Αντιστρόφως ανάλογη πορεία με το εισόδημά τους, ακολουθούν οι δαπάνες περίθαλψης των Ελλήνων.
Σε μία εποχή συρρίκνωσης μισθών και συντάξεων και με μία ανεργία – ρεκόρ, οι πολίτες της δύσμοιρης χώρας πληρώνουν την Υγεία τους ακριβότερα από ποτέ.
Οι αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης εντείνουν το πρόβλημα, αυξάνοντας τη συμμετοχή και το κόστος για τους πολίτες.
Πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακά τους. Εκτός από τη συμμετοχή, έχουν να καταβάλουν ακόμη επίσκεψη στον γιατρό, τη διαφορά της τιμής του φθηνότερου γενοσήμου με τα υπόλοιπα σκευάσματα της ίδιας κατηγορίας αλλά και ένα ευρώ ανά συνταγή.
Αναμένεται διεύρυνση της 'αρνητικής' λίστας, με τα φάρμακα το κόστος των οποίων δεν καλύπτεται από τα Ταμεία.
Μέχρι πρόσφατα, έκαναν τις εργαστηριακές εξετάσεις τους στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, αυτές πλέον δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και της συνεχιζόμενης απεργίας των γιατρών.
Υποχρεώνονται, έτσι, να καταβάλλουν συμμετοχή 15% σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Υπερδιπλασιασμός
Μιλώντας στο 'Βήμα της Κυριακής', ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος (φωτό) εκτιμά ότι από το 2009 ως το 2013 υπερδιπλασιάστηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος φαρμάκων.
Από το 10,5% επί της συνολικής δαπάνης Υγείας που ήταν το 2009 ανήλθε στο 22,5% το 2013.
Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεσοσταθμική συμμετοχή 27% των ασφαλισμένων στο κόστος φαρμάκου, η οποία θα φτάσει το 2014 στο 32%.
Συμμετοχή
Ο καθηγητής σημειώνει ότι η συμμετοχή των νοικοκυριών στο κόστος φαρμάκου θα ανέλθει στα 560 εκατομμύρια ευρώ, η συμμετοχή τους στο κόστος των εξετάσεων θα φθάσει στα 90 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτό των ιατρικών επισκέψεων στα 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η συνολική ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή τα χρήματα που θα βγουν απευθείας από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις θα ανέλθουν στο 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν φάρμακα, νοσοκομεία και οδοντιατρική περίθαλψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου