Στις 6/7 μετά από πρωτοβουλία της Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Στη συνάντηση μεταφέρθηκε η αγωνία των νοσοκομειακών γιατρών για τις οδυνηρές επιπτώσεις στους ασθενείς και στους υγειονομικούς της διαχρονικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας που με συνέπεια υπηρετεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον δρόμο των προκατόχων της.
Αναδείχθηκαν τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα της κρατικής υποχρηματοδότησης , των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό - νοσηλευτικό – λοιπό προσωπικό , της γενίκευσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της εντατικοποίησης, των απλήρωτων εφημεριών , της συνεχούς υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ,
της οικονομικής αφαίμαξης των ασθενών .
Ο υπουργός και ο αν. υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκαν της πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να κάνουν το μαύρο- άσπρο.
Πιο συγκεκριμένα:
- Επιβεβαιώθηκε ότι ο προϋπολογισμός για την Υγεία θα παραμείνει στο ασφυκτικό πλαίσιο λιτότητας του 3ου
μνημονίου που προβλέπει πάγωμα της χρηματοδότησης στο ανεπαρκέστατο ποσό των 1,4 δις μέχρι το 2018. Η κρατική επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων για το 2016 είναι 1,156 δις δηλ.60% μειωμένη σε σχέση με το 2009. Ομολογήθηκε μάλιστα από τον υπουργό πως δεν ισχύει αυτό που μέχρι πρότινος ισχυριζόταν η πολιτική ηγεσία, δηλαδή πως ο (πρακτικά χρεοκοπημένος) ΕΟΠΥΥ δήθεν θα έδινε φέτος στα νοσοκομεία 600-700 εκ από τα χρήματα που οφείλει. Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας μίλησε για «αύξηση των λειτουργικών δαπανών» χωρίς να εξηγήσει από πού θα προέλθει η αύξηση αυτή την οποία διαψεύδουν οι επίσημοι αριθμοί.
-Τη στιγμή που οι ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς ανέρχονται με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις στις 6.000 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε σαν κατόρθωμα την υπογραφή 350 διορισμών από παλιότερες κρίσεις και την πρόσληψη 1.275 επικουρικών γιατρών δηλαδή τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και τη διαιώνιση των εργασιακών σχέσεων ομηρίας. Επανέλαβε όπως στις 17/5 σε συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ πως υπάρχει εξαίρεση για τις προσλήψεις νοσοκομειακών γιατρών από το πλαφόν των προσλήψεων «1 προς 5» που έχει επιβάλει το «κουαρτέτο» στο δημόσιο. Όμως στις 17/5 είχε ειπωθεί επιπρόσθετα πως αυτό δεν σημαίνει πως οι αναγκαίες προσλήψεις θα γίνονται, αλλά μόνο εκείνες που θα επιτρέπει το υπουργείο Οικονομικών. Επισημαίνουμε ότι αυτή η «εξαίρεση από το 1 προς 5» προέκυψε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ωραρίου πράγμα που
δημιουργεί κινδύνους για αντιδραστική διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών (κατάργηση διάκρισης πρωϊνού από εφημεριακό χρόνο εργασίας, κυκλικά ωράρια κλπ) σύμφωνα με τις διαχρονικές επιταγές των οδηγιών της ΕΕ.
-Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι όταν η κυβέρνηση μιλάει για «διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους» εννοεί ο ανασφάλιστος να πληρώνει συμμετοχές ή εξολοκλήρου για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα κλπ. Ομολόγησε μάλιστα με κυνικό τρόπο «εμείς δε μιλήσαμε ποτέ για δωρεάν παροχές υγείας σε 2,5 εκ ανασφάλιστους».
- Ο υπουργός Υγείας επίσης ομολόγησε πως οι ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις ομηρίας (επικουρικοί, «μπλοκάκια» κλπ) δεν είναι «έκτακτο» αλλά ΜΟΝΙΜΟ στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής, πάντα με την δικαιολογία πως «άλλοι» (ποιοί ;) «βάζουν αυτό το πλαίσιο και εμείς αναγκαστικά το εκμεταλλευόμαστε για να καλύπτουμε κενά».
- Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανέλαβαν το μόνιμο μοτίβο δικαιολογιών για γραφειοκρατία», «διοικητικούς μηχανισμούς που σαμποτάρουν» κλπ που το ακούμε ενάμιση χρόνο τώρα , λες και δεν είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα της κυβέρνησης να το λύσει. Επίσης για άλλη μια φορά εξαγγέλθηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο περί προμηθειών το οποίο επίσης ενάμιση χρόνο το ακούμε αλλά δεν το βλέπουμε.
- Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιχείρησαν να εντάξουν τις αγωνίες και τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών στο γνωστό πλαίσιο της φτηνής και ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης, ισχυριζόμενοι πως αυτά που μεταφέρθηκαν από τους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ με συγκεκριμένα παραδείγματα από πολλές περιοχές της χώρας είναι «επινοήσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα».
Κατά τα λοιπά από τους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ έγινε αναφορά και σε μια σειρά άλλα συγκεκριμένα θέματα (λήξη θητείας επικουρικών επιμελητών, δικαιούχοι πρόνοιας που πληρώνουν συμμετοχή στα ιδιωτικά φαρμακεία, πρόβλημα με γιατρούς ΕΣΥ «κολλημένους» πολλά χρόνια στην περιφέρεια που δεν έχουν το δικαίωμα να βάλουν υποψηφιότητα στις νέες προκηρύξεις, άρνηση διοικητών και νομικών συμβούλων για νομική προστασία των
γιατρών και λοιπών υγειονομικών με αφορμή πρόσφατο συμβάν επίθεσης ενάντια σε εφημερεύουσα γιατρό στο ΚΑΤ, αντιδραστικές προτάσεις ΚΕΣΥ – επιστημονικών εταιρειών για ιατρική εκπαίδευση, παράλογη επιμονή διοικητή ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση στα επείγοντα, ακύρωση εισηγήσεων σε παλιότερες προκηρύξεις επειδή άλλαξε ο νόμος για τους εισηγητές, θέματα ανισοτιμιών στην αναγνώριση προϋπηρεσίας, ΜΤΝ Ασκληπιείου Βούλας,
Αιμοδοσία ΝΕΕΣ και άλλα) τα οποία η πολιτική ηγεσία είπε πως θα τα εξετάσει (όπως κάθε φορά δεσμεύεται…). Για τους επικουρικούς ειπώθηκε πως θα δοθεί νέα παράταση ως 30/6/17.
Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.- κεφαλαίου, ενάντια στην πολιτική της συνεχούς υποβάθμισης , συρρίκνωσης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας που συνθλιβει τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών. Να μην υποκύψουν στη λογική του ρεαλιστικού και εφικτού. Να απαιτήσουν άμεσεςλύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μαζί με το λαό να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκατάσταση όλων των απωλειών (μισθολογικών κλπ), πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας , σύγχρονες υψηλού επιπέδου δωρεάν
υπηρεσίας υγείας για όλους.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ
Αφροδίτη Ρέτζιου Πάνος Παπανικολάου
πρόεδρος γενικός γραμματέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου