Τρίτη 1 Μαΐου 2018

14 επιστημονικές εταιρείες κατά διάταξης στο προσχέδιο για τα συνέδρια - Προς άσκηση νομικών μέσων

Ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ χαρακτηρίζει οπισθοδρόμηση και γραφειοκρατία την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου στις εταιρείες κορμού ειδικοτήτων.


Καραγιώργος ΔημήτρηςΓράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
Ρεπορτάζ - Αρθρογραφία
Σε συντονισμό των ενεργειών τους κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου για την ιατρική εκπαίδευση και τα συνέδρια, προχωρούν 14 επιστημονικές εταιρείες.
Σκοπός τους είναι να αναδείξουν τα προβλήματα του νέου θεσμικού πλαισίου, με αίτημα να μην περιληφθεί η διάταξη περί διασυνδεόμενων εταιρειών. Οι επικεφαλής των εταιρειών εξετάζουν και την άσκηση νομικών μέσων.
Συζητούν, δε, και το ενδεχόμενο σύστασης Ομοσπονδίας, για μεγαλύτερη παρεμβατικότητα, όπως ανέφερε την Κυριακή ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) Παναγιώτης Τρόντζας (φωτό).
Οι εταιρείες που μετέχουν στην κίνηση είναι οι εξής:
  1. Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης.
  2. Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών.
  3. Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης της Θρόμβωσης και της Αντιθρομβωτικής Αγωγής (ΙΜΕΘΑ).
  4. Ελληνικό Κολέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων (ΕΚΟΜΕΝ).
  5. Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠΑΚΑΝ).
  6. Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΕΕΕΠ).
  7. Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Ματαβολικά Νοσήματα.
  8. Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγείας (ΕΠΕΜΥ).
  9. Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ).
  10. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ).
  11. Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας.
  12. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης του Σακχαρώδη Διαβήτη.
  13. Ινστιτούτο Αγγειακών Παθήσεων.
  14. Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας.
Ο κ. Τρόντζας συμφώνησε με το επιχείρημα πως απαιτείται ορθολογικοποίηση και έλεγχος ποιότητας των Ιατρικών Εταιρειών και των συνεδρίων.
Συμφώνησε, επίσης, με το ότι η ευθύνη της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών πρέπει να ανατεθεί σε στιβαρές και αξιόπιστες εταιρείες ιατρικών ειδικοτήτων.

Προσφορά

Η συνεχιζόμενη, όμως, διά βίου ιατρική εκπαίδευση – είπε – και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγείας, πρέπει να αφεθεί ανεμπόδιστα να την ασκήσουν όσοι έχουν μεράκι, γνώση, εμπειρία και διάθεση προσφοράς.
Ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση και γραφειοκρατία την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου στις εταιρείες κορμού ειδικοτήτων που δεν έχουν, όπως είπε, ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Διαφώνησε, επίσης, με το να αφαιρεθεί από τις εταιρείες που ήδη λειτουργούν με ιατρικές συνέργειες και εφαρμοσμένη θεματολογία και οι οποίες απευθύνονται στον γιατρό της καθημερινής κλινικής πράξης.

Κριτήρια

Για τον έλεγχο ποιότητας, πρότεινε να γίνεται από την Πολιτεία με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η ιστορία κάθε Εταιρείας, ο αριθμός των μελών, η διοργάνωση πανελλήνιων εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια και η ολοκλήρωση ερευνητικών προγραμμάτων.
Εισηγείται, δε, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) να δημιουργήσει μητρώο ιατρικών εταιρειών, από το οποίο να πιστοποιείται ποιές εταιρείες πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν.
Στη συνέχεια, να αφεθούν ανεμπόδιστες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, χωρίς παρεμβάσεις στη δομή τους ή υπαγωγή τους ως διασυνδεόμενες στις εταιρείες των ειδικοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: