Πρώτη ενέργεια της υφυπουργού Υγείας κυρίας Φωτεινής Σκοπούλη, μόλις ανέλαβε αρμοδιότητες, ήταν να ζητήσει απευθείας ανάθεση έργου αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτικά συμφέροντα, στην πιο δύσκολη δημοσιονομική περίοδο για τη χώρα και ενώ οι Ελληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι υπόκεινται σε αιματηρές θυσίες.
Μ ε μια πρωτοφανή κίνηση η κυρία Σκοπούλη ζήτησε εγγράφως (!) να δοθεί με απευθείας ανάθεση έργο 1,2 εκατ. ευρώ για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, όταν η αρμόδια αρχή για τις δημόσιες συμβάσεις απέρριψε ως μη σύννομη τη συγκεκριμένη διαδικασία και ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς είχε εξασφαλίσει να γίνουν δωρεάν αυτοί οι έλεγχοι!
Η κυρία Σκοπούλη κάνει ταυτοχρόνως δύο πράγματα: και ζητεί ευθέως από μια δημόσια υπηρεσία να κινηθεί κόντρα στην απόφαση της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, αλλά και να ξοδέψει το ελληνικό κράτος ένα τεράστιο ποσό για υπηρεσίες που ήδη εξασφαλίστηκαν χωρίς κανένα κόστος!
Σύμφωνα με πληροφορίες, της έγγραφης εντολής της υφυπουργού είχαν προηγηθεί συνεχείς προφορικές οχλήσεις και πιέσεις προς αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα, γι’ αυτό και η κυρία Σκοπούλη αναγκάστηκε να προβεί στην υπόδειξη διά επιστολής.Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν την αγορά, από τις τωρινές αποφάσεις των κρατικών υπηρεσιών επηρεάζονται συμφέροντα σε μια πίτα που φτάνει ακόμα και τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Δεν πρόκειται δηλαδή για απλές επιλογές, καθώς για τον μοριακό έλεγχο του αίματος ξοδεύονται κάθε χρόνο από το Δημόσιο τεράστια ποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη ενέργεια της κυρίας Σκοπούλη, αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι αρμοδιότητές της στο υπουργείο Υγείας (το βράδυ της περασμένης Τετάρτης), ήταν να ζητήσει απευθείας ανάθεση του έργου! Πρόκειται για την υφυπουργό, την οποία μάλιστα έχει τοποθετήσει στην κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία διαμαρτυρόταν δημοσίως μέσω της κρατικής τηλεόρασης γιατί καθυστερούσε ο ορισμός των αρμοδιοτήτων της! Στη σπουδή της να ανατεθεί το συντομότερο το έργο των 1,2 εκατ. ευρώ, όχι μόνο αφήνει εντελώς εκτεθειμένο τον κ. Σαλμά, ο οποίος είχε καταφέρει να μηδενίσει το κόστος των ελέγχων με παρέμβασή του στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, αλλά επιχειρεί να εμπλέξει και τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, επικαλούμενη δικές του ενέργειες, οι οποίες όμως είχαν άλλο περιεχόμενο.
Από τον Ιούνιο
Η υπόθεση ξεκινά τον περασμένο Ιούνιο, όταν αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι κρούσματα από τα κουνούπια τα οποία είναι μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τότε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), που διευθύνεται από τον κ. Λεωνίδα Ανωμερίτη, ζητεί με έγγραφό του στις 8 Ιουνίου από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να του επιτραπεί να αναθέσει απευθείας, ύστερα από διαπραγματεύσεις και χωρίς δημοσίευση προκήρυξης του έργου, την προμήθεια αντιδραστήρων και αναλωσίμων, ώστε να γίνουν οι έλεγχοι του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Βασίλης Φλωρίδης, πρώην εισαγγελέας και αδελφός του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Φλωρίδη απαντά κατηγορηματικά ότι απορρίπτει το αίτημα «λόγω μη συνδρομής των προς τούτο τασσομένων υπό του νόμου προϋποθέσεων», εν ολίγοις το κρίνει παράνομο.
Το επιχείρημα του ΕΚΕΑ περί έκτακτων αναγκών για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν πείθει τον κ. Φλωρίδη, καθώς το πρόβλημα επανέρχεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή από το 2010 και άρα οι αρμόδιοι όφειλαν και μπορούσαν να προετοιμαστούν έγκαιρα και όχι να περιμένουν την τελευταία στιγμή προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες για τις απαιτούμενες προμήθειες. Πολλές φορές στο Δημόσιο υπάρχουν υπόνοιες για εσκεμμένη καθυστέρηση, ώστε στο τέλος πολλές προμήθειες να γίνονται με απευθείας αναθέσεις, κάτι που κινείται στα όρια της νομιμότητας και είναι πιο κοστοβόρο.
Το τρικ αυτό μάλιστα παρατηρείται συχνά στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, καθώς με την επίκληση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία παρακάμπτονται οι ενδεικνυόμενες από τον νόμο διαδικασίες και πολλές προμήθειες γίνονται κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων διατάξεων. Η προμήθεια παγώνει για ολόκληρο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όμως το πρόβλημα με τους ελέγχους παραμένει. Στις 3 Αυγούστου ο κ. Λυκουρέντζος ζητεί με έγγραφό του από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που είναι επιφορτισμένο με την προστασία της υγείας του πληθυσμού της χώρας από τις επιδημίες, να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να διαθέσει άμεσα ποσό 300.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου