Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Απόφαση του ΣτΕ σήμερα για το πλαφόν στα φάρμακα! Τι ελπίζουν οι γιατροί

Εκδικάζεται σήμερα στο ΣτΕ παρουσία του υπουργού υγείας,  η αίτηση αναστολής του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων. Τι ελπίζουν οι γιατροί
 
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει για μια ακόμη φορά ότι αγωνίζεται, εδώ και πολύ καιρό, για την εφαρμογή κανόνων εκ μέρους της Πολιτείας και του ΕΟΠΥΥ, που θα συνοδεύουν την συνταγογράφηση με επιστημονικά κριτήρια (Διαγνωστικά & Θεραπευτικά Πρωτόκολλα) και είναι αντίθετος σε λογιστικού τύπου πρακτικές, οι οποίες περιορίζουν ασφυκτικά την ιατρική λειτουργία και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.
 
Οι διαρθρωτικές αλλαγές στον Τομέα της Υγείας, αναφέρει ο ΠΙΣ, όπως γενικότερα στην Δημόσια Διοίκηση, έπρεπε να έχουν εδώ και καιρό πραγματοποιηθεί με κριτήριο τον εκσυγχρονισμό, την ευταξία και την ευνομία, προκειμένου να μην επιβάλλονται οριζόντια μέτρα, τα οποία δεν προωθούν τις αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία, αλλά αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα το πρόβλημα και δείχνουν μόνον ανικανότητα και ανεπάρκεια.
 
Από την άλλη πλευρά, ο στόχος αύξησης του ποσοστού χρήσης των γενοσήμων στο 60% του συνόλου της συνταγογράφησης, από 20% που είναι σήμερα, πέραν του γεγονότος ότι είναι ανέφικτος, είναι και αντιεπιστημονικός, κυρίως σε ότι αφορά στους χρόνους επίτευξής του. Σύμφωνα με τους ειδικούς και την εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
 
Παράλληλα, αποτελεί μία επικίνδυνη στόχευση, σχολιάζει ο ΠΙΣ, διότι η αλλαγή θεραπειών σε χρόνιους ασθενείς, ρυθμισμένους από τα κατάλληλα φάρμακα, είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την κατάσταση της υγείας τους.
 
Η αλλαγή στην θεραπευτική αγωγή ενός χρόνιου ασθενή είναι σημαντικά δύσκολη υπόθεση και, συνεπώς, το μέτρον αύξησης της χρήσης των γενοσήμων θα πρέπει να αφορά κυρίως τους νέους ασθενείς, στους οποίους ο θεράπων ιατρός μπορεί να παρακολουθήσει την οποιαδήποτε δυναμική των χορηγουμένων φαρμάκων. Χρειάζεται, λοιπόν, η Πολιτεία να νομοθετεί και να αποφασίζει με κανόνες οι οποίοι, τουλάχιστον, δεν είναι επικίνδυνοι για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, δεδομένων και των πολύ σοβαρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην ζωή τους.
 
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα προστατεύσει, με κάθε τρόπο, την ιατρική λειτουργία, καθώς και την υγεία και την περίθαλψη του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: