Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

To «κλειστό νοσήλιο» του κου Λοβέρδου


To «κλειστό νοσήλιο» του κου Λοβέρδου, που παρουσίασε μόλις στις 28 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσει σχεδόν αμέσως, από 1ης Οκτωβρίου, έγινε η αφορμή για πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο, με ελάχιστα να υποστηρίζουν την ορθότητα του "πονήματος"του Υπουργού Υγείας.
Το νέο σύστημα τιμολόγησης, το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (DRGs), προβλέπει ότι η χρέωση για τη νοσηλεία των ασθενών, θα γίνεται ανάλογα με την πάθηση και όχι με τις ημέρες νοσηλείας.
Δηλαδή -σύμφωνα με όσα μπορούμε να αντιληφθούμε - κάποιος μπαίνει στο νοσοκομείο για επέμβαση, πχ στο στομάχι... Οι Γιατροί θα πρέπει να περιορίζονται στην αιτία νοσηλείας του, δηλαδή το στομάχι, που θα έχει προ-κοστολογηθεί.
Η υποψία του γιατρού, ότι ο ασθενής πιθανόν να πάσχει και από κάτι άλλο σοβαρότερο, δε θα επιτρέπει, να παρατείνεται σε ημέρες η διάρκεια νοσηλείας του, για περαιτέρω εξετάσεις του!Δηλαδή το "Λοβέρδειο σύστημα" θα καταλήξει σε" fashion" πέρασμα του ασθενούς από το Νοσοκομείο...
Ο κ. Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) διαμόρφωσε 700 κατηγορίες παθήσεων(!) που θα έχουν συγκεκριμένους κωδικούς και κόστος .
Επίσης, ότι με την εφαρμογή αυτού του τρόπου νοσηλίων, αλλάζει και ο τρόπος χρηματοδότησης των Δημόσιων Νοσοκομείων, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες , που θα έχουν στο εξής, ένανκατάλογο, με προκαθορισμένες τιμές, αναλόγως με τη διάγνωση και θα γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσουν, για την περίπτωση κάθε ασθενούς.
Το "δόγμα Λοβέρδου" ακολουθεί τη γενικότερη εισπρακτική "φιλοσοφία"της Κυβέρνησης! Υποσχέθηκε ότι θαεξοικονομήσει "εδώ και τώρα" χρήματα και πρέπει να επιδείξει ότι αυτό πράττει...
Οι αποφάσεις του Υπουργού, δεν ελευθερώνουν προς τα επάνω, την ποιότητα των παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας στα Νοσοκομεία, εμπλουτιζόμενες από τις καθημερινές επιστημονικές εξελίξεις της Ιατρικής Επιστήμης παγκοσμίως.
Αντιθέτως μπλοκάρει την ποιοτική αναβάθμιση. Εμφανίζεται δέσμιος της λογικής της κακώς εννοούμενης εξοικονόμησης χρημάτων, επιτρέποντας μόνον, παρωχημένες ιατρικές προσφορές στους ασθενείς.
Συνεπώς βλάπτει αντί να "θεραπεύει" το νοσηλευτικό σύστημα η Λοβέρδειος τακτική.
Και οι προσδοκίες του αρχιτέκτονα του βλαβερού "κλειστού- ενοποιημένου νοσηλείου" για εξοικονόμηση των κονδυλίων που ονειρεύεται ο κ. Υπουργός, απλώς αναμένεται ότι θα πέσουν στο κενό.
Για μέτρο που σχεδιάστηκε στο γόνατο και αντί να εξυγιαίνει, αντιθέτως πτωχεύει το νοσηλευτικό σύστημα της χώρας κάνει λόγο και ο Πρόεδρος της ΟΝΓΕ, κ. Δ. Βαρνάβας.
Επισημαίνει ότι τα "ημιθανή" Ασφαλιστικά Ταμεία θα τιναχθούν στον αέρα! Ήδη δεν έχουν να πληρώσουν ή πληρώνουν με καθυστερήσεις ενός χρόνου.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΓΕ συνεχίζει: "Το ερώτημα που δημιουργείται είναι: Ποιος και γιατί επιτρέπει με έναν απλό κωδικό (ΚΕΝ) να αφαιρείται από τον κάθε Γιατρό το επιστημονικό του δικαίωμα να αποφασίζει για το χρόνο παραμονής ενός ασθενούς στο Νοσοκομείο, για περαιτέρω θεραπευτική αγωγή"!
Από τη πλευρά του, ο κύριος Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν προβλέψεις και για περιπτώσεις επιπλοκών, που ίσως αναγκάσουν έναν ασθενή να παρατείνει τη νοσηλεία του ή να υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις ή να προχωρήσει σε κάποια επέμβαση!
Δεν επεξηγεί όμως, πόσο άμεσες θα είναι αυτές οι διαδικασίες και αν -όσο διαρκούν-ο ασθενής θα παραμένει εντός Νοσοκομείου και θα συνεχίζει τις εκτός προ-κοστολόγησης αγωγές του ή θα αναχωρεί, με κίνδυνο... μη έγκαιρης επιστροφής.
Οι Ιδιωτικές Ασφαλιστικές εταιρείες, προφανώς  τρίβουν τα χέρια τους: Στο εξής θα πληρώνουν50-50 με το Ταμείο του ασφαλισμένου, τα νοσήλεια! Σε περίπτωση δε, που ο ασθενής, ΔΕ ΘΑ έχει κύριο φορέα ασφάλισης Υγείας- ανασφάλιστος- η Ιδιωτική Ασφαλιστική, θα του καλύπτει μόνον, το 20% των νοσηλείων!
Η σύμβαση των Δημόσιων Νοσοκομείων, με 15 Ασφαλιστικές εταιρείες, υπογράφτηκε ήδη, από τις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ) και υπό τις ευλογίες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας!
Τελικώς, μένει να διαπιστωθεί -συντόμως- αν η περίφημη «εισροή πόρων» στο σύστημα, την οποία υποστηρίζει -και επιθυμεί διακαώς - ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, θα είναι όπως την αναμένει...
Και αυτό επειδή, η τελική σύμβαση είναι πολύ πίσω και από "αυτά που ζητούσαν" οι ασφαλιστικές εταιρείες, στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Επί του παρόντος στην "περίμετρο του κυκλώνα" παραμένουν και οι σχεδιασμοί Λοβέρδου για το Σχέδιο Νόμου της Υγείας που θα καταθέσει συντόμως στη Βουλή και ήδη προκαλεί κινητοποιήσεις!
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, θα υπάρξει ριζική ανατροπή ακόμη και για τις ειδικότητες των γιατρών, καθώς θα προβλέπονται... Πανελλαδικές εξετάσεις, για την κατάταξη των αποφοίτων της Ιατρικής! Κριτήριο "κλειδί" για την κατανομή των γιατρών- κατά Λοβέρδο- είναι οι ανάγκες του ΕΣΥ!
Το παράδοξο είναι ότι στην εποχή , της επιβολής της θέλησης της τρόικα για "απελευθέρωση επαγγελμάτων", το "Λοβέρδειο σύστημα" για τις ειδικότητες των γιατρών, οδηγεί σε επαγγελματική "ανελευθερία"!
Πιθανόν όμως και να επιτρέπει στον ίδιο, να σηκώσει μια "ιδιότυπη επανάσταση" απέναντι στους τροϊκανούς, επιδιώκοντας "και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ακέραια". Δηλαδή και η Κυβέρνηση να εφησυχάζει ότι όλα βαίνουν καλώς στον τομέα που του ανέθεσε, αλλά και εντός ΠΑΣΟΚ, να ισχυροποιεί τη θέση του, εμφανιζόμενοςως... αντιστασιακός "τροϊκανός εναντίον τροϊκανών!
Ακόμη πιο επικίνδυνο είναι, ότι εμφανίζεται, να υποστηρίζει ένα σύστημα "ανελευθερίας" στον Ιατρικό κλάδο, που βασίζεται σε καθαρώς δική του αντίληψη και φιλοσοφία, περί ΕΣΥ.
Πάντως σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις "εμπνεύσεις" και τις ενέργειες του κου Λοβέρδου, που προοιωνίζονται ένα θερμό Φθινόπωρο, καθώς οι "καιροί ου μενετοί" για αδόκιμους πειραματισμούς, τουλάχιστον στον πολύ ευαίσθητο τομέα της Υγείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: