Η κρίση μίκρυνε, αλλά δεν εξαφάνισε το 'φακελάκι' στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παίρνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στη διαφθορά.
Για να υποβληθεί κάποιος σε επέμβαση στο ΕΣΥ θα χρειαστεί να πληρώσει από 50 έως 20.000 ευρώ.
Το 'γρηγορόσημο' στην 'δημόσια' Υγεία μπορεί να κοστίσει στον ενδιαφερόμενο από 10 έως 7.000 ευρώ.
Τα ποσά είναι μειωμένα, σε σύγκριση με το 2011, όταν το κόστος της επέμβασης κυμαινόταν από 100 έως 30.000 ευρώ και το 'γρηγορόσημο' από 300 έως 10.000 ευρώ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα, που διενήργησε για έκτη συνεχή χρονιά η 'Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς'.
Το εκτιμώμενο μέγεθος της συνολικής διαφθοράς για το 2012 ανέρχεται στα 420 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένο κατά 134 εκατομμύρια σε σχέση με το 2011.
Η έρευνα καταγράφει σημαντική μείωση τόσο στα χρηματικά ποσά που μπαίνουν στα 'φακελάκια', όσο και στον αριθμό περιστατικών διαφθοράς στα ελληνικά νοικοκυριά.
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης στην Ελλάδα κ. Κώστας Μπακούρης, σχολίασε την Πέμπτη ότι μικροδιαφθορά είναι η παράνομη απόκτηση χρημάτων από ένα άτομο το οποίο βρίσκεται σε θέση ισχύος και εκμεταλλεύεται την εξουσία του εις βάρος ενός άλλου ατόμου.
Αυτήν ακριβώς τη διάσταση της διαφθοράς μετρά η έρευνα, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue κ. Γιάννης Μαυρής.
Κορυφή
Τα νοσοκομεία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο διεφθαρμένες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, καλύπτοντας για το 2012 το 45% των συνολικών ποσοστών διαφθοράς, με τις εφορίες και τις πολεοδομίες να ακολουθούν με ποσοστά 13,3% και 13% αντίστοιχα.
Η συμμετοχή των δημόσιων νοσοκομείων στα περιστατικά διαφθοράς αυξάνεται σταδιακά, παρουσιάζοντας μια τάση, η οποία δεν παρατηρείται τόσο έντονα στους άλλους δύο τομείς.
Οι υποθέσεις για τις οποίες αναφέρθηκαν περιστατικά διαφθοράς στα νοσοκομεία αφορούσαν κυρίως επεμβάσεις σε ποσοστό 45,8%, 'γρηγορόσημο' αφορούσε το 17% και καλύτερη εξυπηρέτηση το 13,1%.
Ρεκόρ
Σύμφωνα με τα διαχρονικά ποσοστά που έχει συλλέξει η 'Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς', παρατηρείται διαχρονική μείωση της συνολικής διαφθοράς από το 2009, έτος στο οποίο παρατηρείται το υψηλότερο σημείο στις μετρήσεις για τη διαφθορά.
Ενδεικτική είναι η εκτίμηση για την διαχρονική εξέλιξη του μεγέθους της, όπου για το 2007 υπολογίστηκε στα 639 εκατ. ευρώ, το 2009 ανήλθε στα 787 εκατ. και έκτοτε βαίνει μειούμενο ώσπου το 2012 έφτασε τα 420 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου