"Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της λιτότητας στο δημόσιο σύστημα υγείας" ήταν το θέμα συζήτησης στην συνάντηση αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η γερμανική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό.
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα αίτια της δημοσιονομικής κρίσης και παραδέχθηκε ότι μερίδιο της ευθύνης, κυρίως όσον αφορά παθογένειες όπως η εγχώρια σπατάλη, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, ανήκει στην ελληνική πλευρά, αλλά τόνισε και τις ευθύνες της Ευρώπης...
Τόνισε μάλιστα την απροθυμία της ΕΕ να εγγυηθεί τα ελληνικά εθνικά σύνορα, που ανάγκασε την Ελλάδα να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για εξοπλισμούς. Δεν παρέλειψε να σημειώσει δε, ότι μεγάλο μέρος αυτών καταβλήθηκε σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες αμυντικών συστημάτων. Ευθύνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό επέρριψε και στα διαπιστωμένα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρείες, γερμανικές και όχι μόνον. Τέλος, αναρωτήθηκε ποιος ωφελήθηκε από τη ραγδαία διαδικασία αποβιομηχάνισης, "που είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισάγει σήμερα σειρά προϊόντων από εξαγωγικές βιομηχανίες του πυρήνα της ΕΕ".
Ο κ. Κουρουμπλής αφού διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ζήτησε τη γερμανική συνδρομή και εμπειρία όσον αφορά την εξέλιξη και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων στην υγεία για τον έλεγχο του κόστους και τον περιορισμό της απάτης, αλλά και για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα Φάρμακα, που μεταξύ άλλων θα είναι σε θέση να αξιολογεί την επιπρόσθετη θεραπευτική αξία των καινοτόμων φαρμάκων σε σχέση με την τιμή τους. Ζήτησε επίσης τη στήριξη της Γερμανίας στο αίτημα που πρόκειται να κατατεθεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για τη μετεκπαίδευση επαγγελματιών της υγείας (πλην ιατρών) μέσω 12μηνων κατ’ εξαίρεση συμβάσεων με κονδύλια ΕΣΠΑ όπως επίσης και τη γερμανική συνδρομή για τον έλεγχο της φορολόγησης των πολυεθνικών του φαρμάκου.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι «"δεν υπερασπιζόμαστε το σύστημα υγείας πριν την κρίση, ωστόσο οι «μεταρρυθμίσεις» των μνημονιακών κυβερνήσεων έγιναν με λάθος τρόπο και με λάθος στόχο. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούμε στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, στην υγειονομική φτώχεια, στην αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και τελικά στην ανθρωπιστική κρίση".
Τ'εός, ο κ. Κοντός, αφού έκανε λεπτομερή αναφορά στους επιδεινούμενους δείκτες υγείας, στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του συστήματος τόνισε ότι στο πεδίο της τεχνικής βοήθειας η Ελλάδα έχει στην παρούσα συγκυρία και σε αντίθεση με ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα, περισσότερη ανάγκη από στήριξη σε στοχευμένες δράσεις με πρακτικό και άμεσο αποτέλεσμα, παρά από εκθέσεις και μελέτες με ακαδημαϊκό και θεωρητικό χαρακτήρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου