Μία σημαντικότατη δυναμική έχει η αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στην Ελλάδα.
Ο ετήσιος τζίρος τους είναι αυξανόμενος και ανέρχεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ. Αφορά προϊόντα, όπως παυσίπονα, αλοιφές, συμπληρώματα διατροφής και πολλά άλλα.
Η σωστή ονομασία τους είναι “μη αποζημιούμενα φάρμακα”, καθώς πολλά από αυτά συνταγογραφούνται κανονικά από τους γιατρούς, χωρίς όμως να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Χρησιμοποιείται, ωστόσο, ο όρος “ΜΗΣΥΦΑ”, καθώς έτσι αναφέρονται στον σχετικό νόμο.
Τα περισσότερα από τα εν λόγω σκευάσματα είναι ιδιαίτερα δραστικά και απαιτείται φειδώ στην κατανάλωσή τους, καθώς ενδέχεται να εκδηλώσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ο τζίρος τους αποτελεί σήμερα μία “ανάσα” ρευστότητας για τα φαρμακεία. Οι πελάτες πληρώνουν αμέσως και ο φαρμακοποιός δεν χρειάζεται να περιμένει τρεις και πλέον μήνες για να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ.
Τα ΜΗΣΥΦΑ έχουν πολλούς “φανατικούς” καταναλωτές, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην Αθήνα.
Σύμφωνα με αυτή, 4 εκατομμύρια Έλληνες αγοράζουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα παυσίπονα ή αντιπυρετικά, τα οποία καλύπτουν το 93% της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ.
Από αυτούς, το 54% τα αγοράζουν με συμβουλή γιατρού και το 30% με συμβουλή φαρμακοποιού.
Τι είναι
Μη Συνταγογραφούµενα Φάρµακα είναι τα φάρµακα που θεωρούνται κατάλληλα για χρήση από το ευρύ κοινό χωρίς να απαιτείται για τη χρήση τους ιατρική συνταγή και που δεν αποζηµιώνονται από τα ασφαλιστικά ταµεία.
Χωρίζονται σε έξι θεραπευτικές κατηγορίες:
Τα φάρµακα για το βήχα και το κρυολόγηµα, τα αναλγητικά, τα φάρµακα για το γαστρεντερικό σύστηµα, οι βιταµίνες, τα φάρμακα για τη φροντίδα του δέρµατος και τα φάρμακα για τη φροντίδα των µατιών.
Η λίστα των Mη Συνταγογραφούµενων Φαρµάκων (ΜΗΣΥΦΑ) καθορίζεται από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Δ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου