ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Αθήνα, 3 Ιουνίου 2021
Τ |
ο Προεδρείο της ΟΕΝΓΕ όρισε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου την 11η Ιουνίου, για άλλη μια φορά με τηλεδιάσκεψη, παρά το ότι είχε συμφωνηθεί στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο του Απριλίου η επόμενη συνεδρίαση να γίνει δια ζώσης.
Ο απόλυτος υποβιβασμός των διαδικασιών του Γενικού Συμβουλίου συνεχίζεται με την εξακολούθηση της πρακτικής της εξ αποστάσεως συνεδρίασης, τη μη γνωστοποίηση σημαντικών ενημερωτικών e-mails στα υπόλοιπα μέλη του Γενικού Συμβουλίου -εκτός των μελών της ΕΓ, τη μη διεξαγωγή συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου κάθε μήνα στην περίοδο της πανδημίας, όπως είχε αποφασιστεί. Αποτελεί πλέον μόνιμη πρακτική να μη συνοδεύεται η πρόσκληση από λίστα θεμάτων που θα συζητηθούν και να μην υπάρχουν σχετικές γραπτές εισηγήσεις του προεδρείου. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η απουσία διαβούλευσης της ανακοίνωσης της Εκτελεστικής Γραμματείας για την απεργία της 3ης Ιουνίου, στην οποία διατυπώνονταν ανυπόστατα επιχειρήματα, πρακτική που τείνει να παγιωθεί στις ανακοινώσεις της Γραμματείας.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν στην ΟΕΝΓΕ τη στιγμή που αναστέλλονται τα μέτρα για την πανδημία, που πραγματοποιούνται πορείες και υπάρχουν θέματα, όπως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που ξεθεμελιώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Συμβαίνουν τη στιγμή που η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει συνεδρίαση 36 ατόμων σε κλειστό χώρο και η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας επιτρέπει συνελεύσεις σε κλειστό χώρο μέχρι 150 άτομα. Κι όμως, αυτή τη στιγμή το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ δε βρίσκει κλειστό ή ανοιχτό χώρο για συνεδρίαση των 27 μελών του!
Η Εκτελεστική Γραμματεία -και πολύ σωστά- αναφέρει για τον Γ. Πατούλη: “Είναι θράσος να τσαλαπατά τις ομόφωνες αποφάσεις των εκλεγμένων συνδικαλιστικών οργάνων σε όλα τα επίπεδα (Σύλλογος, Ομοσπονδία, ΑΔΕΔΥ) που ζητούν δια ζώσης εκλογές”. Συνάδελφοι καλά τα λέτε, αλλά δεν είναι θράσος να συνεχίζεται εσείς οι ίδιοι τις τηλεδιασκέψεις και τηλεψηφοφορίες μικρότερων αριθμητικά συλλογικών οργάνων;
Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που δε μπορεί να βρει το σημερινό προεδρείο της ΟΕΝΓΕ είναι η απάντηση στα προβλήματα που δημιούργησε.
Ένα προεδρείο που, στα πέντε χρόνια που διοικεί, μόνο ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής έχει να επιδείξει και μόνο για «σκιρτήματα» αφύπνισης των συναδέλφων μπορεί να περηφανευτεί. Δεν έχει τρέξει κανένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους γιατρούς ΕΣΥ. Μισθολογικό, εφημερίες, προσλήψεις, συλλογική σύμβαση εργασίας, είναι άγνωστα πεδία δράσης και μηδενικού αποτελέσματος. Αφορούν όμως τις χιλιάδες των συναδέλφων ιατρών του ΕΣΥ. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αυτή την στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί υποχρεώνονται σε εξοντωτική απλήρωτη εργασία, υπερεργασία, υπερεφημέρευση, παράγοντες που οδηγούν σε αναγκαστικές παραιτήσεις γιατρών όλων των βαθμίδων, επικουρικών και ειδικευομένων. Οι ειδικευόμενοι παραμένουν ανεκπαίδευτοι τον τελευταίο χρόνο και οδηγούνται στην παραίτηση και τη φυγή στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά συνεχίζεται ο αυταρχισμός, οι διώξεις, οι αναιτιολόγητες απολύσεις.
Οι διοικούσες παρατάξεις ΔΗΠΑΚ και Κίνημα για την Ανατροπή εξαντλούνται σε διαγκωνισμούς μεταξύ τους, με το βλέμμα στραμμένο είτε σε κομματικές σκοπιμότητες, είτε στον έλεγχο του επόμενου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Αυτή τη σκοπιμότητα εξυπηρετεί και η απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών του Γενικού Συμβουλίου.
Η |
αδιαλλαξία, η αδιαφορία και η άρνηση του Υπουργείου ν΄ ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των γιατρών του ΕΣΥ, έχει (έκων ή άκων) βρει τον καλύτερο σύμμαχο του στον δογματισμό, την έλλειψη διορατικότητας και την απουσία κουλτούρας διαλόγου της πλειοψηφίας της ΟΕΝΓΕ. Καμία συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, καμία συνάντηση με την ηγεσία του ΚΕΣΥ, καμία συμμετοχή ακόμη και σε προβλεπόμενες επιτροπές που η ΟΕΝΓΕ θα έρεπε να έχει απαιτήσει λόγο και θέση. Προσχηματική ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα των ιατρών του ΕΣΥ, βυζαντινισμοί, διαγκωνισμοί, αβλεψίες, πολυλογία, αλλά αποτέλεσμα αμφίβολο. Ο ιδιότυπος Μιθριδατισμός πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν. Εκτός από τις (σωστές) καταγγελίες έπρεπε να είχαν δοθεί αλλεπάλληλες Συνεντεύξεις Τύπου, όπως έχουμε προτείνει και να απαιτηθεί η συνάντηση με το υπουργείο με κάθε τρόπο.
ΑΠΕΧΟΥΜΕ από την επόμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, απαιτώντας την επανέναρξη των δια ζώσης συνεδριάσεων, την έγκαιρη αποστολή των θεμάτων που θα συζητηθούν και την ύπαρξη γραπτών εισηγήσεων από το Προεδρείο, ώστε να μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος.
ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τον αγώνα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την αύξηση του ποσοστού του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία, τη διεκδίκηση επαναφοράς των αντισυνταγματικών περικοπών και τη νομοθέτηση ουσιαστικών αυξήσεων και φοροαπαλλαγών για τους γιατρούς ΕΣΥ, την ανακοίνωση μαζικών προσλήψεων γιατρών με επίλυση και του προβλήματος των επικουρικών.
Απέχουμε από την απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών.
Συμμετέχουμε ενεργά στους αγώνες και τις διεκδικήσεις.
ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου