Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης προκύπτει σταθερά πως η βελτίωση του συστήματος υγείας αποτελεί μία από τις δύο σημαντικότερες ανάγκες των πολιτών και ως επιλογή έρχεται αμέσως μετά το αίτημα αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Η Eurostat συγκεντρώνει στοιχεία για την αδυναμία κάλυψης των αναγκών υγείας, η οποία οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους: Το υψηλό κόστος που πρέπει να πληρώσουν, την απόσταση από το κοντινότερο ιατρείο ή νοσοκομείο και τον απαιτούμενο χρόνο αναμονής προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, αλλά αδυνατεί να το αντιμετωπίσει για οποιονδήποτε από τους τρεις λόγους.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι σαφώς εντονότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δείχνει να επιδεινώνεται δραματικά από το 2022 και μετά. Το 2020 το ποσοστό των Ελλήνων που αδυνατούσε να καλύψει το πρόβλημα υγείας του ήταν6,5% έναντι 1,9% στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή παραπάνω από τριπλάσιο. Στη διάρκεια του 2022 και 2023 το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 9% και 11,6%, αντίστοιχα, και είναι πλέον παραπάνω από τετραπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Συνεπώς, όσο και αν προσπαθεί με τεχνάσματα και αλχημίες ο Άδωνις Γεωργιάδης να ξεγελάσει την κοινωνία, τα στοιχεία είναι αδυσώπητα και κυρίως τόσο κραυγαλέα, που το μόνο που επιτυγχάνει είναι να γελοιοποιείται στα μάτια της κοινής γνώμης..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου