Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

 ΜΕΤΩΠΟ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

 

 

Αυτό το νομοσχέδιο πετιέται...


 

23 Σεπτεμβρίου 2022


 

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την παράσταση στη ΔΕΘ, τα κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν σε μια σειρά δηλώσεων ενδεικτικών των προθέσεων τους στον τομέα της Υγείας.

Πιο σαφής από όλους ο κ. Πλεύρης μίλησε για μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και εισαγωγή της μερικής απασχόλησης για τους γιατρούς ΕΣΥ. Ενώ η κ. Γκάγκα επανήλθε στο θέμα της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ.

Όλα αυτά εντάσσονται στο “νέο ΕΣΥ” του Μητσοτάκη, το οποίο θα είναι εργασιακή γαλέρα για τους πολλούς εργαζόμενους και όνειρο απατηλό η δωρεάν νοσηλεία για τους ασθενείς.

Δεν έμειναν όμως μόνο στα λόγια. Έχουν ήδη έτοιμο από καιρό το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο νύχτα διακινούν από mail σε mail σε φιλικά προσκείμενούς τους, ώστε να βολιδοσκοπήσουν αντιδράσεις.

Και είναι τέτοιο αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, που έφριξαν ακόμη και φιλικά στην κυβέρνηση στελέχη που το διάβασαν.

Και τι δεν περιλαμβάνει; Από επαναφορά καταδικασμένων από την ιστορία και την κοινωνία διατάξεων του νόμου Σούρλα του 1992 μέχρι νεοφιλελεύθερης κοπής Θατσερικές πρακτικές της δεκαετίας του '80, που τις ανασκευάζουν ακόμη και οι τότε θιασώτες τους. Και βέβαια σωρεία ρουσφετολογικών διατάξεων νεο-μητσοτακικής κοπής για να χαϊδέψουν ελάχιστα από τα “δικά “ τους παιδιά και ασφαλώς όλους τους μεγαλο-κλινικάρχες. Συνολικά, προβλέπουν την ολοσχερή διάλυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, η κατεδάφιση των οποίων («αναδιάταξη» κατά τον κ. Μητσοτάκη) είναι δουλειά δεύτερης τετραετίας -μετά τις εκλογές, όπως είπε ο πρωθυπουργός “γιατί πολλοί θα ξεβολευτούν”.

 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του σκότους:

·      Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ.

·      Δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου και απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των γιατρών του ΕΣΥ.

·      Γιατροί μερικής απασχόλησης (και μερικής ευθύνης;) στα νοσοκομεία.

·      Εισαγωγή εξάμηνης απασχόλησης στα νοσοκομεία στα πλαίσια του “αγροτικού”.

·      Επαναφορά του Συντονιστή Διευθυντή ως ξεχωριστού βαθμού στο ΕΣΥ και μάλιστα σε λίγες και εκλεκτές κλινικές και όχι ως δυνατότητα για όλους τους γιατρούς.

·      Αλλαγές στην πρόσληψη των ιατρών ΕΣΥ με διενέργεια της συνέντευξης ξεχωριστά σε κάθε νοσοκομείο.

·      Αναδιάρθρωση του ΚΕΣΥ.

 

Ξεπερνώντας, προς το παρόν, τα τραγελαφικά (υπηρεσία αγροτικού στα νοσοκομεία, ως ομολογία πλήρους αποτυχίας της προπτυχιακής εκπαίδευσης που παρέχουν οι αγαπητοί στην κυβέρνηση μεγαλο-καθηγητάδες), και αφήνοντας, επί του παρόντος, στην άκρη τις νομικές ακροβασίες σχετικά με τις προσλήψεις (ένας γιατρός θα μπορεί με τους ίδιους συνυποψήφιους να βγαίνει πρώτος στη συνέντευξη στο ένα νοσοκομείο και τελευταίος στο άλλο, ανάλογα με το ποιον θέλει ο Διοικητής ή ο μεγαλο-διευθυντής του κάθε νοσοκομείου), ας σταθούμε στα τραγικά.

Καμία αύξηση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ, τους οποίους προτρέπουν απροκάλυπτα να επιδράμουν στις τσέπες των ασθενών. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών (με τη δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου και μερική απασχόληση) που θα σημάνει την απόλυτη διάλυση των νοσοκομείων και της αγοράς εργασίας της ιατρικής στη χώρα. Γιατροί-λάστιχο, οι οποίοι θα τρέχουν από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές, έχοντας ενδιαμέσως το νου τους στα ιδιωτικά ιατρεία τους. Το μοντέλο των μεγαλο-πανεπιστημιακών δηλαδή, το οποίο είναι τόσο πετυχημένο που στις κλινικές τους χρειάζονται πανεπιστημιακούς υποτρόφους για την εκπαίδευση των φοιτητών και γιατρούς ΕΣΥ ως “είλωτες” για τη νοσηλεία των ασθενών. Ούτε λόγος βέβαια στην περίπτωση αυτή για σεβασμό των ωραρίων και της μέγιστης εβδομαδιαίας απασχόλησης των γιατρών, με αποτέλεσμα η επαγγελματική εξουθένωση να τροφοδοτεί τα ιατρικά λάθη, εις βάρος όλων. Η εκπαίδευση ειδικευόμενων σε ένα τέτοιο σύστημα είναι φυσικά το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Και αν για τους γιατρούς η επωδός θα είναι “τρέχα και δούλευε όσο πιο πολύ μπορείς εις βάρος της ζωής σου και της ζωής των ασθενών”, για τους πολίτες που θα έχουν πρόβλημα υγείας η απάντηση θα είναι μία: “όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μπας και δεις γιατρειά”.

Τους μόνους που εξυπηρετεί αυτή η πολιτική είναι οι μεγαλο-κιλινικάρχες, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη πληθώρα απασχολουμένων στις κλινικές τους και το Υπουργείο, που στα πλαίσια του laisser faire, αφήνει την κοινωνία να αυτορυθμιστεί.

Όποιος δεν εμφανίσει την απαραίτητη ατομική ευθύνη προσαρμογής, πεθαίνει. Αυτό είναι το εκφρασμένο δόγμα του νεο-μητσοτακισμού.

Υποθέτουμε πως πριν τις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων δε θα τολμήσουν να δώσουν στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο- έκτρωμα, αντιλαμβανόμενοι την πανωλεθρία που θα υποστούν οι φιλοκυβερνητικές παρατάξεις.

Η απάντηση σε όλα αυτά και όλους αυτούς είναι μία. Κρατικό σύστημα δημόσιας υγείας, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων ασθενών και εργαζομένων στην υγεία. Ανοιχτή, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση για όλους στα νοσοκομεία. Κατάργηση των ανισοτήτων στην υγεία και όχι διεύρυνση τους. Αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, που με ένα μίγμα αυξήσεων και φορολογικών αλλαγών, θα πρέπει να καταλήγουν σε υπερδιπλασιασμό των καθαρών αποδοχών τους. Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση όλων των γιατρών του δημοσίου (ΕΣΥ, στρατιωτικών και πανεπιστημιακών). Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, καταρχήν τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσο για το νομοσχέδιο της νύχτας και του σκότους, που από το καλοκαίρι προαναγγέλουν και δεν τολμούν να το εμφανίσουν, ας το αφήσουν εκεί που βρίσκεται. Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και στη χλεύη της κοινωνίας. Γιατί εκεί ανήκει.

Αν τολμήσουν να το εμφανίσουν, η απάντηση των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών (όλων, όχι μόνον των γιατρών του ΕΣΥ), η απάντηση όλων των εργαζομένων, όλης της κοινωνίας, θα είναι μία:

 

Αυτό το νομοσχέδιο δε συζητιέται, πετιέται!!

Και μαζί με αυτό σύντομα θα πεταχτεί στα αζήτητα και η πολιτική τους!

 

 

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: