Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΣΕΥΥΠ: Τι γίνεται με τους “Ράμπο” της Υγείας;

Προβληματισμό προκαλεί η επικείμενη συγχώνευση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) με το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).
Οι ενστάσεις από μία τέτοια εξέλιξη είναι πολλές, εξαιτίας του ειδικού ρόλου των αποκαλούμενων “Ράμπο” της Υγείας.
Το κλείσιμο του ΣΕΥΥΠ, με το πρόσχημα της συνένωσης ελεγκτικών μηχανισμών, ενέχει τους εξής κινδύνους:
Το ΣΕΥΥΠ είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο σώμα. Στελεχώνεται από επιστήμονες με εξειδίκευση στους ελέγχους στο χώρο της Υγείας που έχει και τη μεγαλύτερη διαφθορά. Με τη φημολογούμενη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο ΣΕΕΔΔ ή υπό άλλον οργανισμό, η εξειδίκευση θα χαθεί.
Θα περιοριστούν οι έλεγχοι σε ιδιωτικές κλινικές, μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας και οργανισμούς, που κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εκθέτει τον υπουργό Υγείας και τον γενικό γραμματέα καταπολέμησης της διαφθοράς, έπειτα από τη δέσμευσή τους στα ΜΜΕ, ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και μάλιστα θα επεκταθούν.
Η μεταφορά του ΣΕΥΥΠ από το υπουργείο Υγείας θα δηλώσει την πλήρη πολιτική αδυναμία του αρμόδιου υπουργού να διατηρήσει τον πλέον ισχυρό ελεγκτικό του μηχανισμό. Όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί κρατούν τους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς, αν και έχουν πολύ μικρότερο ελεγκτικό έργο.

Κύρος

Το πλήγμα στο κύρος του υπουργού Υγείας είναι σημαντική, δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες του ΣΕΥΥΠ θα απορροφηθούν από ένα οργανισμό που ο μέχρι σήμερα ρόλος του εξαντλείτο στη νομιμότητα διοικητικών πράξεων και τα πτυχία των δημοσίων υπαλλήλων.
Τους επόμενους μήνες, αναμένονται από το ΣΕΥΥΠ πολλά σημαντικά πορίσματα, τα οποία αφορούν κατασπατάληση μεγάλων ποσών του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα. Οδηγούνται, δε, σε ακύρωση μία σειρά από προγραμματισμένες κινήσεις ελέγχων, στις οποίες έχει ήδη προβεί το Σώμα.
Η αναφορά σε συγχώνευση δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι – από τους δεκάδες ελεγκτικούς μηχανισμούς – φημολογείται μόνο η απορρόφηση αρμοδιοτήτων τριών: Των σωμάτων επιθεωρητών Υγείας Δημοσίων Έργων και Δημόσιας Διοίκησης.

Δραστηριότητα

Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί δεν απορροφά το ΣΕΥΥΠ τους άλλους δύο οργανισμούς, καθώς η πείρα, το εύρος των ελέγχων, η ελεγκτική του δραστηριότητα και η εξειδίκευσή του, είναι πολύ μεγαλύτερη.
Η τοποθέτηση των "συνενούμενων" οργανισμών υπό ειδικό γραμματέα και όχι υπουργό, θα δημιουργήσει σίγουρα μία σειρά από διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του νέου φορέα.
Σε κάθε περίπτωση, το ΣΕΥΥΠ πρέπει να διατηρήσει την οργανωτική καθώς και την λειτουργική του αυτοτέλεια.
Η βίαιη αποστελέχωσή του και η μη ολοκλήρωση των εκατοντάδων ελέγχων θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη τιμωρία ενόχων και στέρηση εσόδων από το δημόσιο.
Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: