Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Βλασταράκος: Ξεπερασμένο το μοντέλο παραπομπής από την πρωτοβάθμια σε ειδικό γιατρό

Αρνητικός στη λογική του προσχεδίου νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Ο Μιχάλης Βλασταράκος εξέφρασε τη Μεγάλη Πέμπτη την αντίθεσή του σε μία σειρά διατάξεις του προωθούμενου νομοθετήματος.
Ζητεί να αποσυρθεί κάθε διάταξη που θυμίζει ξεπερασμένες εποχές, επιβάλλει τη δυνατότητα του οικογενειακού ιατρού να παραπέμπει για εξέταση στον ιατρό ειδικοτήτων, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα όχι κατά πράξη και περίπτωση, αλλά με πάγια αντιμισθία.
Όπως αναφέρει, πρέπει άμεσα να απαλειφθεί κάθε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ιατρικής εξέτασης από μη ιατρικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, είναι απαράδεκτο να γίνεται συνταγογράφηση από τις μαίες, οι οποίες είναι συνεργάτες των ιατρών και όχι αυτενεργούσες, καθώς επίσης και είναι απαράδεκτο, ιατρικές προληπτικές εξετάσεις να συστήνονται από φαρμακοποιούς.
Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή,για να αποφευχθούν οι παρενέργειες που δημιουργούν προβλήματα στη περίθαλψη των πολιτών και στο Σύστημα Υγείας.
Ο κ. Βλασταράκος υπογραμμίζει πως το σχέδιο νόμου που ετέθη σε ηλεκτρονική διαβούλευση είναι αντίθετο με τις διαχρονικές πάγιες θέσεις του ΠΙΣ.

Όραμα

Όσα νομοσχέδια για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν θεσμοθετηθεί, μέχρι σήμερα, έχουν μείνει νομοσχέδια χωρίς εφαρμογή. Ουδέποτε εφαρμόστηκαν κυρίως ελλείψει οράματος και άμεσα υλοποιήσιμων ενεργειών.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – σημειώνει – πρέπει να αποσυρθεί από την ηλεκτρονική διαβούλευση, να τύχει επεξεργασίας και ευρείας διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς και με τους φορείς που θα κριθούν να το υλοποιήσουν.
Με τον τρόπο αυτό, θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσοκομείων και στην αξιοποίηση των εξαιρετικών επιστημόνων που διαθέτει η χώρα μας, ιδιαίτερα εξειδικευμένων και νέων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μεταναστεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.

Προτάσεις

Οι διαχρονικές και πάγιες θέσεις του ΠΙΣ έχουν ως άξονες τα εξής σημεία:
  • Συλλογικές συμβάσεις με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.
  • Κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή του συμβεβλημένου ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ.
  • Κάλυψη των αναγκών της χώρας σε Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με τις δημόσιες δομές και τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.
Οικογενειακός ιατρός ως σύμβουλος της Υγείας, διαχειριστής της Υγείας του φακέλου του ασθενούς, πρόληψης αγωγής της υγείας του πληθυσμού και όχι ως gatekeeping.
Το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί είναι ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας με συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Στο νομοσχέδιο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον οικογενειακό ιατρό, ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί.

Επείγοντα

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει πως τα αστικά Κέντρα Υγείας θα πρέπει διαθέτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και τα ανεξάρτητα – από τη λειτουργία των νοσοκομείων – να έχουν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που θα αποτελούν τον βασικό κορμό των δημόσιων δομών στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Το θέμα της ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας θα απασχολήσει τη συνδιάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ στις 22 Απριλίου.

Οι εκπρόσωποι των ιατρών όλης της χώρας θα καταλήξουν σε μία πρόταση για τη σωστή ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας, την οποία θα παραδώσουν στο υπουργείο Υγείας, στα κόμματα και στους φορείς.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: