Ξεκινά από την Πέμπτη η εφαρμογή ενός κεντρικού συστήματος, το οποίο θα καταγράφει λεπτομερώς τις κινήσεις ασθενών στο δημόσιο σύστημα.
Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει επισκεφθεί ένα νοσοκομείο ή εξωνοσοκομειακή δομή, θα αποτυπώνονται όλα τα στοιχεία του, ώστε να είναι διαθέσιμα σε επόμενη επίσκεψη.
Το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Λαϊκό”, ανέφερε την Τετάρτη η Αθηνά Τριανταφυλλίδη, προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας Εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).
Μιλώντας στο συνέδριο για το νοσοκομείο και το νοσοκομειακό φάρμακο, η κ. Τριανταφυλλίδη επεσήμανε πως το νέο πληροφοριακό σύστημα θα διαθέτει κεντρικοποιημένη αρχιτεκτονική, δηλαδή όλα τα νοσοκομεία θα αναφέρονται σε αυτό.
Έτσι, όταν ένας ασθενής έχει επισκεφθεί πολλά νοσοκομεία, το κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα θα έχει πλέον πρόσβαση στα στοιχεία του.
Στο σύστημα εντάχθηκαν και τα νοσοκομεία, τα οποία δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα ευρωπαϊκούς πόρους από το Γ’ ΚΠΣ.
“Αύριο, ξεκινά το σύστημα αυτό για τον 'Ευαγγελισμό' και το 'Λαϊκό' και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο crash test του συστήματος”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Τριανταφυλλίδη.
Σε αυτό θα ενταχθούν όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΗΔΙΚΑ, στα οποία περιλαμβάνονται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα συστήματα για τις Τοπικές Ονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), το Εθνικό Μητρώο Χρονίως Πασχόντων Ασθενών και το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Κλεισίματος Ιατρικών Ραντεβού.
Θα αποτελέσουν τον κορμό του πληροφοριακού προγράμματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών.
Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει γρηγορότερη και καλύτερη λήψη αποφάσεων, ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας και μεγαλύτερη ενημέρωση και διαφάνεια των διαδικτυακών υπηρεσιών, για την βελτίωση της περίθαλψης.
Πρόσβαση
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η προϊσταμένη τμήματος Πληροφορικής του νοσοκομείου “Μεταξά” Αθανασία Μπίκα υπογράμμισε πως ο ρόλος της Πληροφορικής πρέπει να συμβάλλει στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.
Το στέλεχος Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ Μαρία Πανουσοπούλου επεσήμανε πως ο Οργανισμός έχει θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονικά συστήματια για το σύνολο σχεδόν των παροχών που αφορά υποβολές δαπανών συμβεβλημένων παρόχων και φαρμακείων, για υγειονομικό υλικό, θεραπευτικά μέσα και σκευάσματα ειδικής διατροφής.
Με τον τρόπο αυτό, οι γνωματεύσεις, οι αιμοκαθάρσεις και ό,τι άλλο αφορά τους ασφαλισμένους μπορούν πλέον να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου