Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτέμβρη 2011
ΑΠΟΦΑΣΗ
ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Πολιτική συγκυρία
Για λόγους συμβολικούς η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μια μέρα πριν το συλλαλητήριο των συνδικάτων και των «αγανακτισμένων» πολιτών με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την παρουσία του πρωθυπουργού στην πόλη.
Το πανεργατικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο της 10ης Σεπτέμβρη σηματοδοτεί τη νέα περίοδο κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και συνολικά με την κυβέρνηση που, παρά την κοινωνική κατακραυγή, εξακολουθεί να υπηρετεί με θράσος τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των χρηματαγορών.
Η πολιτική της κυβέρνησης, που αξιοποίησε ακόμα και το καλοκαίρι για να περάσει νέα αντικοινωνικά και αντιδραστικά μέτρα, έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της κοινωνίας.
Το Μνημόνιο έχει εξελιχθεί σε πραγματική τραγωδία για την οικονομία, την εργασία, την κοινωνική συνοχή, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων. Εκτός από τη δραματική έκρηξη της ανεργίας, τα «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και την «εργασιακή εφεδρεία» χιλιάδων υπαλλήλων, την κατεδάφιση και πλήρη εμπορευματοποίηση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, τις συνεχείς ανατιμήσεις αγαθών πρώτης ανάγκης, τη φοροεπιδρομή όχι εναντίον του πλούτου αλλά των γνωστών «υποζυγίων» του άδικου και ταξικού φορολογικού συστήματος, τις περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, τις έκτακτες εισφορές, τις νέες αντιασφαλιστικές αλλαγές, η κυβέρνηση οικοδομεί συστηματικά ένα νέο αυταρχικό κράτος με περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, με κάμερες παρακολούθησης παντού, με νέο αντιδημοκρατικό νόμο για τις «συναθροίσεις», με έλεγχο του διαδικτύου, με αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή.
Γι’ αυτό ακριβώς αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη.
Η ακύρωση του «νεοφιλελεύθερου κοινωνικού πειράματος» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα υπό την εποπτεία κυβέρνησης-ΕΕ- ΔΝΤ- αγορών δεν είναι πλέον μια συνδικαλιστική ή πολιτική επιδίωξη. Είναι κοινωνική ανάγκη.
Η ανατροπή όλου αυτού του συμπλέγματος οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης των εργαζομένων και της χώρας πρέπει ν΄ αποτελέσει μόνιμο στόχο συσπείρωσης και κοινής δράσης των υπαλλήλων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αυτό-απασχολουμένων, των νέων της ανεργίας και της επισφάλειας, των αγανακτισμένων πολιτών, των ανθρώπων που η κρίση περιθωριοποιεί και εξωθεί καθημερινά στη ζώνη της φτώχειας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης.
Η πρόσφατη χυδαία επίθεση Λοβέρδου εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά ένα ακόμη βήμα την θεωρία Πάγκαλου για κοινή υπαιτιότητα των πολιτών με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Ο κ. Λοβέρδος καταλογίζει στους δημοσίους υπαλλήλους την αποκλειστική υπαιτιότητα για τα δεινά της χώρας. Τους στοχοποιεί για νέες περικοπές μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ η ιδιότητα του «κρατικού υπαλλήλου» που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε κάλυψη όλων των κενών στελέχωσης με αυθαίρετες μετακινήσεις από πόλη σε πόλη και από περιφέρεια σε περιφέρεια της χώρας.
Απέναντι στα σχέδια “συναινετικής” διαχείρισης της κρίσης και σκληρότερης υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων συνταγών, η μόνη “πολιτικά ορθή” απάντηση των εργαζομένων συμπυκνώνεται στο σύνθημα ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ».
Στο “θερμό” φθινόπωρο που έρχεται, τον τελευταίο λόγο δεν θα τον έχουν οι τοποτηρητές της τρόικας και οι κυβερνητικοί συνεταίροι τους, αλλά ο κόσμος της εργασίας, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα κοινωνικά κινήματα, οι συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και στις πλατείες.
Την ώρα που η οικονομική κρίση εκτός από φτώχεια “παράγει” και αρρώστια κι ενώ καταγράφεται μια θεαματική στροφή των πολιτών προς το ΕΣΥ (αύξηση της τάξης του 30% στην προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, αύξηση 17% της κίνησης των Κέντρων Υγείας, 15% των εργαστηριακών εξετάσεων, 8% των νοσηλευθέντων και 7% των χειρουργικών επεμβάσεων), η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας κάνουν ότι μπορούν για να υποβαθμίσουν το ΕΣΥ και να μεταφέρουν το κόστος περίθαλψης στις τσέπες των ασθενών.
Μόνο το τελευταίο 6μηνο οι πολίτες χρηματοδότησαν το ΕΣΥ με 82,9 εκ. ευρώ, 13,9 εκ. πληρώνοντας τα “διόδια” των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και στα ΤΕΠ και 69 εκ. συμμετέχοντας στην “ολοήμερη λειτουργία” των νοσοκομείων (παρότι υπάρχει μείωση 23% των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία).
Την ίδια ώρα υπάρχουν χιλιάδες έλληνες νεόπτωχοι– πέραν των μεταναστών, αστέγων, τοξικοεξαρτημένων- που αναζητούν δωρεάν ιατρική φροντίδα και φάρμακα είτε από ανθρωπιστικές οργανώσεις, είτε από εθελοντικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που αναπτύσσονται στις τοπικές κοινωνίες.
Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ακυρώσει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, τις νομοθετημένες ( Ν.3754/09 ) 2000 νέες προσλήψεις γιατρών ΕΣΥ στα υποστελεχωμένα Τμήματα και τις αντικαταστάσεις των συνταξιοδοτούμενων γιατρών, την οργάνωση αυτοτελών Τ.Ε.Π., την αξιοποίηση των έτοιμων κλινών ΜΕΘ, την εφαρμογή ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών. Οι πομπώδεις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου ότι θα παραιτούνταν εάν μέχρι την 1η Απριλίου 2011 δεν υλοποιείτο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η μηχανοργάνωση των αποθηκών, των φαρμακείων και των λογιστηρίων των Νοσοκομείων, λησμονούνται εν μέσω του τραγέλαφου της απόπειρας εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΠΑΔ και των διοικητικών αλλαγών που αποφάσισε ο Υπουργός Υγείας.
Οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών δέχονται απανωτά πλήγματα περικοπών. Η περικοπή κατά 20% του νοσοκομειακού επιδόματος συνεπάγεται περικοπές της τάξης των 70-90 ευρώ μηνιαίως σε κάθε γιατρό. Η αλλαγή κλίμακας φορολόγησης ήδη έχει αυξήσει την παρακράτηση φόρου στις αποδοχές, ενώ η επιβολή 2% έκτακτης «εισφοράς αλληλεγγύης» και 1% στις κρατήσεις του ΤΠΔΥ προκαλεί νέα σημαντική αφαίμαξη. Επιπροσθέτως έρχεται μέσα στο μήνα και το ραβασάκι της εφορίας για τον «κεφαλικό φόρο».
Όλη αυτή η καταιγίδα περικοπών συμποσούται σε εξωφρενικά ποσά, τα οποία μάλιστα πρέπει να καταβληθούν μέσα στους τρείς επόμενους μήνες: 4000 ευρώ για Διευθυντές, 3500 ευρώ για Επιμελητές Α και 3000 για επιμελητές Β΄ και ειδικευόμενους.
Είναι προφανές ότι η Υγεία αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στη “μνημονιακή αλυσίδα” που πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κοινωνία. Οι αλλαγές στο χώρο της Υγείας είναι προάγγελος μιας δραματικής επιδείνωσης όχι μόνο των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών, αλλά κυρίως της ποιότητας περίθαλψης των συμπολιτών μας και μάλιστα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, με τη συνεχή επιβολή Μνημονιακών μέτρων καθίσταται όλο και πιο επικίνδυνο για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.
Όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν ούτε ολιγωρία ούτε ανικανότητα. Είναι μια πολιτική επιλογή νεοφιλελεύθερης έμπνευσης στην προοπτική της πλήρους κατεδάφισης του Κοινωνικού Κράτους και της δραστικής συρρίκνωσης των “μη αποδοτικών“ δημόσιων δαπανών υγείας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι με βάση την “αγοραία” λογική και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, 7 στα 10 νοσοκομεία της χώρας θεωρούνται “μη αποδοτικά”!
Τα περίφημα DRGs τα οποία εισάγονται βεβιασμένα υπό τις εντολές των ξένων επικυρίαρχων θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στα Νοσοκομεία και κυρίως στα ασφαλιστικά Ταμεία, σπρώχνοντας τα στο χείλος του γκρεμού.
Με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, τη μείωση χιλιάδων κρεβατιών και την εκχώρηση 566 κλινών των Δημόσιων Νοσοκομείων στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, η περιβόητη «αναδιάταξη του ΕΣΥ» οδηγεί - εν μέσω αυξημένης ζήτησης - στον ακρωτηριασμό αναγκαίων δομών των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και στην επερχόμενη δραστική περικοπή του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.
Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τις εξευτελιστικές συμβάσεις με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, αποκαλύπτουν ότι με την απόφαση της Κυβέρνησης να καθυποτάξει τις ανάγκες υγείας των πολιτών στους όρους του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, γίνεται απαγορευτική κάθε προοπτική ανάπτυξης ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος ΠΦΥ, ευτελίζεται η άσκηση και αποζημίωση του ιατρικού έργου, υποβαθμίζονται σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας που παρείχαν μέχρι σήμερα στους ασφαλισμένους τους ο Ο.Π.Α.Δ. και τα υπόλοιπα Ταμεία και στο μέλλον θα υποχρεώνονται οι ασθενείς να βάζουν βαθειά το χέρι στην άδεια τσέπη τους για να έχουν μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Από τους περίπου 30.000 γιατρούς που υπηρετούν σήμερα στα ασφαλιστικά Ταμεία, στον ΕΟΠΥΥ προβλέπονται 15000 θέσεις, ωθώντας χιλιάδες κυρίως νέους γιατρούς, μετα από πολυετείς σπουδές και μακρόχρονη εξειδίκευση, στην επαγγελματική εξουθένωση και στην ανεργία. Η προοπτική ενός “ιατρικού προλεταριάτου” που θα προσφέρει μισθωτή εργασία κάτω από συνθήκες “γαλέρας” στο επιχειρηματικό κεφάλαιο της Υγείας, δεν αποτελεί πλέον σενάριο “συνδικαλιστικής” φαντασίας.
Τη χαριστική βολή στο ετοιμόρροπο από ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών ΕΣΥ έρχεται να δώσει το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργού Διάλυσης της Υγείας κ. Λοβέρδου. Προκαλώντας ακόμα και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, το “πρωτοπαλίκαρο” του Μνημονίου δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία (άρθρο 29)! Ταυτόχρονα προσπαθεί να ανατρέψει νομοθετημένες ρυθμίσεις προκειμένου να εκχωρήσει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς δικαίωμα να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο, παράρτημα του οποίου θα αποτελεί η πανεπιστημιακή κλινική που εργάζονται ή διευθύνουν.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τον τελεσίδικο ενταφιασμό της ατελούς και ανολοκλήρωτης προσπάθειας να οικοδομηθεί στη χώρα μας ένα αξιόπιστο σύστημα Δημόσιας Περίθαλψης. Αποτελούν ταυτόχρονα και το τέλος των αυταπατών για τις πραγματικές προθέσεις και τις δουλείες της σημερινής κυβέρνησης.
Τα μέτρα που η κυβέρνηση θέλει και η τρόικα απαιτεί είναι καταστροφικά για την Υγεία, τα δημόσια αγαθά, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του λαού μας.
Η μόνη απάντηση απέναντι σ' αυτή τη βαρβαρότητα είναι ο πανυγειονομικός -παλλαϊκός ξεσηκωμός.
ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ :
1. Εξακολουθεί να διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με ποιοτικές, ΔΩΡΕΑΝ, καθολικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας – τριτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας.
2. Θα οργανώσει την καθολική αντίσταση των νοσοκομειακών γιατρών σε κάθε μέτρο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Καλεί τις και τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στις Ενώσεις Γιατρών και καλεί τις Ενώσεις να συγκαλέσουν καλά προετοιμασμένες Γενικές Συνελεύσεις μέχρι τέλους Σεπτέμβρη, στις οποίες θα γίνει προσπάθεια να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. Στις συνελεύσεις αυτές, εκτός από τα οξυμμένα τοπικά προβλήματα, θα συζητηθούν τα συνολικά προβλήματα των γιατρών και θα υπάρξουν προτάσεις για συνολική αντεπίθεση του νοσοκομειακού κινήματος από κοινού με όλους τους πολίτες που βιώνουν την τραγική κατάσταση της χώρας.
3. Στις αρχές Οκτώβρη το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θα συγκληθεί σε διευρυμένη συνεδρίαση από κοινού με τα ΔΣ των Ενώσεων και εκπροσώπους που θα ορίσουν οι Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να χαραχτεί μια μακροπρόθεσμη τακτική διεκδικήσεων και αγώνα.
4. Η ΟΕΝΓΕ θα συντάξει υπόμνημα, εκθέτοντας αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις θέσεις της για τα ζητήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων και ΚΥ, δίνοντας έμφαση σε όσα ανακύπτουν στο πρόσφατο σχέδιο νόμου. Το υπόμνημα θα επιδώσει στα πολιτικά κόμματα και στο υπουργείο Υγείας. Παράλληλα το υπόμνημα θα επιδοθεί μέσω των Ενώσεων σε όλους τους βουλευτές κάθε νομού.
5. Η ΟΕΝΓΕ θα συμμετέχει σε όλες τις παν-ιατρικές κινητοποιήσεις κατά των απαράδεκτων κυβερνητικών μεθοδεύσεων για την ΠΦΥ.
6. Θα αντιδράσει δυναμικά στην επιβολή εξετάσεων ειδικότητας στους νέους γιατρούς, διότι παρά τις φτηνές ρητορίες του κ. Λοβέρδου οι εξετάσεις δεν θα μικρύνουν καθόλου την πολύχρονη λίστα αναμονής. Απλά θα πετάξουν εκτός ειδικότητας το μεγαλύτερο μέρος των νέων γιατρών, πράγμα που στις συνθήκες ανταγωνισμού θα σημάνει αυτομάτως την επαγγελματική και επιστημονική τους περιθωριοποίηση.
7. Διεκδικεί την ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
8. Απαιτεί την εφαρμογή «πόθεν έσχες» στους πανεπιστημιακούς που διευθύνουν κλινικές και εργαστήρια ή κατέχουν θέσεις ευθύνης στο δημόσιο σύστημα υγείας.
9. Αντιτίθεται σθεναρά στην ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης και απαιτεί τη θέσπιση μηχανισμών ελέγχου στην βιομηχανία αγωγών που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι η προκλητικά στοχοποιημένη δραστηριότητα του ΣΕΥΥΠ και οι δεκάδες παραπομπές γιατρών ΕΣΥ στο υπηρεσιακό συμβούλιο του ΥΥΚΑ με αβάσιμες και έωλες κατηγορίες οδηγούν σε αμυντική άσκηση της ιατρικής, η οποία αποβαίνει σε βάρος της περίθαλψης των ασθενών. Τέλος, περιστατικά γιατρών ΕΣΥ που τίθενται σε αργία για παντελώς αβάσιμους και ανυπόστατους λόγους, αντί να προασπίζουν πλήττουν βάναυσα το δημόσιο συμφέρον.
10. Συνεχίζει να καλύπτει και να στηρίζει τους πολύμορφους αγώνες των Ενώσεων κατά των περικοπών στα προγράμματα εφημεριών, εναντίον των αυθαίρετων ενοποιήσεων Κλινικών και Τμημάτων, της εφημερίας των νοσοκομείων με βάση τους Τομείς, των μειώσεων κλινών και καταργήσεων/συγχωνεύσεων Νοσοκομείων και ΚΥ με όρους Μνημονίου, κατά των δραστικών μειώσεων των αποδοχών μας.
11. Καλύπτει και στηρίζει τις αντιδράσεις των Ενώσεων για τις αυθαίρετες μετακινήσεις γιατρών σε άλλες, συχνά απομακρυσμένες υγειονομικές μονάδες, για κάλυψη εφημεριών και άλλων αναγκών.
12. Καλεί τις Ενώσεις να προχωρήσουν σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς σε μόνιμο αποκλεισμό των εισπρακτικών μηχανισμών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
13. Θα συνεχίσει την προσπάθεια συντονισμού με τις άλλες Ομοσπονδίες του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, με τα Πρωτοβάθμια Συνδικάτα και τις πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των εργαζομένων από τα κάτω, μέχρι την οριστική απαλλαγή της χώρας από τα εξουσιαστικά δεσμά κυβέρνησης- Μνημονίου-Μεσοπρόθεσμου-ΕΕ- ΔΝΤ.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου