Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

«Ευέλικτες» μορφές εργασίας και στο Δημόσιο


Τί προβλέπει η εγκύκλιος που τροποποιεί τον Υπαλληλικό Κώδικα
«Ευέλικτες» μορφές εργασίας και στο Δημόσιο
Πηγή: ICON PRESS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 
  
Ολα τα μέσα για τη συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα, μετά και από τις πιέσεις που ασκεί η Τρόικα για την περιστολή των δαπανών, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη ρύθμιση με την οποία επεκτείνεται η εργασιακή εφεδρεία και στο στενό δημόσιο τομέα, θέτει σε ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο υποχρεούνται όλα τα υπουργεία να προχωρήσουν σε αναμόρφωση των οργανισμών τους, ενώ ταυτόχρονα εισάγει «ευέλικτες μορφές εργασίας» και στο στενό δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντίνος Ρόβλιας, τροποποιείται ο Υπαλληλικός Κώδικας κατ' εφαρμογήν των μέτρων, τα οποία ελήφθησαν στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, εισάγονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

1. Επιτρέπεται πλέον στους υπαλλήλους η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών διάρκειας έως και πέντε ετών, προκειμένου αυτό το διάστημα να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα ή να ασκήσει κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Η χορήγηση της άδειας γίνεται με αίτηση του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

2. Παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στο τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε Ν. Π. Δ. Δ. και στους Ο. Τ. Α. να ζητήσει, με αίτησή του, τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50% με ανάλογη μείωση των αποδοχών του για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε έτη. Κάνοντας χρήση της ως άνω διευκόλυνσης οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα, με την αίτησή τους να επιλέγουν, σύμφωνα με την επιθυμία τους, τη μείωση είτε της ημερήσιας απασχόλησης, είτε των εργάσιμων ημερών.

3. Οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση αυτών των διευκολύνσεων εμπίπτουν στους περιορισμούς της άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή καθώς και στη συμμετοχή σε εταιρείες. Οι περιορισμοί αυτοί προβλέπονται αντίστοιχα στα άρθρα 31 και 32 του Ν. 3528/2007, σύμφωνα με τα οποία, για τις εν λόγω απασχολήσεις, απαιτείται χορήγηση άδειας από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Παράλληλα, εξακολουθεί να υφίσταται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου με τη δικηγορική ιδιότητα που προβλέπεται στο άρθρο 34 του ίδιου νόμου.

«Σε κάθε περίπτωση», αναφέρεται στην εγκύκλιο, «ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές δεν είναι συντάξιμος».

Τα νέα οργανογράμματα

\Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από την άλλη πλευρά, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ρόβλιας, έχει καταρτίσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο υποχρεούνται όλα τα υπουργεία να προχωρήσουν σε επανακαθορισμό των οργανογραμμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την αναμόρφωση των υπηρεσιών του Δημοσίου, η οποία σύμφωνα με το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση και αποτελεί και δέσμευση έναντι της Τρόικας, θα οδηγήσει στην συρρίκνωσή τους κατά 30%.

Ερώτημα, βεβαίως, παραμένει τι θα γίνει με το προσωπικό, το οποίο θα πλεονάζει μετά την αναμόρφωση των οργανογραμμάτων των υπουργείων, με δεδομένο ότι η κατάργηση των οργανικών θέσεων αίρει ουσιαστικά τη μονιμότητα που κατοχυρώνεται με το Σύνταγμα.

Στόχος της κυβέρνησης, πάντως, είναι να καταστεί πράξη και η κινητικότητα στο χώρο του Δημοσίου, που θα επιτρέψει την υποχρεωτική μετάταξη του προσωπικού από την μία υπηρεσία στην άλλη.

Χιλιάδες υποψήφιοι «έφεδροι»

Η διαδικασία της αλλαγής των οργανογραμμάτων των υπουργείων θα κινείται παράλληλα με το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, η οποία μόνον στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα επεκταθεί σε οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που απασχολούν περίπου 200.000 υπαλλήλους.

Η κυβέρνηση, εκτός τούτου, έχει καταρτίσει νομοθετική ρύθμιση την οποία θα φέρει προς ψήφιση τη Βουλή, με την οποία επεκτείνεται το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και το στενό δημόσιο τομέα.

Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία λόγω του γεγονότος ότι η εργασιακή εφεδρεία στον εφαρμοστικό νόμο για το Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται μόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εκτιμάται, ότι μ΄ αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει η αναγκαία νομιμοποίηση για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Σε αυτό το καθεστώς θα υπαχθούν καταρχάς άμεσα 15 δήμοι, οι οποίοι διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό και είναι ταυτόχρονα υπερχρεωμένοι, υποψήφιοι προς ένταξη στο πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Σε δεύτερη φάση η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, σε μεγάλους δήμους της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και, εν γένει, σε οργανισμούς του Δημοσίου.

Συνολικά, στο καθεστώς αυτό θα μπορούν να ενταχθούν περίπου 53.000 υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και δεν καλύπτονται από τη συνταγματική ρύθμιση για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: