Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΡΑΣΙΣ:Δημόσιο Νοσοκομείο με ιδιώτες γιατρούς


Ούτε δημόσιο ούτε δωρεάν θα είναι πολύ σύντομα το ΕΣΥ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί, τους οποίους οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Πρόκειται για ένα βασικό βήμα ιδιωτικοποίησης του συστήματος, μετά και την απόφαση για παραχώρηση 1.000 κρεβατιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Με το νέο νομοσχέδιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί που έχουν συμβάσεις με τον νέο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο μέσα στα δημόσια νοσοκομεία το απόγευμα, μία φορά την εβδομάδα, αφού λάβουν έγκριση της διοίκησης του νοσοκομείου και του επιστημονικού συμβουλίου, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν μέρος των εσόδων τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Επίσημη θέση του υπουργείου Υγείας είναι πως, με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθούν τα κενά σε κάποιες ειδικότητες κυρίως της περιφέρειας.
Στα άμεσα σχέδιά του, ωστόσο, είναι η «ανταλλαγή προσωπικού». Να μπορούν δηλαδή γιατροί του ιδιωτικού τομέα όχι μόνο να κάνουν απογευματινό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν έναντι συγκεκριμένης αμοιβής. Πρόκειται για «μίσθωμα» προσωπικού, ώστε το κόστος των διάφορων ιατρικών πράξεων να μειωθεί και να μην προσλαμβάνονται νέοι γιατροί.
Τα δύσκολα πάντως για ασθενείς και γιατρούς ξεκινούν τώρα με την έναρξη της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Η τρόικα ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας δραστικό περιορισμό της δαπάνης, με μειώσεις αμοιβών στους γιατρούς που θα συμβληθούν με τον νέο φορέα. Παρότι τα συναρμόδια υπουργεία είχαν υπολογίσει σε 31.000 και πλέον τους ιδιώτες γιατρούς που θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, ελέω τρόικας ο αριθμός πρέπει να μειωθεί σε 22.000.
Κληθείς να σχολιάσει το μέτρο, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ρόδου, κ. Βασίλης Κινούς δήλωσε στη «Δράση»: «Δεν βοηθά πουθενά το μέτρο αυτό. Δεν έχει καμία λογική. Η θέση μας είναι πάγια ότι τουλάχιστον στο Νοσοκομείο της Ρόδου δεν πρέπει να υπάρξει καμία συρρίκνωση των κλινών. Είμαστε το μοναδικό νοσοκομείο του νομού και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μειωθούν οι κλίνες του (και ευτυχώς ο νέος οργανισμός προβλέπει 360 κλίνες).
Όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία. Είμαστε αντίθετοι με κάθε μέτρο το οποίο θέλει να εισπράξει χρήματα μέσω του ΕΣΥ. Είμαστε αντίθετοι ακόμη και με τα πέντε ευρώ που χρεώνονται στους ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία. Δεν υπάρχει λογική στο να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία με ιδιώτες ιατρούς. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ανάγκη την εφημερία. Μόνο η εφημερία μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες στον ασθενή. Η κυβένηση θέλει να αποφύγει τις προσλήψεις στο ΕΣΥ προσθέτοντας τεχνηέντως τους ειδικευόμενους και τους αγροτικούς ιατρούς στο σύνολο των γιατρών».
Αντίθετος με το μέτρο αυτό είναι και ο πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ, κ. Ευάγγελος Μανδρακός, ο οποίος δήλωσε: «Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ανεφάρμοστο. Δεν έχει λάβει υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν εντός και εκτός νοσοκομείων. Με λίγα λόγια, η απόφαση αυτή έχει πάρα πολλά κενά και δεν λαμβάνει υπόψη το πώς λειτουργούν τα ταμεία και το νοσοκομείο. Με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το μέτρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: