Ανησυχία προκαλεί το ότι πλησιάζουμε στην περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης, χωρίς να είμαστε πλήρως έτοιμοι.
Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αντιγριπικής εμβολιαστικής κάλυψης, ειδικά σε ομάδες όπως οι επαγγελματίες Υγείας και οι ηλικιωμένοι.
Έχει, παράλληλα, σημαντικά κενά στο σύστημα αντιμετώπισης των σοβαρών περιστατικών, τα οποία θα χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Παρουσιάζοντας τη Δευτέρα το πρόγραμμα ενημέρωσης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος τόνισε πως 150 κλίνες εντατικής έχουν την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν λειτουργούν ελλείψει προσωπικού.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας – είπε – μπορούν να νοσηλευθούν ετησίως 4.000 άτομα και να σωθεί το 50% εξ αυτών, δηλαδή 2.000 άτομα.
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν πως η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη από την περυσινή, καθώς προσλαμβάνονται νοσηλευτές και γιατροί και ανοίγουν συνεχώς θέσεις νοσηλείας.
Μόνο στην Αττική, τους τελευταίους μήνες έχουν ανοίξει 32 επιπλέον κλίνες, με αποτέλεσμα από τις 254 ανεπτυγμένες κλίνες να λειτουργούν 221. Παραμένουν κλειστές οι 33, έναντι 65 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Διαγωνισμός
Την περασμένη άνοιξη είχε προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για προσλήψεις, αλλά είχε βγει κατά το ήμισυ άγονος.
Είχαν συνολικά προκηρυχθεί 500 θέσεις και όσες δεν καλύφθηκαν (περίπου οι μισές) επαναπροκηρύχθηκαν και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, έως πρόσφατα στο σύνολο της χώρας οι κλειστές κλίνες σε ειδικές μονάδες έφταναν τις 200 σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 150.
Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχουν ανεπτυγμένες 707 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας, από τις οποίες λειτουργούν οι 554 και οι 153 είναι κλειστές κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου