Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί χάνονται 400 εκατ. ευρώ το χρόνο; Τι αλλάζει στις κλινικές μελέτες


Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία, τις έρευνες δηλαδή για τα νέα φάρμακα. Πόσα χρήματα θα εισπράττει το ΕΣΥ και τι διευκολύνσεις θα έχουν οι ασθενείς

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Χρόνια τώρα ασθενείς και φαρμακευτικές εταιρείες φωνάζουν ότι η Ελλάδα χάνει κοντά στα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο από κλινικές μελέτες που δε γίνονται στα νοσοκομεία. Μελέτες που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές ασθενών καθώς κάθε χρόνο εκατοντάδες ασθενείς αναζητούν νέα προγράμματα για υπό μελέτη φαρμακευτικές θεραπείες ώστε να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό. 
 
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις  αποφάσισε να προωθήσει υπουργική απόφαση που θα διευκολύνει τις διαδικασίες για την έναρξη μιας κλινικής μέελέτης στη χώρα μας. 
Ειδικότερα με βάση την υπουργική απόφαση κωδικοποιούνται και απλοποιούνται οι διαδικασίες για την έναρξη μιας κλινικής μελέτης. 
 
Καθιερώνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει ότι ένα νοσοκομείο θα πρέπει να απαντά στα αιτήματα των εταιρειών εντός ενός μηνός. Στο παρελθόν απαιτούνταν ακόμη και 6 μήνες για μια απλή απάντηση και άλλος ένας χρόνος για να ξεκινήσει η μελέτη. Πλέον όμως ακόμη και η μη απάντηση από το νοσοκομείο θα θεωρείται σιωπηρή αποδοχή. 
 
Τα νοσοκομεία θα έχουν όφελος καθώς θα εισπράττουν 15 έως 20% από το ποσό που θα διατίθεται για την έρευνα ενώ μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν ούτε ευρώ. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) από την άλλη θα πρέπει να περιορισθεί στα 3000 ευρώ για κάθε κλινική μελέτη και για την τροποποίησή της στα 1500 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: