Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Σε ενιαίο Ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους οι υγειονομικοί από τον Ιανουάριο του 2016

Δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό χιλιάδων υγειονομικών φέρνει το 2016.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την ένταξη όλων των Ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης με διακριτές λειτουργίες.

Θα υπάρξει κατώτατη εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ στην οποία θα προστίθεται αναλογική σύνταξη, σύμφωνα με τα εισοδήματα και τις εισφορές, με ποσοστό αναπλήρωσης 60%.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κατρούγκαλος σε αντιπροσωπεία υγειονομικών, που τον επισκέφθηκε την προηγούμενη Τετάρτη.

Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει νέα (δυσμενή) δεδομένα για τη συνταξιοδότηση γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και κτηνιάτρων, σε συνδυασμό με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πάλαι ποτέ εύρωστο Ταμείο τους (ΤΣΑΥ).

Η χαριστική βολή δόθηκε στο ΤΣΑΥ από το “κούρεμα” των αποθεματικών του (το περιβόητο PSI).

Απώλειες

Σε έκθεση που κατέθεσε προ ημερών ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), σχετικά με την οικονομική κατάσταση του ΤΣΑΥ, αναγράφεται επί λέξει:

Οι συνολικές απώλειες από το PSI είναι: 781.880.000 – 278.760.000 = 503.120.000 ευρώ. Απώλεια της τάξης του 65%.

Παρά τα προβλήματα, η επιβίωση του Ταμείου είναι δεδομένη, εφόσον εξασφαλιστεί η τριμερής χρηματοδότηση. Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι υψηλή (4 προς 1) και τα αποθεματικά αρκούντως ισχυρά, παρά τη μείωση με το PSI.

Ανεξαρτησία

Με αυτό το δεδομένο, οι υγειονομικοί ζητούν από το υπουργείο Εργασίας τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου τους ΕΤΑΑ, στο πλαίσιο λειτουργίας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Θέτουν, δε, θέμα αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ταμείου, του οποίου η λειτουργία προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασφαλισμένων του, κυρίως λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπάρξει καμία εξαίρεση και να συγχωνευθούν τα Ταμεία. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ Υγειονομικών στη χοάνη του «τρύπιου» ασφαλιστικού συστήματος, εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: