Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αρχικά είχαν υπολογισθεί κοντά στα 8 με 9 δις για να λειτουργήσει ορθά ο οργανισμός, στη συνέχεια αυτά μειώθηκαν στα 7 δις (επίσημες δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών) για να φθάσουν σήμερα στα 4,5 δις, όσα δηλαδή υπολογίζονται τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από εισφορές και δομές. 
 
Ωστόσο τα κονδύλια αυτά δεν επαρκούν ούτε για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν και στη συνέχεια γιατροί, φαρμακοποιοί, κλινικές και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς. 
 
Στην τραγική οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ έρχεται να προστεθεί και η φαρμακευτική δαπάνη που ξεφεύγει από τα 2,88 δις που ορίσθηκαν ως ανώτατο όριο δαπάνης. Η μηνιαία μαύρη τρύπα στα φάρμακα υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι στο τέλος του χρόνου θα …περισσεύουν 600 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα. 
 
Η κατάσταση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλά φυσικά και το ίδιο το υπουργείο Υγείας, αδυνατούν να συγκρατήσουν τις υπερσυνταγογραφήσεις αλλά και τις σπατάλες στα φάρμακα καθώς επί της ουσίας κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί.
Ούτε η περιβόητη ηλεκτρονική συνταγογράφηση φυσικά μπορεί να συμβάλει στο έργο αυτό καθώς αποτελεί μάλλον ένα εμπόδιο παρά λύση στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων.