Στην κατάργηση της εγκυκλίου Κουρουμπλή 26225/8.4.2015, με την οποία καθορίζονταν εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων με δραστική ουσία, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σχετικό έγγραφο έχει αποσταλεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία προσάρμοσε ήδη το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Η κατάργηση της εγκυκλίου είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι οι εξαιρέσεις οδηγούν σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε ανοίξει παράθυρο στη συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία, με απώτερο στόχο την προστασία των ποιοτικών ελληνικών γενοσήμων φαρμάκων.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν κάνει λόγο για μονομερή ενέργεια, ζητώντας να αποσυρθεί.
Σχετική διάταξη περιελήφθη, τελικά, στα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου για την Υγεία, όπου αναφέρονται επί λέξει τα εξής:
“Ως προαπαιτούµενο, οι αρχές δεσµεύτηκαν να επαναφέρουν προηγούµενα βασικά στοιχεία των µεταρρυθµίσεων στο σύστηµα Υγείας...
...θα επαναφέρουν την πλήρη συνταγογράφηση φαρµάκων κατά διεθνή κοινόχρηστη ονοµασία (ΔΚΟ), µεταξύ άλλων µε την κατάργηση της εγκυκλίου 26225/08.04.2015, µε τις εξαιρέσεις που παρατίθενται στα άρθρα 6.4 έως 6.6 της υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 3057/2012...”.
Αντιδράσεις
Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) εκφράζει την έντονη αντίθεση του σε αυτή την ενέργεια, θεωρώντας ότι απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα:
“...Διά τούτο, επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από το πρόχειρο αυτό μέτρο...”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη ο Σύλλογος.
Επαναδιατυπώνοντας τη πάγια θέση του, σύμφωνα με την οποία μόνο ο ιατρός δύναται να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή, ο ΙΣΑ προτρέπει τα μέλη του να συνεχίσουν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία στο πεδίο των σχολίων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών.
Δ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου