Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τα 'σπασε ο Άδωνις με εργαστηριακούς γιατρούς-διαγνωστικά κέντρα! Συνεχίζεται η επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ

Δεν τα βρήκαν τελικά Άδωνις Γεωργιάδης και εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα. Συνεχίζουν την επίσχεση που ξεκίνησαν στον ΕΟΠΥΥ από τη Δευτέρα. Αύριο το πρωί οι τελικές αποφάσεις μετά το τρίτο ραντεβού που θα έχουν με τον υπουργό στις 12.00 μ.μ. Στα δύο ο κλάδος
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή συνάντηση που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τους εργαστηριακούς γιατρούς και παρόχους προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν. 
Δυο είναι τα βασικά αγκάθια στη συννενόηση των δυο πλευρών:
 
Οι μεν εργαστηριακοί γιατροί δια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ζητούν αύξηση του κονδυλίου για εργαστηριακές εξετάσεις κάτι το οποίο δεν δέχεται  ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώ οπι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων διαφωνούν πλήρως με το πλαφόν ανά επιχείρηση. Δηλαδή ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να βάλει ανώτατο όριο χρημάτων για κάθε εργαστηρίο και διαγνωστικό κέντρο ξεχωριστά.
 
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού ΣυλλόγουΜιχάλης Βλασταράκος: “ο προϋπολογισμός είναι χαμηλός και  χρειάζεται να ενισχυθεί. Είναι βασικός παράγοντας”.
 
Πάντως αύριο το πρωί αναμένεται να συνεδριάσουν οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αλλά και οι εργαστηριακοί γιατροί προκειμένου να αποφασίσουν τι μέλει γενέσθαι. 
 
Βέβαια ο Άδωνις Γεωργιάδης έριξε το μπαλάκι στον κλάδο για το πώς και πόσες διαγνωστικές εξετάσεις θα καλύπτονται από δω και πέρα για τους 10 εκατ. ασφαλισμένους του Οργανισμού. 
 
Εδώ και καιρό έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών που ουσιαστικά ξεκινά από τα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται μέσω του ΕΟΠΥΥ για εργαστηριακές εξετάσεις.
 
 
Έρχονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα
 
Πλέον όμως όπως όλα δείχνουν πως αυτές θα είναι ακόμη πιο περιορισμένες καθώς στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα προβλέπουν συγκεκριμένες εξετάσεις που θα καλύπτονται για κάθε ασθένεια.
 
Για τις επιπλέον, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει απλά να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους. Έτσι όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης θα τηρήσει την υπόσχεση του στην τρόικα ότι η δαπάνη για τις εξετάσεις δεν θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρω. 
 
Εκτός αυτού οι δύο πλευρές που συζητούν για να βρουν μια λύση αναμένεται να καταλήξουν σε ένα ιδιότυπο πλαφόν όπου την τελευταία εβδομάδα του κάθε μήνα, αν τελειώνει το ρευστό του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των εξετάσεων των ασφαλισμένων, θα μπορούν να μην τους δέχονται ώστε να μην επιβαρύνονται με επιπλέον χρήματα τα εργαστήρια τα οποία δε θα πάρουν ποτέ πίσω από τον ΕΟΠΥΥ. 
 
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως αν ένα διαγνωστικό κέντρο κλείνει νωρίς το πλαφόν του, θα παραπέμπει τους ασθενείς είτε στον επόμενο μήνα για δωρεάν εξετάσεις, είτε στο ΠΕΔΥ, είτε θα πρέπει να πληρώνουν με μετρητά τις εξετάσεις τους. 
 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτός αυτού είπε στους παρόχους – όπως αναφέρουν πληροφορίες- ότι μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν τον τρόπο για τον περιορισμό των δαπανών και της κατανομής του κονδυλίου για εξετάσεις.  Είτε να υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός ανά περιφέρεια είτε ακόμη και ανά πάροχο. 
 
«Διαλέξτε και πάρετε, εγώ δεν έχω πρόβλημα» είπε στους εκπροσώπους του κλάδου σύμφωνα με πηγές, πετώντας το μπαλάκι σε εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα για το πώς θα εξυπηρετείται ο κόσμος. 
 
Όπως διευκρίνισε πάντως στα επίσημες δηλώσεις του: « Την τελευταία εβδομάδα του μήνα τους δίνουμε το δικαίωμα να μην εκτελούν εφόσον έχουν φτάσει στο μηνιαίο πλαφόν και το έχουν ξεπεράσει και κατά 20%. Πιστεύουμε όμως ότι με την εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών, θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα φθάνουν σε αυτό το όριο».
 
Και τα συνταγογραφικά πρωτόκολλα αναμένεται να παραδοθούν στον Άδωνι Γεωργιάδη από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και θα ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική συνταγογραφηση. Και το ζήτημα είναι πως αν ένας ασθενής θέλει να πραγματοποιήσει μια εξέταση και αυτή δεν περιλαμβάνεται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα τότε θα πρέπει να την πληρώνει από την τσέπη του. 
 
Ήδη όμως οι εργαστηριακοί γιατροί είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία με τον Άδωνι Γεωργιάδη σε αντίθεση με τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα που αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν τα λεφτά του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Εκείνο που τους βγάζει στα …κάγκελα είναι να γίνει κατανομή των κονδυλίων ανά πάροχο το οποίο θα σημαίνει ότι κάθε διαγνωστικό κέντρο θα μπορεί να πραγματοποιεί συγκεκριμένες εξετάσεις με συγκεκριμένο ποσό χωρίς τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη. 
 
Και το ζήτημα είναι πως και να θέλει κανείς να επισκεφθεί τις ημέρες αυτές το ΠΕΔΥ για να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις και να αποφύγει τον ιδιωτικό τομέα, αυτό αποτελεί μάλλον όνειρο θερινής νυκτός. 
 
Ελάχιστα εργαστηριακά τμήματα του ΠΕΔΥ μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των 10 εκατ. ασφαλισμένων. Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βλέπει αύξηση της κίνησης. Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας: «Ένα 30% ήδη των εργαστηριακών εξετάσεων που γίνονταν αυτό το μεταβατικό διάστημα που οι γιατροί ήταν σε διαθεσιμότητα στα ιδιωτικά εργαστήρια, έχει μετακομίσει πλέον, έχει έρθει προς στα διαγνωστικά εργαστήρια των μονάδων του ΠΕΔΥ».
Βέβαια οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ έχουν άλλη άποψη. 
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ όμως καταγγέλλει: «Εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε όλοι και μέχρι σήμερα, καμία μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ,  δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στοιχειωδώς τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες της χώρας. Δεκάδες Εργαστήρια σε όλη την χώρα, δεν λειτουργούν είτε από έλλειψη Ιατρών, είτε από έλλειψη αντιδραστηρίων και εξοπλισμού. Σοβαρά προβλήματα επίσης δημιουργούνται από το πάγωμα έγκρισης φαρμάκων, με αποτέλεσμα την έλλειψη απαραίτητων σκευασμάτων πχ καρδιολογικά, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών».
 
Και οι προμήθειες του ΕΟΠΥΥ είναι το βασικό πρόβλημα καθώς ακόμη φαίνεται πως χάνονται εκατομμύρια ευρώ από το σύστημα. Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν: «Οι προμήθειες, ήταν αποδεδειγμένα η κύρια αιτία, της σκανδαλώδους κατασπατάλησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ασφαλιστικών πόρων και συνεχίζει να παραμένει άλυτο πρόβλημα μέχρι σήμερα για τον ΕΟΠΥΥ.
 
Η σύμβαση για την τεχνική υποστήριξη του  συστήματος  LIS (μηχανοργάνωσης εργαστηρίων), έχει λήξει από εξαμήνου και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει μεριμνήσει  να ανανεώσει όπως ήταν υποχρεωμένος να κάνει. Εργαστήρια 3 μήνες μετά το κλείσιμο των μονάδων να αδυνατούν  μέχρι σήμερα να δώσουν αποτελέσματα εξετάσεων στους ασθενείς που διεκπεραιώθηκαν  πριν τις 19/2/2014. Όλα αυτά για ένα σύστημα που πληρώθηκε εκατομμύρια από το Δημόσιο. Από τις 26 μονάδες LIS που πληρώθηκαν μόνο οι 9 είναι λειτουργικές ενώ οι υπόλοιπες σαπίζουν στα κουτιά τους 3 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: