Μετά τα …Κουβανέζικα υλικά χειρουργείου που δεν είναι από την Κούβα αλλά για τον …κουβά, δηλαδή άχρηστα, μια άλλη έκφραση έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο των χειρουργών, το σιδέρωμα!
Τι εννοούν οι γιατροί στο ΕΣΥ όταν λένε … “τον σιδέρωσα τον ασθενή”;
Πρόκειται για μια έκφραση που κυκλοφορεί στους ιατρικούς κύκλους αλλά είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό και μάλιστα στους ασθενείς που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Οι “σιδερωμένοι” είναι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα και έχουν υποβληθεί σε επέμβαση για την τοποθέτηση στεντ. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: οι “σιδερωμένοι” έχουν πολλοί περισσότερα στεντ στην περιοχή της καρδιά τους από ότι χρειάζονται.
Στις επεμβάσεις αγγειοπλαστικής, ο χειρουργός εισάγει έναν καθετήρα μέσα από μια μικρή τομή στο πόδι και τον οδηγεί μέχρι την καρδιακή αρτηρία που παρουσιάζει στένωση. Εκεί φουσκώνει ένα μικρό μπαλονάκι για να ανοίξει το αγγείο και συνήθως αφήνει μέσα του ένα κυλινδρικό μεταλλικό πλέγμα που ονομάζετα στεντ.
Το πανάκριβο αυτό καρδιολογικό υλικό που σώζει ζωές, έχει γίνει πολλές φορές θέμα συζήτησης στους ιατρικούς κύκλους δεδομένου ότι αποτελεί νούμερο ένα μέθοδο προς αύξηση των εσόδων.
Βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια η...τακτική διαφοροποιήθηκε κάπως. Ενώ στο παρελθόν τοποθετούνταν ένα ή δύο στεντ τα οποία χρεώνονταν σε υψηλότατες τιμές, με τη δραστική μείωση των τιμών των προϊόντων, πλέον τοποθετούνται πολύ περισσότερο για να ...ισοφαριστούν τα οικονομικά οφέλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των εμφυτεύσιμων υλικών που αποζημιώνουν πλέον τα ταμεία μειώθηκαν ακόμη και κατά 70% με 80%, χωρίς να υπάρχουν καν αντιδράσεις.
Για παράδειγμα, ενώ μέχρι πρότινος απλά μεταλλικά στεντ χρεώνονταν στα ταμεία 1.600 ευρώ, η τιμή τους μειώθηκε κατά 68,8% και πλέον αποζημιώνονται μόνο με 500 ευρώ. Αντίστοιχα, ενώ ένα απλό μπαλόνι αγγειοπλαστικής χρεωνόταν 1.300 ευρώ, το ποσό περιορίσθηκε στα 400 ευρώ (μείωση 69,2%).
Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο γνωστός καθηγητής καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός έχει δηλώσει πολλές φορές ότι σ αυτή τη χώρα κανείς δεν ελέγχει τον αριθμό των στεντ που τοποθετούνται στους ασθενείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους ενώ την ίδια ώρα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση στα Ταμεία αλλά και σε όλο το σύστημα από τα χρήματα που πέφτουν ...κάτω από το τραπέζι.
Α
Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας είναι και το γεγονός ότι στην Αμερική καρδιολόγοι που τοποθετούσαν περισσότερα στεντς απ΄ όσα χρειάζονταν οι ασθενείς, έχασαν την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Στον τόπο μας απλά εισπράττουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους και δεν τιμωρούνται ποτέ...
Δήμητρα Ευθυμιάδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου