Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πυρετός για τη «λίστα» φαρμάκων


Οι αλλαγές του υπουργείου Υγείας, που έχουν ως στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, προκαλούν την αντίδραση των πολυεθνικών. Δύο φορές στελέχη τους έχουν επισκεφθεί τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Ευρωπαϊκές πιέσεις να μην προχωρήσει η "λίστα" συνταγογραφούμενων φαρμάκων δέχεται το υπουργείο Υγείας.
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (EFPIA) έχει πραγματοποιήσει δύο επισκέψεις στον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο. Οι εκπρόσωποι της EFPIA απευθύνθηκαν σε έντονο ύφος στον κ. Δημόπουλο, με μόνιμη επωδό ότι η "λίστα" δεν μπορεί να περάσει με τη μορφή που επιχειρείται.
Η ανησυχία των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι εύλογη, καθώς το υπουργείο Υγείας προωθεί σειρά μέτρων, με στόχο να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 200 εκατομμύρια ετησίως και να τονώσει την κατανάλωση των αντιγράφων φαρμάκων, πολλά από τα οποία παρασκευάζονται στην Ελλάδα. Τα μέτρα είναι τα εξής:
Εχουν ήδη διαμορφωθεί τα επιστημονικά κριτήρια της "λίστας", από την οποία θα μπορούν να συνταγογραφούν οι γιατροί των Ταμείων. Η σχετική πρόταση έχει δοθεί στους εκπροσώπους των εταιρειών, προκειμένου να υποβάλουν τις ενστάσεις τους.
Κριτήριο ένταξης στη "λίστα" δεν είναι η τιμή του φαρμάκου, αλλά το ημερήσιο κόστος θεραπείας. Το κριτήριο αυτό είναι ό,τι πιο άρτιο μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς λαμβάνει υπόψη του ότι ένα φάρμακο μπορεί να είναι ακριβότερο από κάποιο αντίστοιχό του, αλλά απαιτεί μικρότερη δοσολογία και διάρκεια θεραπείας, άρα έχει χαμηλότερο ημερήσιο κόστος. Ανάλογη "λίστα" έχουν, εξάλλου, 18 ευρωπαϊκές χώρες.
Για να διασφαλιστεί ότι δεν αποκλείει καινοτόμα φάρμακα, θα περιλαμβάνει 216 "μοναδιαία" σκευάσματα. Το καθένα αποτελεί μία κατηγορία και δεν υπάρχει περίπτωση να αποκλειστεί για οικονομικούς ή άλλους λόγους.
Κάθε φαρμακευτική εταιρεία θα επιστρέφει ετησίως στα Ταμεία το 5% του τζίρου της προς αυτά (rebate). Για να αποκτήσει δικαίωμα εισαγωγής φαρμάκου της στη "λίστα", θα καταβάλλει "εισιτήριο" 5%, ώστε να καλυφθεί ο τζίρος που έχει γίνει μέσα στο 2011.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κόντρα με τους γιατρούς
Αντιδράσεις προκαλεί η προωθούμενη ρύθμιση για συνταγογράφηση μόνο με τη δραστική ουσία.
Σχετική τροπολογία κατέθεσαν οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λοβέρδος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Η τροπολογία αναφέρει ότι μετά την έναρξη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας οι γιατροί υποχρεούνται να αναγράφουν την ενδεδειγμένη δραστική ουσία και την περιεκτικότητα και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, όπως συμβαίνει σήμερα. Το καθεστώς αυτό ισχύει και σε προηγμένες υγειονομικά χώρες, αλλά βρίσκει αντίθετους τους γιατρούς. Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας ανακοίνωσε χθες ότι η ρύθμιση αφαιρεί από τους θεράποντες γιατρούς τη δυνατότητα να παρέχουν στους ασθενείς τη θεραπεία που οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι απαραίτητη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: