Οι φαρμακοποιοί έχουν αντιληφθεί πως η ύλη που χάνεται είναι αμελητέα, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα 216 προϊόντα που περνούν στα σούπερ μάρκετ δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικά.
Διπλή ανάγνωση έχει η παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Υποκύπτοντας στις πιέσεις των δανειστών, το υπουργείο Υγείας ανοίγει περαιτέρω το επάγγελμα του φαρμακοποιού, δίνοντας περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ.
Το μέτρο δεν βελτιώνει σημαντικά την πρόσβαση των καταναλωτών στα συγκεκριμένα προϊόντα. Τα φαρμακεία - από όπου τα προμηθεύονται σήμερα - είναι πολλά και ορισμένα λειτουργούν με (διευρυμένο) ωράριο πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από το αντίστοιχο των εμπορικών καταστημάτων.
Με το ισχύον καθεστώς, τα καταστήματα λιανικής πώλησης – πλην των φαρμακείων – είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν βιταμίνες. Με διάταξητου Ανδρέα Ξανθού (φωτό δεξιά) στο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή, δίνεται στα καταστήματα αυτά το 13% των ΜΗΣΥΦΑ ή 216 προϊόντα από τα συνολικά 1.582 που κυκλοφορούν στην αγορά.
Για να κατευνάσει τους φαρμακοποιούς, η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι πρόκειται για μικρό αριθμό προϊόντων, άρα θα είναι μικρή η απώλεια εσόδων για τα 11.000 φαρμακεία της χώρας.
Το επιχείρημα έχει μία βάση, αλλά και έναν ισχυρό αντίλογο. Η αλήθεια είναι πως οι φαρμακοποιοί χάνουν ελάχιστα, αλλά ανοίγει πλέον ο δρόμος για διεύρυνση του καταλόγου, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει τα 216 προϊόντα.
Αυτό προβλέπεται ξεκάθαρα στη διάταξη, σύμφωνα με την οποία “με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται μετά από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στη συγκεκριμένη υποκατηγορία”...
Η αλήθεια βρίσκεται – όπως πάντα – κάπου στη μέση. Οι φαρμακοποιοί έχουν αντιληφθεί πως η ύλη που χάνεται είναι αμελητέα, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα 216 προϊόντα που περνούν στα σούπερ μάρκετ δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικά.
Την ίδια ώρα, με τη διάταξη μπαίνει ένας “κόφτης”, ο οποίος έχει να κάνει με τις (αυστηρές) προϋποθέσεις ένταξης νέων προϊόντων στον κατάλογο εκείνων που θα διατίθενται στο μέλλον από τα καταστήματα λιανικής.
Όλα αυτά, δείχνουν μία νίκη των φαρμακοποιών, άσχετα με το αν φωνάζουν ή όχι. Ανοίγουν, ωστόσο, τον ασκό του Αιόλου, καθώς αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε υπουργού να προσθέτει στον κατάλογο όσα προϊόντα επιθυμεί, ερμηνεύοντας τον νόμο.
Μονάδες
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτό αριστερά) εκτιμά ότι πλήττεται το μικρομεσαίο φαρμακείο από μνημονιακές επιταγές που επιθυμούν διακαώς να ευνοήσουν τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες.
Πάγια θέση του ΠΦΣ – σημειώνει – αποτελεί η διακήρυξη: κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας:
“Δυστυχώς, η κυβέρνηση υπέκυψε στις εταιρείες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πώληση μερίδας σκευασμάτων εκτός φαρμακείου προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές, όπως έχει γίνει σε όσες χώρες υιοθέτησαν αυτό το μέτρο 'ανταγωνισμού'.
Το μοντέλο Χατζηδάκη ακολουθείται πιστά και σήμερα, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - όπως η Σουηδία - ακολουθείται η αντίστροφη πορεία, δηλαδή η επιστροφή φαρμάκων στα φαρμακεία από τα σούπερ μάρκετ, μετά την διαπίστωση πολλών περιστατικών που οδήγησαν τους πολίτες στα νοσοκομεία”.
Πρόσβαση
Ως προς τη διευκόλυνση πρόσβασης των ασθενών, ο κ. Λουράντος τονίζει ότι 11.000 φαρμακεία βρίσκονται και στο πιο απομεμακρυσμένο σημείο της χώρας μας και οι φαρμακοποιοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο τις ώρες αιχμής αλλά και σαββατοκύριακα και αργίες με τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις
Η δημιουργία υποκατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ – αναφέρει – δεν διασφαλίζει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, διότι τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να εκπληρώσουν το υγειονομικό έργο που επιτελούν τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί.
O ΠΦΣ επισημαίνει τους κινδύνους από την αντιμετώπιση των φαρμάκων ως απλά καταναλωτικά αγαθά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου