Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Πως σκοπεύει το υπουργείο υγείας να καλύψει τα μεγάλα κενά σε ιατρούς

ι σημαντικές ελλείψεις των νοσοκομείων σε γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Σύμφωνα με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, τα συμπεράσματα από τη συνάντηση είναι τα εξής:
Για την κάλυψη των οργανικών θέσεων, η πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι έχουν γίνει ήδη αρκετοί διορισμοί επιμελητών β΄ με προτεραιότητα την παλαιότητα των αντίστοιχων προκηρύξεων, εκεί που έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις (με χρονολογική σειρά, προκηρύξεις του 2009, μετά του 2010.
Είναι ήδη σε εξέλιξη 380 νέες προκηρύξεις από τις αρχές του 2015, ενώ αναμένεται άμεσα να γίνουν και άλλες 690, εκ των οποίων οι 620 θα αφορούν θέσεις επιμελητών β΄ και οι 70 κατ εξαίρεση θέσεις επιμελητών α΄ ή διευθυντών.
Κατά την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα, επιτεύχθηκε εξαίρεση του ιατρικού προσωπικού από τον περιορισμό “1 προς 5” (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις από το δημόσιο). Αυτό έγινε με επίκληση της πρόσφατης απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου περί υπέρβασης του ανωτάτου ορίου ασφαλείας ωρών εργασίας.
Οι θέσεις θα προκηρύσσονται με το ρυθμό που θα επιτρέπει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα εκάστοτε διαθέσιμα κονδύλια. Θα υπάρξει νέο “πακέτο” προσλήψεων σε οργανικές θέσεις συνολικά 10.000 έως 15.000 ατόμων, για όλο το δημόσιο, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα αφορά την περίθαλψη και την εκπαίδευση, το οποίο θα ανακοινωθεί τέλος Ιουνίου.
Δεν δόθηκε από την πολιτική ηγεσία σαφής απάντηση για τα κριτήρια κατανομής των θέσεων αυτών ανά νοσοκομείο και ειδικότητα, αλλά ζητήθηκε η κατάθεση προτάσεων από την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και από την ΕΙΝΑΠ.

Επικουρικοί

Η πολιτική ηγεσία ανέφερε πως είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για παράταση των τρεχουσών συμβάσεων των επικουρικών γιατρών ως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 (για άλλους τρεις μήνες μετά τη λήξη τους στις 30 Σεπτεμβρίου).
Επεσήμανε, δε, ότι θα δοθεί όποια παράταση χρειαστεί, σύμφωνα με τις ανάγκες, χωρίς να αποτελεί εμπόδιο η “τεκμηρίωση»” δικαιώματος μονιμοποίησης. Όσον αφορά αυθαιρεσίες που παρατηρούνται στη λίστα διορισμών, η πολιτική ηγεσία δηλώνει πως η διαχείριση της λίστας γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες όπως αυτές εκφράζονται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και από τα νοσοκομεία.

Κρίσεις

Για την επιτάχυνση διαδικασιών κρίσεων των γιατρών από τα συμβούλια κρίσης (ΣΚΕΙΟΠΝΙ), ανακοινώθηκε πως – μέχρι τον διορισμό των νέων διοικητών – δεν μπορούν να γίνουν κρίσεις.
Ο διορισμός αυτός θα αργήσει να ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχει μεγάλη σχετική γραφειοκρατία.
Αναγνωρίστηκε ότι οι διατάξεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών που περιλήφθηκαν στον πρόσφατο νόμο του “παράλληλου προγράμματος” χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση, σε σημεία όπως για τις ειδικές υποχρεωτικές άδειες στους εισηγητές, αντικατάσταση της νέας διάταξης που λέει πως εισηγητές θα είναι μόνο “διευθυντές” με το “διευθυντές ή επιμελητές α΄.
ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: