Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η κοινή υπουργική απόφαση για τη ′λίστα′


Παραδίδεται σήμερα η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, προκειμένου οι εταιρείες να υποβάλουν τις ενστάσεις τους.
Όπως αναφέρεται στην κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας κ.κ. Γιώργου Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λοβέρδου, για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλήρωση του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, χρησιμοποιείται σύστημα ταξινόμησης των φαρμάκων και σύστημα υπολογισμού τιμών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία δραστικών ουσιών.
Η ταξινόμηση των δραστικών ουσιών σε θεραπευτικές κατηγορίες γίνεται βάσει του συστήματος Ανατομικής, Θεραπευτικής, Χημικής κατηγοριοποίησης- Α.Θ.Χ. (Anatomical Therapeutic Chemical classification− ATC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στο οποίο ενσωματώνεται σύστημα τιμών αναφοράς.
Ειδικότερα, η ομαδοποίηση των φαρμάκων σε θεραπευτικές κατηγορίες γίνεται στο τέταρτο (4ο) επίπεδο του συστήματος ATC ανά ομάδα φαρμακοτεχνικών μορφών, λαμβάνοντας υπόψη και την ομαδοποίηση των δραστικών ουσιών όπως αυτή αναφέρεται σχετικά από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (standard terms of European Directorate for the Quality of Medicines −E.D.Q.M.).
Για τις περιπτώσεις που στην ίδια φαρμακοθεραπευτική κατηγορία του 4ου επιπέδου του ATC, περιλαμβάνονται φάρμακα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας για περισσότερες της μίας ενδείξεις, μπορεί να λάβει χώρα υποταξινόμηση των δραστικών ουσιών στο ίδιο επίπεδο του ATC. Για κάθε φαρμακευτικό προϊόν περιλαμβάνονται οι εγκεκριμένες περιεκτικότητες και συσκευασίες για όλα τα κυκλοφορούντα προϊόντα (προϊόντα αναφοράς και ουσιωδώς όμοια).

Τιμές αναφοράς.

Η τιμή αναφοράς για κάθε θεραπευτική κατηγορία σύμφωνα με την ανωτέρω κατάταξη της παραγράφου 1 της απόφασης αυτής, αποτελεί την ανώτατη τιμή αποζημίωσης από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης των θεραπευτικών προϊόντων ολόκληρης της θεραπευτικής κατηγορίας και υπολογίζεται σύμφωνα με την ακόλουθη εξίσωση:
Το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας του κάθε φαρμακευτικού προϊόντος κάθε διαφορετικής ομάδας δραστικών ουσιών, το οποίο προκύπτει ως το πηλίκο της ex factory (τιμής παραγωγού) (Τ.Π.)αυτού προς τον Αριθμό Ημερησίων Δόσεων (Α.Η.Δ.) στη συσκευασία.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα, των οποίων το Κ.Η.Θ. είναι μικρότερο ή ίσο της τιμής αναφοράς, εντάσσονται στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αποζημιώνονται από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων το Κ.Η.Θ. υπερβαίνει την τιμή αναφοράς της θεραπευτικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αποζημιώνονται από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον ισχύουν τα ακόλουθα:
Επιστροφή
Οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (εφ εξής ΚΑΚ) επιστρέφουν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης το ποσό που υπολογίζεται από την αναγωγή της διαφοράς του ΚΗΘ κάθε φαρμακευτικού προϊόντος από την τιμή αναφοράς της θεραπευτικής κατηγορίας στην οποία ανήκει το κάθε προϊόν και στη συσκευασία του κάθε προϊόντος επί το συντελεστή 1,5.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα με ΚΗΘ μικρότερο ή ίσο με 0,3 ευρώ, καθώς και τα φαρμακευτικά προϊόντα μικρής περιεκτικότητας που αναφέρονται σε παιδιά, ακόμη και αν έχουν υψηλότερη τιμή από την Τιμή Αναφοράς, συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αποζημιώνονται από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μόνον εφόσον έχουν αξιολογηθεί θετικά από την Ειδική Επιτροπή ως προς το θεραπευτικό όφελος και εφόσον ισχύουν τα ακόλουθα:
Ένταξη
Για την ένταξη στον θετικό κατάλογο εξετάζονται:
ι. Φαρμακευτικά προϊόντα, η συσκευασία των οποίων έχει αριθμό δόσεων που καλύπτει αποκλειστικά τη μηνιαία θεραπεία ή υποπολλαπλάσιο της μηνιαίας θεραπείας. Εξαιρούνται του παραπάνω κανόνα τα φαρμακευτικά προϊόντα που η άδεια κυκλοφορίας τους είναι για «νοσοκομειακή χρήση».
ιι. Φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία η Ειδική Επιτροπή μπορεί να επιλέξει από την άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος μόνο ορισμένες από τις ενδείξεις ή συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών για τους οποίους θα τα εντάξει στον θετικό κατάλογο καθώς και τη βέλτιστη περιεκτικότητα και συσκευασία που εξυπηρετεί τις ανάγκες της φαρμακοθεραπείας σε σχέση με το κόστος θεραπείας και τις εναλλακτικές θεραπείες.
η) Η ένταξη των φαρμάκων σε θεραπευτικές κατηγορίες και η διαμόρφωση των ΚΗΘ, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.
Όλα τα φάρμακα που εντάσσονται στον Θετικό Κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, δημοσιεύονται με την Κ.Υ.Α. του άρθρου 12, παρ.1, περιπτ. γ, του Ν.3816/2010 και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται τα φαρμακευτικά προϊόντα των ακόλουθων κατηγοριών:
ι. Των οποίων η άδεια κυκλοφορίας ορίζει ότι χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) και δημοσιεύτηκαν με την Απόφαση ΔΥΓ3α/ΓΠ52241/12-5-2011/(Β΄840) όπως αυτή επικαιροποιείται κάθε φορά.
ιι. Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση και δημοσιεύτηκαν με την Απόφαση ΔΥΓ3α/οικ.32294/2011 (Β΄559), όπως αυτή επικαιροποιείται κάθε φορά.
ιιι. Τα φάρμακα των ΚΑΚ, οι οποίοι δεν αποδέχονται τους όρους της παρούσας Κ.Υ.Α.

Αναθεώρηση
Συμπληρώματα του καταλόγου, εκδίδονται εντός ενενήντα (90) ημερών μετά την έκδοση Δελτίου Τιμών που περιλαμβάνει νέα φαρμακευτικά προϊόντα.
Σε κάθε περίπτωση τα φάρμακα εντάσσονται στον κατάλογο μόνο κατόπιν αποδεδειγμένης κυκλοφορίας, με ευθύνη των ΚΑΚ.
Αναθεωρήσεις του καταλόγου λαμβάνουν χώρα μετά την έκδοση Δελτίου Τιμών που περιλαμβάνει γενική ανακοστολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων.
Ως αναθεώρηση νοείται η τροποποίηση των τιμών αναφοράς εξαιτίας αλλαγής στην ταξινόμηση των θεραπευτικών κατηγοριών λόγω προσθαφαιρέσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε αυτές ή αλλαγής των τιμών της κάθε θεραπευτικής κατηγορίας.
Στην πρώτη εφαρμογή της απόφασης αυτής , αναθεώρηση μπορεί να γίνει μια φορά ανεξάρτητα από τη γενική ανακοστολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: