Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50% έφερε η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ που ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.
Κατά τις πρώτες 20 ημέρες της εφαρμογής της, έχει ταυτοποιηθεί το 91% των γιατρών και το 77% των φαρμακοποιών, αποτελέσματα που το υπουργείο κρίνει ιδιαίτερα θετικά. 
Παράλληλα, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που συνδέει νοσοκομεία, γιατρούς, φαρμακοποιούς και φαρμακοβιομηχανίες, με στόχο να ελεγχθούν οι υπέρογκες δαπάνες στα φάρμακα, ψηφίστηκε σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής και από τις αρχές του 2011, θα επεκταθεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η συνολική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων κατά το 2009 για τις φαρμακευτικές δαπάνες ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% της κρατικής επιχορήγησης που έλαβαν τα ταμεία στη διάρκεια του ίδιου έτους.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Κουτρουμάνης σημείωσε στην ομιλία του στη Βουλή την Τρίτη πως από το Μάιο η κυβέρνηση έχει καταφέρει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 28% και εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ το μήνα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υφυπουργός επισκόπησε επίσης την συνολική πολιτική της κυβέρνησης στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, από την οποία ελπίζεται να εξοικονομηθούν περί τα 4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: