Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Στο τραπέζι αυξήσεις 10% έως 12% στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών έως το 2019

Δεν τίθεται για την κυβέρνηση θέμα κατάργησης του ειδικού ιατρικού μισθολογίου, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και σενάριο μικρής αύξησης 10% έως 12% μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκο Κουτεντάκη (φωτό αριστερά).
Ιατρικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Κουτεντάκης επεσήμανε στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση μισθών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, ούτε κατάργηση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου.
Έγινε, μάλιστα, λόγος για πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξουν αυξήσεις μικρής κλίμακας, δεδομένου ότι οι γιατροί έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από όλα τα ειδικά μισθολόγια.
Για το θέμα αυτό, φέρεται να είναι σύμφωνος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτό δεξιά).

Εμπλοκή

Η μόνη εμπλοκή που υπάρχει, είναι ενδεχόμενες αντιδράσεις από την πλευρά των 140.000 στρατιωτικών, οι οποίοι θα διεκδικήσουν αυξήσεις σε περίπτωση που αυτές γίνουν στους 20.000 νοσοκομειακούς γιατρούς.
Το προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ “Μέτωπο” των Υγειονομικών, εγκαλεί το προσκείμενο στο ΚΚΕ προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, επειδή δεν δημοσιοποίησε το θέμα της συνάντησης με τον κ. Κουτεντάκη ούτε στα μέλη του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας:
“Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ φαίνεται πως εφαρμόζει πλέον τακτική αποσιώπησης σε οιανδήποτε ενημέρωση δεν προσφέρεται για κορώνες, συναγερμούς και αφορμή προκήρυξης κινητοποιήσεων, διότι προφανώς ακυρώνει την ατζέντα των πολιτικών φορέων που εκπροσωπούν”, αναφέρει σε σχόλιό του.

Ετοιμότητα

Το “Μέτωπο” θεωρεί την εξέλιξη θετική, εκτιμώντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει αυξημένη ετοιμότητα του κλάδου.
Σημειώνεται ότι οι γιατροί έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αποκατάσταση του μισθολογίου τους.
Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να ενταθούν οι πιέσεις ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής και να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από τα μισθολογικά, και δεκάδες εργασιακά ζητήματα ζωτικής σημασίας για τον κλάδο.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: