Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Μόσιαλος: Ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Την εκτίμηση ότι πρέπει να δοθεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς η δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό έργο στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, εκφράζει ο κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Σε συνέντευξή του στο 'Βήμα', ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, σημειώνει ότι τώρα είναι ευκαιρία επανασχεδιασμού του ΕΣΥ, σύμφωνα με τις ανάγκες του κόσμου.

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι οι συνταξιοδοτήσεις στο ΕΣΥ, μέσα στην επόμενη πενταετία, δίνουν τεράστια ευκαιρία να μπει στο σύστημα Υγείας ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Σημειώνει, πάντως, ότι ο καλός επιστήμονας δεν θα έλθει στο ΕΣΥ με τους σημερινούς ισοπεδωμένους μισθούς:

'Πρέπει να υπάρξει σύνδεση της παραγωγικότητας με τον μισθό και να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς. Είναι καλύτερη η νομιμοποίηση του ιδιωτικού έργου, που έτσι κι αλλιώς γίνεται στα νοσοκομεία'.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, τα απογευματινά ιατρεία πρέπει να διευρυνθούν και να περιλαμβάνουν και την επεμβατική ιατρική. 

Ο γιατρός, ωστόσο, πρέπει να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο ΕΣΥ, προτού ασκήσει ιδιωτικό έργο. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να έχει κάνει δέκα επεμβάσεις στο ΕΣΥ για να κάνει δύο ιδιωτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: