Προβληματισμό προκαλεί στους ασθενείς το εάν θα υπάρχει επάρκεια φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κρίσης και των capital controls.
Η ανησυχία εντείνεται από το ότι ορισμένες φαρμακαποθήκες ζητούν μετρητά, προκειμένου να προμηθεύσουν τους φαρμακοποιούς.
Η απαίτηση αυτή οδηγεί σε δυσκολίες στην ομαλή τροφοδοσία, καθώς η έλλειψη ρευστότητας είναι δεδομένη και εντεινόμενη.
Τα προβλήματα εντείνονται από την ανησυχία πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες επιδιώκουν να εκτεθούν όσο το δυνατό λιγότερο στον κίνδυνο ενός πιθανού «Grexit».
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιχειρούν να εξοφλούν εμπρόθεσμα τις οφειλές προς τα φαρμακεία (και τις επιχειρήσεις).
Η προσπάθεια είναι εν μέρει θετική, με εξαίρεση τους τελευταίους δύο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων παρατηρούνται «αρρυθμίες» στην καταβολή των οφειλόμενων.
Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ζητεί την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, προκειμένου να προφυλαχθεί η αγορά από τους «εμπόρους φαρμάκων».
Χονδρεμπόριο
Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως «…κάποιοι που επιχειρούν μέσω του χονδρεμπορίου φαρμάκων δεν συναισθάνονται την αγωνία του ελληνικού λαού και την πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα...».
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ορισμένες ιδιωτικές φαρμακαποθήκες απαιτούν μετρητά για τις παραγγελίες από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι εργάζονται στο πάγκο εξυπηρετώντας ασφαλισμένους και ασθενείς:
Ρόλος
«Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν με όποιες οικονομικές και ψυχικές δυνάμεις διαθέτουν, να επιτελούν τον ρόλο τους και να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο», επισημαίνει το προεδρείο του ΠΦΣ.
Ζητεί, δε, από τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να προφυλάξει την φαρμακευτική αγορά, καθώς το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Δ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου