Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Βασίλης Παπανικόλας: Η επιστολή-κραυγή αγωνίας για το Νοσοκομείο της Ρόδου προς την 2η ΥΠΕ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2η Υ.ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Ρόδος 16-05-2012
Αριθμ. πρωτ: ΠΔ 19
Προς: Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου
Θηβών 46-48
185 43 - Πειραιάς
Υπόψην :
α) κα. Παπανικολάου Χριστίνα
Διοικήτρια 2ης ΥΠΕ
β) κ. Πλάτση Χαράλαμπο
Υποδιοικητή 2ης ΥΠΕ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
«ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Ταχ. Δ/νση: 85100 ΡΟΔΟΣ
Τ.Θ. 138 – ΡΟΔΟΣ
Πληροφορίες : Ψυλλάκη Ιωάννα
Τηλ.:             22410 80131       FAX : 22410 66410
Ε-mail: dioikitis@rhodes-hospital.gr
Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής
Κα Διοικητή,
Η λειτουργία του Νοσοκομείου της Ρόδου έχει περιέλθει σε κρίσιμο σημείο καθώς:
1) Οι περισσότερες εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε αρνούνται να εκτελέσουν τις παραγγελίες μας αν πρώτα δεν εξοφληθούν οφειλές παλαιών τιμολογίων.
2) Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θεωρεί τα χρηματικά εντάλματα για την εξόφληση τιμολογίων των παραπάνω προμηθευτών λόγω της υπέρβασης του ορίου των 15.000€ ανά ΚΑΕ (Ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81/α/4-4-05) Κεφάλαιο β΄, άρθρο 7, παρ. 8 περ.17), παρά το ότι οι διατάξεις του Ν. 4052/11-3-2012 καθιστούν νόμιμες τις δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφληση υποχρεώσεων από προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, φαρμάκων και συναφών προς τις προμήθειες αυτές υπηρεσιών, που εναρμονίστηκαν με τις χαμηλότερες τιμές της εγχώριας αγοράς του Παρατηρητηρίου τιμών, για λόγους διασφάλισης δημόσιου συμφέροντος και προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέχρι τις 11/3/2012.
3) Το νοσοκομείο διενήργησε όλους τους διαγωνισμούς του ΠΠΥΥ 2010. Παρόλα αυτά 4 μεγάλοι διαγωνισμοί (υγειονομικό χειρουργείου, υγειονομικό διάφορο, αναλώσιμο νεφρολογικό και αντιδραστήρια αιμοδοσίας) λόγω του ότι ο προϋπολογισμός τους ξεπερνούσε το 1.000.000 € στάλθηκαν για προσυμβατικό έλεγχο, ο οποίος τελικά δεν εγκρίθηκε.
Υιοθετήθηκε έκτοτε η άποψη ότι έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Ν. 2286/1995 άρθρου 2, παρ. 13. εδάφιο V, σύμφωνα με τις οποίες, επιτρέπεται η εξαιρετική ή απ’ ευθείας ανάθεση όταν -μεταξύ άλλων- για λόγους επείγουσας ανάγκης, που οφείλεται σε αυταπόδεικτα απρόβλεπτες καταστάσεις, δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι προθεσμίες που προβλέπονται από τους κανονισμούς προμηθειών.
4) Ακόμα όμως και σε περίπτωση που είχε εγκριθεί ο προσυμβατικός έλεγχος των παραπάνω διαγωνισμών, δεν θα υπήρχαν επαρκείς πιστώσεις για την δέσμευση του αντίστοιχου ποσού από τον ταμειακό προϋπολογισμό, λόγω του γεγονότος ότι το ανώτατο όριο (πλαφόν) του προϋπολογισμού που μας είχε εγκριθεί από την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου ήταν μειωμένο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του.
5) Οι διαγωνισμοί που έπρεπε να προκηρυχθούν σύμφωνα με το ν. 3580/2007 (με τον οποίο η ΕΠΥ είναι η αρμόδια υπηρεσία για τον σχεδιασμό του συστήματος προμηθειών των Νοσοκομείων), δεν έγιναν έγκαιρα επειδή κατά τα έτη 2008 & 2009 δεν εγκρίθηκαν τα αντίστοιχα προγράμματα προμηθειών (ΕΠΠ), με αποτέλεσμα τη λήξη όλων των συμβάσεων χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διενέργειας νέων διαγωνισμών.
6) Προκειμένου να διατηρηθεί σε λειτουργία το Νοσοκομείο της Ρόδου, το Δ.Σ. προχώρησε στην απόφαση του με αριθμό 6/26-4-2012, σύμφωνα με την οποία ανέλαβε την ευθύνη έναντι του νόμου και των αρμοδίων αρχών για συνέχιση των προμηθειών καθ’ υπέρβαση του ορίου των 15.000,00 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου διότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των πολιτών.
Παρά ταύτα, σας ενημερώνουμε ότι ακόμα και αν συνεχίσουμε να εκτελούμε την σχετική απόφαση Δ.Σ. 9/26-4-2012, την οποία έχουμε κοινοποιήσει στην 2η ΥΠΕ και στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 9751/2-5-2012 έγγραφό μας, και συνεχίσουμε να παραγγέλνουμε υλικά, οι παραγγελίες αυτές δεν θα εκτελούνται από τις εταιρείες για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά ακόμα και αν εκτελεσθούν (που θα είναι για πολύ λίγο ακόμα), το πρόβλημα θα ανακύψει και πάλι στο θέμα των πληρωμών λόγω της μη θεώρησης των αντίστοιχων ενταλμάτων από τον Επίτροπο.
Καθίσταται λοιπόν εμφανές ότι η κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε από το έτος 2010 στη βάση της προσπάθειας να διατηρηθεί σε λειτουργία το Νοσοκομείο της Ρόδου και η οποία αναγκαστικά συνεχίζεται μέχρι σήμερα, για λόγους καθαρά δημοσίου συμφέροντος, αφού το Νοσοκομείο της Ρόδου είναι το μοναδικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί ολόκληρο το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, οδηγείται σε αδιέξοδο.
Το αδιέξοδο οφείλεται τόσο στην ελλειπή χρηματοδότηση, όσο και στις γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές διαδικασίες του δημοσίου λογιστικού, το οποίο αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία σαν απλές δημόσιες υπηρεσίες και όχι σαν χώρους όπου καθημερινά προκύπτει ζήτημα ζωής για πολλούς συνανθρώπους μας και όπου οι οποίες αποφάσεις των υπευθύνων για τη λειτουργία τους πρέπει να λαμβάνονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και με υπέρτατο κριτήριο το δικαίωμα ζωής των ασθενών.
Κα Διοικητή,
Ενδεικτικά σας επισυνάπτω ελάχιστες από τις πάμπολλες αναφορές που καταφθάνουν καθημερινά στο γραφείο μου και για τις οποίες κάθε φορά είμαι υποχρεωμένος να δίνω προσωρινές και στα όρια της νομιμότητας λύσεις, με ευθύνη του Διοικητικού μας Συμβουλίου, αφού σε όλες τίθεται θέμα κινδύνου ανθρωπίνων ζωών.
Η ιεραρχία των υπαλλήλων, το Δ.Σ. αλλά και εγώ προσωπικά, μολονότι εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια καλής θέλησης και προσωπικής διακινδύνευσης για να το κρατήσουμε σε ασφαλή λειτουργία, παρά και την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, διαπιστώνουμε ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει, ότι έχουμε φθάσει σε οριακό σημείο και γι’ αυτήν την ίδια τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας.
Ανέλαβα προσωπικά και αναλαμβάνουμε καθημερινά, σαν Διοικητικό Συμβούλιο, ευθύνες δυσανάλογες, ευθύνες οι οποίες δεν μας ανήκουν, προκειμένου να μη στερήσουμε στους πολίτες της Δωδεκανήσου τα αυτονόητο δικαίωμα τους στην υγεία, την περίθαλψη και τη ζωή, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Δεν είναι δυνατόν ένα Νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί το πιο ευαίσθητο εθνικά κομμάτι της χώρας, τα Δωδεκάνησα, να έχει εναποτεθεί στους ώμους και στη φιλοπατρία λίγων ανθρώπων. Η πολιτεία λοιπόν, δια των θεσμοθετημένων οργάνων της θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Τοποθετήθηκα για να διοικήσω τα νοσοκομεία ευθύνης μου και όχι για θα θεραπεύσω τις παθογένειες ενός ολόκληρου συστήματος, το οποίο λειτουργεί στρεβλά, ούτε βεβαίως για γίνω το εξιλαστήριο θύμα, το οποίο θα πληρώσει αύριο για το αυξημένο αίσθημα ευθύνης του απέναντι στους συμπολίτες του.
Λειτουργήσαμε εκ των ενόντων το Νοσοκομείο, τη μερική λειτουργία του οποίου είχε αναστείλει η προηγούμενη Διοίκηση, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Όταν όμως δεν έχουμε τις απαραίτητες πιστώσεις για να προβούμε σε διαγωνισμούς, όταν προμηθευόμαστε εξωσυμβατικά και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θεωρεί τα σχετικά εντάλματα, όταν οι αναφορές των τμημάτων για ελλείψεις υλικών σωρεύονται καθημερινά στο γραφείο μου και οι προμηθευτές έχουν σταματήσει να μας προμηθεύουν υλικά και φάρμακα επειδή το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θεωρεί τα οφειλόμενα του 2010 – 2011 για τους λόγους που προανέφερα, όταν η Ε.Π.Υ. τηλεφωνικά μας λέει να προχωρήσουμε με Χ.Ε.Π. αλλά γραπτά ποτέ δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα μας, εύλογα τίθεται εν αμφιβολία το κατά πόσο θα προκύψει αποτέλεσμα τόσο από τις δικές μας προσπάθειες και την υπερανάληψη ευθυνών ως Διοίκηση, όσο και του προσωπικού, το οποίο τέσσερις μήνες τώρα λειτουργεί με ελλείψεις και εκ των ενόντων το Νοσοκομείο.
Γνωρίζω την κατάσταση της χώρας και κατανοώ τις δυσκολίες, πλην όμως η αντιμετώπιση των όσων παραπάνω αναφέρω είναι και κατεπείγουσα και μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο από τα υπερκείμενα μας θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Γνωρίζω άλλωστε ότι οι προπεριγραφόμενες ανάγκες δεν αποτελούν προνόμιο αποκλειστικό του δικού μας Νοσοκομείου, αφού όλα τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, η διακριτή μας διαφορά όμως έγκειται στο γεγονός ότι είμαστε το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα ενός μεγάλου νησιού, του οποίου οι κάτοικοι δεν έχουν τις εναλλακτικές δυνατότητες της οδικής μετακίνησης τους σε πλησιέστερες μονάδες, όπως αυτό ισχύει σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Αναφέρομαι σε σας, προκειμένου – μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας- να προβείτε στις δέουσες ενέργειες και να ενημερώσετε την υπερκείμενη σας διοικητική και πολιτική ιεραρχία, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Εμείς καταφέραμε με υπερπροσπάθεια και υπερανάληψη ευθυνών που δεν μας αναλογούσαν να διατηρούμε σε ασφαλή, για τους ασθενείς, λειτουργία το Νοσοκομείο μέχρι σήμερα. Δεν γνωρίζω για πόσο ακόμα διάστημα, πάντως όχι μακρό, θα καταφέρουμε να το συνεχίσουμε, αφού ήδη έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος η οποία πολλαπλασιάζει τις ανάγκες μας αλλά και τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε.
Αναμένοντας την οφειλόμενη ανταπόκρισή σας.
Εσωτερική Διανομή Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Δ/ντρια Δ.Υ.
Δ/ντης Ι.Υ.
Γρ. Διοικητή
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: