Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, φαίνεται ότι κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα.
Ενώ θεωρείτο ότι είχε αποφύγει τον διπλασιασμό του (από 6,5% που είναι σήμερα), εμφανίζεται τώρα να πιέζεται εκ νέου από την τρόικα.
Στην περίπτωση που ενδώσει, οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν, προκαλώντας επιβάρυνση στους ασφαλισμένους και σε ολόκληρο το κύκλωμα της αγοράς.
Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, καθώς ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός του είναι “κλειδωμένος” στα 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Ο υπουργός Υγείας πυροδότησε το θέμα, δηλώνοντας το Σάββατο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί:
“Δεν δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ στα φάρμακα. Δεν μετέχω στις διαπραγματεύσεις, Δεν είμαι εκείνος που διεξάγει τη διαπραγμάτευση”, ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στον Σκάι.
Έσπευσε, δε, να επισημάνει ότι ο ΦΠΑ είναι φορολογικό θέμα και ως τέτοιο αφορά το υπουργείο Οικονομικών...
Αγορά
Το θέμα αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους φαρμακοποιούς και την αγορά.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, χαρακτηρίζει εγκληματική ακόμη και τη σκέψη:
“Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός μετά από όσα έχει υποστεί θα παραμείνει χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη και με την βούλα κυβέρνησης και δανειστών".
Η αγορά ελπίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στις πιέσεις της τρόικας.
Υπάρχουν, δε, σκέψεις ότι πρόκειται για ένα από τα θέματα στα οποία η κυβέρνηση θα φανεί ότι δεν υποχωρεί, αλλά υπογείως θα “δώσει” στην τρόικα άλλα, όπως στο ασφαλιστικό...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου