα.
Εστιάζουμε εκεί όπου το πρόβλημα έχει τη μεγαλύτερη ένταση, για να ξέρουμε και να στέλνουμε και μηνύματα και να ξέρουν όλοι ότι υπάρχει έλεγχος και τα όργανα τα οποία υπάρχουν, το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας το οποίο συστήθηκε και λειτουργεί από τις 5 Σεπτεμβρίου, θα έχει αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πάλι για να έρθει μετά τον έλεγχο όμως. Δηλαδή διαπιστώνονται αυτές οι παραβάσεις, η παραβατικότητα των ατόμων, τι θα γίνει θα ζητήσετε τα χρήματα πίσω, θα υπάρξουν κυρώσεις;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Θέλω να σας πω ότι καλά κάνετε την ερώτηση, είμαστε σε μία χώρα όπου όπως λέει ο Πρωθυπουργός και δεν κουράζεται να το λέει, πρέπει να κάνουμε τα αυτονόητα.
Σε αυτή την περίπτωση, όπου εμφανίζεται αύξηση του ποσοστού της βαριάς αναπηρίας με ανικανότητα εργασίας, σε ποσοστό απροσδόκητο, είναι σαφές ότι υπάρχει φαλκίδευση των διαδικασιών του νόμου.
Εκεί, λοιπόν, θέλουμε εφαρμογή του νόμου. Τι λέει ο νόμος; Ένας φάκελος πρέπει να πάει στην Εισαγγελία, κάποιοι πρέπει να πάνε στο Πειθαρχικό, κάποιων πρέπει να τους αφαιρεθούν οι άδειες, κάποιων πρέπει να τους ζητηθούν πίσω τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Εφαρμογή του νόμου, αυτό είναι το μήνυμα, σε κάθε κατεύθυνση, είτε είναι πολιτικό πρόσωπο, είτε είναι υπηρεσιακό, είτε είναι γιατρός, είτε είναι άλλοι οι οποίοι λειτούργησαν, ώστε να έχουμε αυτήν την κατακόρυφη αύξηση στα προνοιακά επιδόματα που όπως σας λέω είναι σε σχέση με το 2009 αύξηση κατά 1 εκατομμύριο κάθε μήνα για το 2010 και σε σχέση με το 2009 2 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα για το 2011.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε πει κατά διαστήματα ότι στόχος σας βέβαια δεν είναι μόνο ο εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά και η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Σαφώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, πως συνάδει αυτή η στοχοθεσία με την περικοπή του προγράμματος διερμηνείας για τους κωφάλαλους συμπολίτες μας κατά 55%, οι οποίοι με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα κατήγγειλαν ότι ισοδυναμεί με κοινωνικό αποκλεισμό;
Και πως συνάδει επίσης με την απόλυση 68 συμβασιούχων στο ΕΚΕΨΥΕ, η οποία έρχεται συνακόλουθα με τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 1,7 εκατομμύρια όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, αλλά και την εργασιακή εφεδρεία, που οδηγεί ουσιαστικά σε κλείσιμο μίας δημόσιας και δωρεάν αποκλειστικά χρηματοδοτούμενης από το κράτος δομής;
Ευχαριστώ.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Λοιπόν, πρέπει να σας πω, για μια ακόμα φορά, ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε είναι πάρα πολύ μετρημένα, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα και είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο, είναι υποχρεωμένη η Κυβέρνηση, να κάνει επιλογές.
Απαντώντας πρώτα στους συμβασιούχους του ΕΚΕΨΥΕ στους οποίους αναφερθήκατε, θεωρώ πως γνωρίζετε ότι οι συμβάσεις τους είχαν λήξει. Κι εδώ πάλι δεν κάναμε το αυτονόητο, έχουν λήξει οι συμβάσεις και οι συμβασιούχοι παραμένουν στην εργασία τους, χωρίς να έχει ανανεωθεί η σύμβαση. Δεν πρόκειται για απόλυση, δεν απολύθηκε κανείς, είχαν λήξει οι συμβάσεις τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε για τη διακοπή, οι συμβάσεις τους λένε ότι λήγουν όταν προσληφθούν άλλοι μόνιμοι στη θέση τους και δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Οι συμβάσεις ήταν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έτσι με ενημέρωσαν, οι συμβάσεις ήταν ορισμένου χρόνου κι είχαν λήξει και συνεπώς όταν λήγει μία σύμβαση αυτός ο οποίος εργάζεται σταματά να εργάζεται. Αυτό είναι επίσης αυτονόητο, το οποίο στην ελληνική κοινωνία δεν το λαμβάνουμε υπ’ όψιν.
Θέλω να σας πω ότι εγώ σήμερα το πρωί είχα συνάντηση με το Προεδρείο του ΕΚΕΨΥΕ, διότι εκεί χρειάζεται να κάνουμε έναν ανασχεδιασμό της δουλειάς, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα των χρημάτων τα οποία διαθέτει η Ελληνική Πολιτεία.
Όταν, λοιπόν, μου λένε πως σε μια συγκεκριμένη δομή του ΕΚΕΨΥΕ δουλεύουν τρεις εργαζόμενοι για να δουν 14 άτομα το μήνα, όταν δίπλα υπάρχει Κέντρο Ψυχικής Υγείας, θέλω να σας πω ότι πραγματικά διαχειριζόμαστε αναποτελεσματικά τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Και πρέπει να σας πω ότι χρειάζεται να συνεργαστεί αυτή η μονάδα με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας που είναι δίπλα του και για το καλό του ΕΚΕΨΥΕ και για το καλό του Κέντρου Υγείας και βεβαίως για το καλό των πολιτών που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών των μονάδων και των κέντρων ψυχικής υγείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: ΔεΝ χρειάζεται, θα τα πούμε τις επόμενες μέρες όλα και θα τα πούμε ειδικά για το ΕΚΕΨΥΕ.
Λοιπόν, θέλω να σας πω για το θέμα των διερμηνέων ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο το αντιμετωπίζουμε. Δεν υπάρχει κανενός είδους άσπλαχνη πολιτική απέναντι σε καμιά ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Είναι ένα θέμα το οποίο θα λυθεί.
Όμως, το ξαναλέω, όταν χάνουμε χρήματα εκεί που δεν πρέπει, όπως το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης στο οποίο αναφέρθηκα, όπως τα παραδείγματα της Βοιωτίας της Κορινθίας και της Ζακύνθου στα οποία αναφερθήκαμε τις προηγούμενες μέρες, τότε την κρίσιμη στιγμή μας λείπουν χρήματα για εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, όπως είναι πραγματική ανάγκη η διερμηνεία των κωφών.
Υπάρχει άλλη ερώτηση; Όχι, σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: