Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

«Ράβε-ξήλωνε» και με τους διοικητές νοσοκομείων του ΕΣΥ ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Σε «fast track» αξιολόγηση των διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας προχωράει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας. Οι διοικητές θα κριθούν με βάση λειτουργικούς και οικονομικούς δείκτες των νοσοκομείων τους (εξωτερικοί και εσωτερικοί ασθενείς, κόστος ανά νοσηλευόμενο, αγορές υλικών, τήρηση προϋπολογισμών, μείωση δαπανών, πληρωμές προς προμηθευτές, έσοδα κ.ά.), όπως αυτοί διαμορφώθηκαν κατά τους 22 μήνες της θητείας τους και μέσα στο ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που υπάρχει. Μία αρνητική αξιολόγηση θα συνεπάγεται και απομάκρυνση των διοικητών από τη θέση τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη έχει δοθεί εντολή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό στους επικεφαλής των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας να προχωρήσουν τις διαδικασίες, ενώ επανασυστήνεται και η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία και θα αποφασίσει βάσει εκθέσεων προόδου ποιοι διοικητές θα παραμείνουν στη θέση τους και ποιοι θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ.

Αν και η αρχική πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήταν να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων –άλλωστε, κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του ο αναπλ. υπουργός Παύλος Πολάκης το προσδιόρισε ως άμεση προτεραιότητα–, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά και οι δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών «υπαγορεύουν» συγκεκριμένα βήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάταξη που προώθησε ο πρώην υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής για απόλυση –αζημίως για το Δημόσιο– των διοικητών και αντικατάστασή τους με πρόσωπα επιλογής υπουργού αποσύρθηκε άρον άρον (ψηφίστηκε στις 7 Ιουλίου 2015 και καταργήθηκε στις 14 Αυγούστου 2015 με την ψήφιση του νέου μνημονίου) μετά τις σοβαρότατες ενστάσεις των δανειστών και τη δέσμευση της τότε κυβέρνησης για «αποπολιτικοποίηση» του Δημοσίου.

Ετσι –τουλάχιστον προς το παρόν– η νέα ηγεσία του υπουργείου θα «πορευθεί» με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2012, βάσει του οποίου διορίσθηκαν στις αρχές του 2014 οι σημερινοί διοικητές των νοσοκομείων. Σύμφωνα με αυτό, οι διοικητές επιλέγονται κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης έπειτα από πρόσκληση ενδιαφέροντος, έχουν τριετή θητεία και αξιολογούνται ετησίως από την ίδια Επιτροπή, βάσει ετησίων εκθέσεων προόδου που υποβάλλουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες. Η Επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί στον υπουργό Υγείας την αυτοδίκαιη και χωρίς αποζημίωση διακοπή θητείας ενός διοικητή με βάση την τεκμηρίωση της έκθεσης προόδου. Η ετήσια αξιολόγηση των σημερινών διοικητών έχει ήδη καθυστερήσει, αφού έπρεπε να γίνει τον περασμένο Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά από τους περίπου 180 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων, τουλάχιστον 15 υπέβαλαν την παραίτησή τους το προηγούμενο οκτάμηνο, ενώ το υπουργείο έχει προχωρήσει στην παύση ενός διοικητή.

Την ίδια στιγμή, ασφυκτικά πιέζει ο χρόνος το υπουργείο Υγείας για την εύρεση ισοδυνάμου στο εισιτήριο των πέντε ευρώ για τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων. Το εισιτήριο των πέντε ευρώ καταργήθηκε στις αρχές Απριλίου 2015. Η κατάργησή του, μάλιστα, είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού, οι εκπρόσωποι των δανειστών πίεσαν για την επαναφορά του, με την ελληνική πλευρά να μη δέχεται αυτό το ενδεχόμενο. Τελικά η συζήτηση μετατέθηκε για αργότερα. Στη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο στη Βουλή, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «έως τον Οκτώβριο 2015, οι αρχές θα αποφασίσουν αν θα επαναφέρουν το τέλος των 5 ευρώ βάσει ελέγχου των πόρων για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία ή αν θα λάβουν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα διαχείρισης της ζήτησης». Τα έσοδα των νοσοκομείων από το εισιτήριο των 5 ευρώ υπολογίζονταν σε περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και ήταν πόροι που έμπαιναν απευθείας στα ταμεία των μονάδων υγείας για την κάλυψη επειγουσών αναγκών τους.

Ο πρώην υπουργός Υγείας υποστήριζε ότι το ισοδύναμο των 5 ευρώ θα βρεθεί από την αλλαγή του rebate (υποχρεωτική έκπτωση) στις φαρμακευτικές εταιρείες, η οποία, ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Υγείας τονίζουν ότι το εισιτήριο των 5 ευρώ δεν πρόκειται να επιστρέψει στα νοσοκομεία. Αλλωστε, το μέτρο αυτό πήρε προεκλογικά «εμβληματικό» χαρακτήρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε η επαναφορά του θα αποτελούσε επικοινωνιακό πλήγμα για την κυβέρνηση.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: